Vasiļjevs: "Turnīrs būs ļoti grūts, bet mēs cīnīsimies un iesim uz visu, to es varu garantēt"
Haralds Vasiļjevs: "Parunāju ar vairākiem spēlētājiem, pats esmu optimisma pilns, ka viņi izies laukumā un darīs visu, ko varēs. Trīs dienās nevar daudz ko izmainīt, bet var iedot to, kas trūkst - komandas garu."
Hokejs
2016. gada 29. augusts, 20:50

Vasiļjevs: "Turnīrs būs ļoti grūts, bet mēs cīnīsimies un iesim uz visu, to es varu garantēt"

Jauns.lv

Trīs dienās līdz 2018.gada Phjončhanas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra sākumam komandas spēlē neko daudz izmainīt nevar, tomēr var iedot komandas garu, kas varbūt trūcis iepriekš, uzskata par Latvijas hokeja izlases galveno treneri ieceltais Haralds Vasiļjevs.

Iepriekšējais galvenais treneris Leonīds Beresņevs īsi pirms olimpiskā kvalifikācijas turnīra sākuma negaidīti atstāja Latvijas izlases galvenā trenera amatu, bet viņa vietā stājies Vasiļjevs. Beresņevs aiziešanu no valstsvienības pamatoja ar neizmaksāto algu.

"Tas nav vienkāršs uzdevums, taču saprotu, ka darbs kādam bija jādara. Hokejisti ir atnākuši cīnīties par valsts karogu, bet palikt bez trenera būtu ļoti bēdīgi. Mēģināšu palīdzēt, cik varu," pirmdien preses konferencē žurnālistiem solīja Vasiļjevs.

Viņš atzina, ka gatavošanās laiks ir ļoti īss. "Parunāju ar vairākiem spēlētājiem, pats esmu optimisma pilns, ka viņi izies laukumā un darīs visu, ko varēs. Trīs dienās nevar daudz ko izmainīt, bet var iedot to, kas trūkst - komandas garu. Mēs cīnīsimies un iesim uz visu, to es varu garantēt. Ja mēs tā strādāsim un domāsim, tiešām visu no sirds darīsim, tad būs arī rezultāts," uzskata pieredzējušais speciālists, kurš savulaik izlasi trenēja arī no 1999. līdz 2001.gadam.

Vasiļjevs arī uzsvēra, ka jāskatās uz priekšu, nevis jārakņājas pagātnē un jāatceras veci notikumi.

"Mēs vairāk rakņājamies pa pagātni, nevis darām lietas, lai cilvēki nāktu ar prieku uz spēlēm. Izrādījās, ka neviens treneris no iepriekšējā sastāva nebija gatavs strādāt ar komandu. Nesapratu atteikšanos palīdzēt valsts izlasei. Ja Pēteris Skudra nelaiž Ģirtu Ankipānu, tad viņiem jādzīvo kopā. Tā pati situācija ar (Sandi) Ozoliņu. Bija doma, lai viņš varētu strādāt ar Rīgas "Dinamo" spēlētājiem, bet nezinu kas par problēmām bija. Jautājums par treneru kolektīvu tiek risināts. Galvenais, lai tie, kas atbrauc, ir visās domās ar izlasi. Ēriks Miļuns strādājis ar jaunatnes izlasēm, viņš viņus (hokejistus) pazīst," Vasiļjevs skaidroja, kāpēc par palīgu izvēlējies Miļunu.

Izlases galvenais treneris uzskata, ka turnīrs būs ļoti grūts.

 

"Vācija spēlē neparocīgu, aktīvu hokeju, pielieto daudz spēka paņēmienus, iet ķermenī. KHL ir cits spēles stils nekā Vācijas izlasē, kur treneru kolektīvā ir kanādieši. Ir jāiet par katru cenu, kas dažreiz mūsu spēlētājiem pietrūkst," bilda treneris.

Savukārt komentējot sastāvu, viņš uzsvēra, ka komandā ir nepieciešami spēlētāji, kuri var gūt vārtus. "Ierados brīdī, kad viss sastāvs jau bija nopublicēts. Meklēju tās pozīcijas, kas man trūkst. Mārim Bičevskim pēdējā laikā nekāds progress nav bijis, bet man vajag uzbrucējus, kuri gūst tos vārtus," pēdējās izmaiņas sastāvā komentēja Vasiļjevs.

Latvijas izlases spēlētāji pirmdien nepilnā sastāvā aizvadīja pirmo treniņu pirms olimpiskās kvalifikācijas.

Treniņā nepiedalījās Kristaps Sotnieks, Kaspars Daugaviņš, Mārtiņš Karsums, Elvis Merzļikins un Edgars Masaļskis, kuri vēl ir savos klubos.

No iepriekš nosauktajiem kandidātiem uz ledus nebija arī Bičevskis, Aleksejs Širokovs un Kristaps Zīle, toties bija Rīgas "Dinamo" uzbrucēji Kaspars Saulietis un Edgars Kulda, kuri nebija iepriekšējā valstsvienības galvenā trenera Beresņeva kandidātu sarakstā. Iepriekš arī bija zināms, ka izlasei kvalifikācijas turnīrā nepalīdzēs jaunā galvenā trenera dēls Herberts Vasiļjevs.

Haralds Vasiļjevs no 1999. līdz 2001.gadam bijis Latvijas valstsvienības galvenais treneris, palīdzot tai 2000.gadā pasaules čempionātā Sanktpēterburgā izcīnīt astoto vietu. Viņa vadībā Latvijas valstsvienība 2000.gada 5.maijā Sanktpēterburgā izcīnīja vēsturisku uzvaru 3:2 pār mājinieci Krieviju.

Savukārt 2001.gadā Vasiļjevs vadīja Latvijas izlasi olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, kurā tika izcīnīta ceļazīme uz 2002.gada Soltleiksitijas Olimpiādi. Šobrīd Vasiļjevs strādā arī par Latvijas virslīgas hokeja čempionāta "Zemgales"/LLU komandas galveno treneri.

Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs Rīgā notiks no 1. līdz 4.septembrim, bet par vienīgo ceļazīmi uz Olimpiādi bez Latvijas cīnīsies arī Vācijas, Austrijas un Japānas izlases.

Pirms tam otrdien Latvijas izlase pārbaudes mačā spēkosies ar Dāniju.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA