Masaļskis un Hašeks – sliktākie vārtsargi KHL?

Masaļskis un Hašeks - sliktākie vārtsargi KHL?

Jauns.lv

Lielākā daļa KHL klubu ir aizvadījuši pa četriem, pieciem mačiem, un pamazām sāk iezīmēties komandu spēles stilu tendences, kā arī hokejisti, kuri jau kopš sezonas sākuma spēlē lieliski, un tie, kam pagaidām pavisam neveicas.

Masaļskis un Hašeks – sliktākie vārtsargi KHL?...
Vai Edgara Masaļska gadījumā būs jālieto teiciens no slavenās latviešu kāršu spēles zolītes – pēc zoles nāk kritums?
Vai Edgara Masaļska gadījumā būs jālieto teiciens no slavenās latviešu kāršu spēles zolītes – pēc zoles nāk kritums?

Starp diviem lielākajiem vārtsargiem neveiksminiekiem diemžēl ir jāmin arī Latvijas izlases un kādreizējais Rīgas “Dinamo” mūris Edgars Masaļskis. Latvijas hokeja pašreizējais labākais vārtu vīrs pagaidām no četriem Hantimansijskas “Jugra” mačiem (240 minūtēm) uz ledus pavadījis tikai 25 minūtes un 3 sekundes pret Sanktpēterburgas SKA, kad Edgars bija nolikts vienkārši saplosīšanai, jo iepriekš viņi savā laukumā bija zaudējuši Rīgas “Dinamo” un KHL debitantei nācās uz savas ādas izjust KHL zvaigžņotākā kluba niknumu – 2:6. Diemžēl pēterburgiešiem izdevās uzvaru nokārtot jau mača sākumā, kad vārtos bija Edgars – septiņi atvairīti metieni no 11 (63,6%) ir pārliecinoši sliktākais rādītājs starp vārtsargiem visā KHL, tāpat arī vidēji spēlē ielaistajos vārtos (9,58) Masaļskis ir pārliecinoši sliktākais. Latvieša konkurents Mihails Birjukovs turpretī ir sācis ļoti pārliecinoši – atvairīti 91,9% metienu (devītais rādītājs KHL), un vidēji spēlē ielaisti 2,23 vārti (11. rādītājs KHL), kas, spēlējot vienā no līgas pastarītēm, ir ļoti laba statistika. Salīdzinājumam – Rīgas “Dinamo” vārtsargs Kriss Holts ir atvairījis 89,8% (18. rādītājs KHL) metienu un savos vārtos vidēji ielaidis 2,68 ripas (14. rādītājs KHL). Pagaidām Birjukovs rāda ļoti stabilu sniegumu, un “Jugra” treneriem nav nekāda pamata dot Masaļskim otru iespēju, taču tāda noteikti būs, kad arī to vajadzēs izmantot. Atliek cerēt, ka tā ir tikai neveiksmīga apstākļu sakritība un Edgars savu otro iespēju izmantos, taču – nepatīkams fakts – arī pārbaudes spēlēs “Jugra” ar Masaļski vārtos neizcīnīja nevienu uzvaru.

Cits vārtsargs neveiksminieks – pasaules hokeja leģenda Dominiks Hašeks. Pēc Maskavas “Spartak” lieliskās uzvaras pirmajā sezonas mačā pār Maskavas CSKA likās, ka “Dominators” spēlē gluži kā kādreiz, un sajūsmā par to, kādu pārliecību aizsargiem rada 45 gadus vecais vārtsargs, bija arī komandas kolorītais galvenais treneris Milošs Ržiga, taču zaudējumi nākamajos četros mačos, domājams, arī viņam liek pārdomāt savu izvēli pirmā vārtsarga jautājumā. No pirmajiem vārtsargiem Dominiks Hašeks ir pārliecinoši sliktākais KHL – atvairīti tikai 86 procenti sāncenšu metienu un vidēji spēlē ielaisti 3,62 vārti. Pamazām sāk likties, ka Hašeks KHL līmenī tomēr nevelk, un, visticamāk, tas “Spartak” komandā nozīmētu ne vien vārtsarga, bet arī galvenā trenera Ržigas skalpu, jo pamatvārtsarga iegāde starpsezonā bija viņa lēmums, kas komandai deva lielisku PR, bet tagad no “Dominatora” gaida arī labu sniegumu uz ledus. Rīgas “Dinamo” taču nav vārtos ielikuši Artūru Irbi vai uzbrucēju pirmajā trijniekā Helmutu Balderi. Katram pienāk laiks, kad jābeidz sportista gaitas (pat Krisam Čeliosam) vai vismaz “jānoiet” līmeni vai divus zemāk. Vai šis brīdis ir pienācis arī Dominikam Hašekam? Grūti spriest, skatīsimies – sezona ir tikko sākusies.

kasjauns.lv/Foto: no izdevniecības “Rīgas Viļņi” arhīva