Dikeulaks: Mēs pretiniecēm palīdzējām būt tik precīzām
Basketbols
2011. gada 27. jūnijs, 00:55

Dikeulaks: Mēs pretiniecēm palīdzējām būt tik precīzām

Jauns.lv

Latvijas sieviešu basketbola izlasei pirms Eiropas čempionāta ceturtdaļfināla jāņem vērā iepriekšējos divās spēlēs piedzīvotajos zaudējumos gūtās mācības, uzskata Latvijas valstsvienības galvenais treneris Georgs Dikeulaks.

Kā ziņots, svētdien notikušajā otrā posma pēdējā spēlē Latvijas izlase ar 70:74 piekāpās Melnkalnei, bet pirms tam piektdien tā ar 57:66 zaudēja arī Spānijai.

"Pretinieces bija pelnījušas uzvaru. Viņas parādīja, kāpēc Melnkalnes izlase bija labākā šajā grupā ar lielisku bilanci," Dikeulaka teikto pēc mača ar Melnkalni citē Latvijas Basketbola savienība (LBS).

"Mums vajadzēja izdarīt spiedienu uz pretinieču komandu, piespiest viņas kļūdīties, skriet ātrajos uzbrukumos, cerot, ka pēdējā ceturtdaļā pretiniecēm varētu sākt izpausties nogurums," stāstīja Latvijas izlases galvenais treneris. "Pirmajā, trešajā un ceturtajā ceturtdaļā plānu izdevās īstenot, taču otrā ceturtdaļa bija liela izgāšanās. Tika pieņemti ļoti slikti lēmumi gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Ļāvām melnkalnietēm uzbrukt no ērtām pozīcijām."

"Viņas ir labas basketbolistes, tomēr nav Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) zvaigznes, kas var trāpīt, par spīti jebkādai pretestībai. Mēs viņām palīdzējām būt tik precīzām," uzsvēra Dikeulaks. "Tas arī izšķīra spēles iznākumu. Pretiniecēm ir ļoti meistarīgas un pieredzējušas spēlētājas, kuras lieliski prata izmantot mūsu kļūdas."

"Galotnē mums bija iespējas izglābties, bet... Nezinu, vai vainojams pieredzes trūkums vai pagurums. Tika pieļautas divas trīs neprecizitātes un - mēs zaudējām," teica Latvijas izlases galvenais treneris. "Es vienmēr uzsveru aizsardzības lielo nozīmi, taču jāprot arī gūt punktus. Mēs to varējām izdarīt tikai ar ātrajiem uzbrukumiem vai situācijās, kad izdevās iespēlēt bumbu pretinieku soda laukumā. Taču spēlējot pieci pret pieci mūsu metienu precizitāte bija slikta."

Latvijas izlase izcīnīja otro vietu F apakšgrupā, tāpēc trešdien plkst.21.30 pēc Latvijas laika paredzētajā ceturtdaļfinālā tiksies ar E grupas trešo spēcīgāko komandu.

"Svarīgākais mūsu situācija ir tas, ka šis rezultāts neko nav mainījis. Mums ir iespēja mācīties no diviem pēdējiem zaudējumiem, un tas jādara ļoti ātri," uzsvēra Dikeulaks. "Tagad mums ir divas dienas, lai sagatavotos ceturtdaļfinālam. Rīt pārbrauksim uz Lodzu un meitenēm būs brīvdiena. Viņām tā ir vajadzīga un viņas to ir pelnījušas."

E grupā pašlaik līderpozīcijā ar četrām uzvarām atrodas Lietuvas izlase, Čehija tikusi pie trijām uzvarām, Baltkrievijai un Krievijai ir pa diviem panākumiem, Turcijas kontā ir viena uzvara, bet Lielbritānija piedzīvojusi tikai zaudējumus.

Šīs grupas pēdējās spēlēs pirmdien Krievija spēkosies ar Lielbritāniju, Čehija tiksies ar Lietuvu, bet Baltkrievija tiksies ar Turciju.

No E grupas vienībām cerības iekļūt ceturtdaļfinālā saglabā visas komandas, izņemot Lielbritāniju, bet Lietuva vienīgā nevar nokrist zemāk par otro vietu, tāpēc arī ar to Latvija nevar tikties.

"Kad uzzināsim pretinieces ceturtdaļfinālā, sāksim mērķtiecīgi gatavoties. Mums ir daudz dažādu iestrādņu un izmantosim tās, kuras būs piemērotas konkrētajām pretiniecēm," teica Dikeulaks. "Centīsimies viņus pārsteigt. Lai kas arī nāks pretī."

Kā ziņots, kopumā Latvija finālturnīrā spēlē piekto reizi. Līdz šim labākais rezultāts bijusi 2007.gadā sasniegtā ceturtā vieta, bet iepriekšējā čempionātā, kas pirms diviem gadiem risinājās Latvijā, mājinieces dažu neveiksmīgu maču dēļ noslēgumā palika tikai septītajā pozīcijā.

Jau vēstīts, ka jau pirms gatavošanās Eiropas čempionātam kļuva skaidrs, ka Latvijas izlasei šogad atkal nepalīdzēs vairākas spēlētājas - Jēkabsone-Žogota šajā vasarā nolēma atpūsties no basketbola, bet Aija Brumermane un Dita Krūmberga nevar spēlēt traumu dēļ. Tāpat neilgi pirms finālturnīra kļuva zināms, ka traumas dēļ izlasei nevarēs palīdzēt arī Santa Dreimane.

Latvijas izlasei pirms čempionāta bija izvirzīts mērķis iekļūt ceturtdaļfinālā.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA