Pasaules čempionāts beidzies arī zviedriem; pusfinālā Čehija
Hokejs
2012. gada 17. maijs, 23:51

Pasaules čempionāts beidzies arī zviedriem; pusfinālā Čehija

Jauns.lv

Dramatisku uzvaru pasaules hokeja čempionāta ceturtdaļfināla cīņā ceturtdien izcīnīja Čehijas valstsvienība, kas 29 sekundes pirms pamatlaika beigām izrāva uzvaru pār vienu no sacensību saimniecēm Zviedriju.

Aizvadītajā mačā Čehija, pateicoties Milana Mihaleka precīzam metienam, izcīnīja panākumu ar rezultātu 4:3 (2:1, 1:1, 1:1).

Spēle sākās mierīgā cīņā un astotajā minūtē Luī Ēriksons vadībā izvirzīja mājiniekus. Tomēr līdz pirmās trešdaļas beigām zviedri samērā negaidīti jau ieguva vadību, precīzi metot Petram Nedvedam un Jirži Novotnijam.

Otrajā trešdaļā Martins Erats jau panāca 3:1, tomēr turpinājumā 45 sekundes pirms tās beigām Henriks Zeterbergs samazināja rezultāta pārsvaru, bet trešās trešdaļas 45.sekundē Jūnatans Ēriksons izlīdzināja rezultātu 3:3.

Turpinājumā trešajā trešdaļā ritēja ļoti aizraujoša cīņa, laukumā dominējot Zviedrijai un izveidojot daudzus vārtu gūšanas momentus. Tomēr veiksme šoreiz uzsmaidīja Čehijai un 29 sekundes pirms pamatlaika beigām Mihaleks izrāva uzvaru čehiem.

Līdz ar to sacensību pusfinālā gaidāms Čehoslovākijas duelis, jo citā ceturtdaļfināla spēlē Slovākijas hokeja izlase ar rezultātu 4:3 (2:1, 0:2, 2:0) sensacionāli pieveica Kanādas valstsvienību.

Čehija – Zviedrija

Šajā mačā rezultāts tika atklāts sestajā minūtē, kad precīzi meta slovāku hokejists Tomašs Kopeckis, bet pirmās trešdaļas vidū Miroslavs Šatans dubultoja Slovākijas izlases pārsvaru. Tomēr Kanāda vēl pirmajā trešdaļā spēja vienus vārtus atgūt, precīzi metot Evanderam Keinam, bet mača 27.minūtē Džefs Skiners realizēja vairākumu un panāca neizšķirtu.

Divas minūtes pirms otrās trešdaļas beigām Kanādas izlasi vadībā izvirzīja Aleksandrs Barouss, taču spēles 54.minūtē 3:3 panāca Milans Bartovičs.

Mača izšķirošie notikumi risinājās divas ar pusi minūtes pirms pamatlaika beigām, kad Kanādas valstsvienības kapteinis Raiens Geclafs par rupju spēka paņēmienu pret pretinieku komandas spēlētāju Juraju Mikušu saņēma 5+20 minūšu noraidījumu, bet Slovākija jau pēc nospēlētām četrām sekundēm šajā vairākumā guva uzvaras vārtus, kad precīzi meta Mihals Handžuss.

Kaut minūti un 15 sekundes pirms pamatlaika beigām Kanādas izlase noņēma savu vārtsargu Kemu Vordu un spēlēja ar tukšiem vārtiem, tas nepalīdzēja atspēlēties un Slovākija izcīnīja sensacionālu uzvaru.

Slovākija – Kanāda

Šī Slovākijas izlasei bija pirmā uzvara pret Kanādu pasaules čempionāta spēlēs kopš 2002.gada, kad slovāki bija pārāki ar rezultātu 3:2. Tā bija līdz šim Slovākijas vienīgā uzvara pār hokeja dzimtenes pārstāvjiem, un tieši tajā gadā slovāki līdz šim vienīgo reizi uzvarēja pasaules čempionātā. Savukārt pusfinālu tā sasniegusi pirmoreiz kopš 2004.gada.

Tikmēr Kanāda pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā zaudējusi jau trešo gadu pēc kārtas. Iepriekšējās divas reizes tā zaudēja Krievijai. Savukārt pirms tam Kanāda no 2007. līdz 2009.gadam bija trīs reizes pēc kārtas spēlējusi finālmačā.

Otrajā pusfināla pārī sestdien pagājušā gada spēcīgākā komanda un viena no šī gada sacensību saimniecēm Somija spēkosies ar Krieviju.

Somija, pateicoties Jeses Joensū gūtajiem vārtiem 8,8 sekundes pirms pamatlaika beigām, ar rezultātu 3:2 (0:0, 1:1, 2:1) Somija pārspēja ASV valstsvienību.

Šajā mačā rezultātu 34.minūtē atklāja tieši Joensū, bet jau 21 sekundi vēlāk izlīdzinājumu panāca Kails Palmjēri.

Trešās trešdaļas otrajā minūtē jau Bobijs Raiens vadībā izvirzīja amerikāņus, bet trešdaļas vidū Miku Koivu atkal izlīdzināja rezultātu. Kad jau likās, ka cīņā būs jāaizvada pagarinājums, Joensū guva savus otros vārtus mačā un panāca somiem uzvaru.

ASV – Somija

Kā ziņots, apakšgrupu sacensībās ASV izlase sagrāva Somiju ar 5:0.

Krievijas izlase ar rezultātu 5:2 (2:1, 0:1, 3:0) smagā cīņā pārspēja Norvēģiju.

Šajā duelī rezultātu astotajā minūtē atklāja krievu zvaigzne Aleksandrs Ovečkins, kuram šī bija pirmā spēle čempionātā, tomēr četras minūtes vēlāk Pērs-Oge Skreders panāca izlīdzinājumu. Līdz trešdaļas beigām gan Krievijai vēl vadību atguva Aleksandrs Popovs.

Otrās trešdaļas 28.sekundē čempionāta rezultatīvākais hokejists Patriks Tūresens atguva neizšķirtu, tomēr trešajā trešdaļā jau 55.sekundē Krieviju vēlreiz vadībā izvirzīja Aleksejs Jemeļins. Spēles beigu daļā vēl pa reizei krieviem precīzi meta Nikolajs Žerdevs un Iļja Ņikuļins, ļaujot viņiem svinēt panākumu.

Krievijas izlasei mačā bija ievērojams pārsvars metienu attiecībā - 45:21.

Tūresens piedalījās abos savas komandas vārtu guvumos, nostiprinoties rezultatīvākā spēlētāja godā. Viņa kontā astoņos mačos ir septiņi vārti un 11 rezultatīvas piespēles. Savukārt otrais ar 7+8 punktiem ir krievs Jevgēņijs Malkins, kuram šajā cīņā bija tikai viena rezultatīva piespēle.

Krievija – Norvēģija

Pasaules čempionāta pusfinālā Krievija iekļuvusi piekto gadu pēc kārtas.

Savukārt Norvēģija ceturtdaļfinālu sasniedza trešo reizi piecu gadu laikā, bet pagaidām nākamā barjera tai vēl izrādījusies par augstu.

Spēle par trešo vietu un fināls notiks svētdien. Abi pusfināli un cīņas par medaļām risināsies Helsinkos.

Kā ziņots, Latvijas izlase pasaules čempionātu noslēdza desmitajā vietā, bet Latvijas Hokeja federācija (LHF) tai pirms turnīra izvirzīja uzdevumu sasniegt labāko astoņnieku.

Tomēr nepatīkamākais fakts, ka Latvijas izlase nespēja gūt vārtus gandrīz 220 pēdējās minūtes, kas ir ilgākais "sausais" periods latviešiem pasaules čempionātu vēsturē.

Latvijas valstsvienība automātiski nekvalificējās 2014.gada Soču olimpiskajām spēlēm, līdz ar to nākamā gada februārī tā savā laukumā cīnīsies kvalifikācijas turnīra izšķirošajā, otrajā, kārtā, kurā sacentīsies ar Franciju, Kazahstānu, kā arī ranga otro spēcīgāko komandu no kvalifikācijas pirmās kārtas, kas, visticamāk, būs Ukraina.

Latvijas hokeja izlase piedalījusies iepriekšējās trijās olimpiskajās spēlēs.

Jau vēstīts, ka šā gada pasaules čempionāta Stokholmas apakšgrupas noslēguma kopvērtējumā Krievija izcīnīja maksimāli iespējamo 21 punktu septiņās spēlēs un tai trīs punktus zaudēja Zviedrija. Trešo vietu ar 14 punktiem ieņēma Čehija, kurai punktu zaudēja Norvēģija.

Pa sešiem punktiem izcīnīja Latvijas un Vācijas izlases, bet Dānija iekrāja četrus punktus. Tikmēr Itālijas valstsvienība septiņos mačos tika pie diviem punktiem, un tā zaudēja vietu pasaules čempionāta augstākajā divīzijā.

Savukārt Helsinku grupas noslēguma kopvērtējumā pirmo vietu izcīnīja Kanāda ar 19 punktiem septiņās spēlēs, tai trīs punktus zaudēja ASV, bet vēl par punktu mazāk bija Somijas un Slovākijas izlasēm.

Deviņus punktus izcīnīja Francijas izlase, seši punkti bija Šveicei, bet trīs punktus iekrāja Baltkrievija. Savukārt Kazahstānas valstsvienība tika pie viena punkta, un arī tā jau zaudēja vietu augstākajā divīzijā.

Jau vēstīts, ka komandas pa apakšgrupām bija izkārtotas, ņemot vērā Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) rangu. Pēc viena apļa turnīra grupas ietvaros katrā attiecīgajā pilsētā četru spēcīgāko komandu vidū izspēlēs ceturtdaļfinālus, bet to uzvarētāji vienkopus pulcēsies Helsinkos, kur tiks noskaidroti šā gada pasaules čempioni.

Komandām, kas grupās ieņēma 5.-8.vietu, čempionāts ir noslēdzies, turklāt katras apakšgrupas vājākā komanda pameta augstāko divīziju un nākamgad spēlēs pirmās divīzijas A grupā. Šo komandu vietas nākamgad ieņems Slovēnija un Austrija.

Šis ir pirmais gads, kad IIHF ieviesusi šādu izspēles kārtību. Iepriekšējais izspēles formāts pastāvēja kopš 2000.gada.

LETA / Foto: AFP/LETA