Citi sporta veidi
2016. gada 10. jūnijs, 17:41

Šķēpmetēja Līna Mūze sasniegusi Riodežaneiro olimpisko spēļu normatīvu

Jauns.lv

Latvijas šķēpmetēja Līna Mūze piektdien Valmierā notiekošajā Valsts prezidenta kausa izcīņā izpildīja šī gada Riodežaneiro olimpisko spēļu normatīvu.

Mūze jau savā pirmajā mēģinājumā šķēpu aizmeta 62,09 metrus tālu, kas ir jauns sportistes personiskais rekords. Vienlaikus tas ir arī Riodežaneiro olimpisko spēļu normatīvs, jo kvalifikācijas latiņa šīm prestižajām sacensībām ir tieši 62 metri.

Savu personisko rekordu Mūze labojusi par 12 centimetriem.

Sacensības Valmierā vēl turpinās.

Līdz ar to tagad kļuvis skaidrs, ka Latviju augustā gaidāmajās olimpiskajās spēlēs pārstāvēs trīs šķēpmetējas - valsts rekordiste Madara Palameika, Sinta Ozoliņa un Mūze.

Šobrīd olimpisko spēļu normatīvus ir izpildījuši 15 Latvijas vieglatlēti - bez Mūzes tie ir arī Gunta Latiševa-Čudare 400 metru skrējienā, Jeļena Prokopčuka, Ilona Marhele, Anita Kažemāka, Ariana Hilborna un Valērijs Žolnerovičs maratonā, Laura Ikauniece-Admidiņa septiņcīņā, Rolands Štrobinders, Sinta Ozoliņa un Madara Palameika šķēpmešanā, Pujāts un Ārents kārtslēkšanā un Arnis Rumbenieks ar Agnesi Pastari soļošanā. Tiesa, olimpiskajās spēlēs varēs piedalīties vien trīs no četrām normatīvu izpildījušajām maratona skrējējām.

Valsts prezidenta balvas vieglatlētikā 22.sacensības starp Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valstu izlašu komandām notiek piektdien un sestdien Valmierā, Jāņa Daliņa stadionā.

Valsts prezidenta balvas pirmsākumi meklējami 1995.gadā, kad Valmierā savā starpā sacentās četru Latvijas novadu un Rīga komandas. 2012.gadā Valsts Prezidenta balva vieglatlētikā kļuva par starptautiska mēroga sacensībām starp Baltijas valstu izlasēm, un 2016.gadā Latvijas, Igaunijas un Lietuvas valstu izlases sacentīsies jau piekto reizi.

Šo gadu laikā sacensības kļuvušas par prestižām Latvijas un Baltijas vieglatlētikas sacensībām, kurās startē Baltijas valstu labākie atlēti, kā arī individuālā vērtējumā piedalās sportisti no citām valstīm, kas veicina kopējo sacensību līmeņa izaugsmi. Šo gadu laikā Prezidenta balvas sacensības klātienē ir pagodinājuši četri Latvijas Valsts prezidenti - Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe Freiberga, Valdis Zatlers, Andris Bērziņš un Raimonds Vējonis.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA