Latvijas basketbolistes zaudē Spānijai
Spānijas izlases ciešā aizsardzība un precizitāte uzbrukumā neļāva latvietēm izcīnīt pirmo vietu apakšgrupā.
Basketbols
2009. gada 15. jūnijs, 22:27

Latvijas basketbolistes zaudē Spānijai

Jauns.lv

Pirmdienas vakarā savā E grupas pēdējā spēlē Latvijas sieviešu valstsvienība „Arēnā Rīga” nespēja pieveikt Spānijas valstsvienību, piekāpjoties ar 60:67.

Latvietēm kā ierasts rezultatīvākā bija Anete Jēkabsone-Žogota, kurai šoreiz gan „tikai” 18 punkti, piecas atlēkušās bumbas, četras rezultatīvas piespēles, bet arī sešas kļūdas, bet desmit punkti Lienei Jansonei, savukārt uzvarētājām Annai Montaņanai 25 punkti un Elisai Agilarai 14 punkti.

Spēles sākumā sekmīgāk darbojās spānietes, viņas izskatījās nedaudz mazāk uztraukušās un neizturējās ar bijību pret pretiniecēm, taču drīz vien spēles gaita izlīdzinājās, un laukumā ritēja spraiga cīņa. Spānietes pieļāva sev neraksturīgi daudz kļūdu, bet Latvijas izlase maksimāli bremzēja spēles tempu atšķirībā no iepriekšējiem mačiem un aizsardzībā pielietoja zonas aizsardzību, reizēm ļaujot dienvidniecēm pat izdarīt brīvus tālmetienus, kurus viņas nespēja realizēt. Bija jūtama speciāla taktiskā gatavošanas pret Spānijas izlasi, kuru diemžēl izjauca negaidītais – Amaijas Valdemoro došanās laukumā minūti pirms pirmās ceturtdaļas beigām.(izlases līdere, kura čempionātā savainojuma dēļ vēl laukumā nebija izgājusi). Pirmo ceturtdaļu ar divu punktu pārsvaru noslēdz latvietes 19:17. Mūsu meitenes sekmīgi iesāka otro periodu, taču Valdemoro divi precīzie tālmetieni neļāva latvietēm atrauties. Līdzīga spēle punkts punktā ritēja visu pirmo puslaiku, neviena no komandām nespēja iegūt lielāku kā četru punktu pārsvaru. Pēc pirmā puslaika vadībā Latvija – 32:31. Spēlē sekmīgi iesaistījušās ir rezervistes Dita Krūmberga, Kristīne Kārkliņa, Aija Brumermane, taču lielāku ieguldījumu īpaši jau uzbrukumā gribētos sagaidīt no ierastajām Anetes palīdzēm – Zanes Tamanes, Guntas Baško, Lienes Jansones - kopā guvušas tikai astoņus punktus, bet Jēkabsone viena – 12! Viešņām 12 punkti Annai Montaņanai.

Otrais puslaiks iesākās ar Lienes Jansones uzplaiksnījumu uzbrukumā – četrās minūtēs astoņi punkti no komandas 10 – latvietēm jau sešu punktu pārsvars, bet ātri vien spānietes atgūstas un galvenokārt ar Montaņanas un Agilaras pūlēm izlīdzina mača gaitu. Pirms pēdējām desmit minūtēm Latvija vadībā ar 49:47. Ceturtās ceturtdaļas sākumā ar veiksmīgu spēli aizsardzībā un ātru saspēli spānietes mājiniecēm sagādā „aukstu dušu” - 10:0 izrāviens, pēc kura latvietes vairs nespēj atgūties, jo pietrūkst jaudas uzbrukumā. Neatrodas neviena spēlētāja, kurai pietiktu pārliecības un sportiskās nekaunības, lai „izraustītu” agresīvo un ļoti fizisko Spānijas aizsardzību.

Anetes Jēkabsones-Žogotas pilnīga neitralizēšana otrajā puslaikā, Guntas Baško neveiksmīgais sniegums, Amaijas Valdemoro atrašanās laukumā (viņas taktiskās viltības, psiholoģiskais faktors mūsu meitenēm, Latvijas izlases aizsardzības plāna izjaukšana) un, protams, Annas Montaņanas fantastiskais sniegums uzbrukumā (no spēles realizēti 12 metieni no 17) neļāva mača izskaņā latvietēm cerēt uz uzvaru. Diemžēl jāsaka, pēc pēdējās ceturtdaļas snieguma – pamatots zaudējums. Vienveidīga spēle uzbrukumā, jau ierastais lielais kļūdu daudzums, neveiksmes aizsardzībā un cīņā zem groziem- šķiet, pirmās četras uzvaras latvietēm ir paņēmušas pārāk daudz spēka un emociju, jo, līderēm pavadot laukumā pat mazāk laika nekā parasti, spēka visai spēlei neatlika. Ceram uz veiksmi ceturtdaļfinālā.

Latvijas sieviešu basketbola izlase E apakšgrupā ar trim uzvarām piecās spēlēs ieņēma trešo vietu, kas nozīmē, ka ceturtdien ceturtdaļfinālā būs jātiekas ar F apakšgrupas otru labāko vienību – Krievijas un Francijas spēles zaudētāju.

EČ basketbolā:

Latvija - Spānija 60:67 (19:17, 13:14, 17:16, 11:20)

Latvija: Jēkabsone-Žogota 18+5 AB+4 RP, Jansone 10, Krūmberga 8, Tamane 8+6 AB, Brumermane 6, Baško 4+6 AB, Tāre 2, Kārkliņa 2, Eglīte 2

Spānija: Montanjana 25+5 AB, Agilara 14, Valdemoro 12, Torensa 6, Lima 4, Nikolsa 4, Sančesa 1, Palau 1+7 RP

AB - atlēkušās bumbas, RP - rezultatīvas piespēles

Kristaps Saulītis/foto: Renārs Buivids