Tūkstošiem valmieriešu uzgavilē Štrombergam. FOTO
Valmierieši divkārtējo olimpisko čempionu Māri Štrombergu sagaidīja kā nākas – Māris bija ticis arī pie lūpu pomādes uz vaiga.
Citi sporta veidi

Tūkstošiem valmieriešu uzgavilē Štrombergam. FOTO

Jauns.lv

Tūkstošiem valmieriešu uzgavilē Štrombergam. Aizkustinoša reportāža no čempiona sagaidīšanas Valmierā

Tūkstošiem valmieriešu uzgavilē Štrombergam. FOTO...

Pirmdienas vakarā rātslaukumā pie Valmieras pilsētas domes nebija kur ābolam nokrist. No Londonas olimpiskajām spēlēm kopā ar BMX riteņbraukšanas komandu dzimtajā pilsētā atgriezās Māris Štrombergs – vienīgais Latvijas sportists, kuram izdevās no Lielbritānijas galvaspilsētas pārvest olimpisko zelta medaļu.

Ar salūtu, autogrāfu dalīšanu pusstundas garumā un olimpiskā čempiona Māra Štromberga, kā arī viņa trenera Ivo Lakuča pateicības vārdiem līdzjutējiem, vakar īsi pirms pusnakts noslēdzās Valmieras lepnuma, divkārtējā olimpiskā čempiona BMX riteņbraukšanā Māra Štromberga sagaidīšana dzimtajā pilsētā.

BMX riteņbraukšanas komanda, kura vienīgā no Latvijas sportistiem uz mājām pārveda Londonas olimpisko spēļu zeltu.
BMX riteņbraukšanas komanda, kura vienīgā no Latvijas sportistiem uz mājām pārveda Londonas olimpisko spēļu zeltu.

Lai arī iepriekš bija sludināts, ka valmieriešu tikšanās ar BMX komandu Rātslaukumā notiks pulksten 21, divstāvīgais autobuss ar olimpiešiem un viņu ģimeņu locekļiem Valmierā ieradās gandrīz ar stundas kavēšanos. Iemesls tam bija ieilgusī sagaidīšana lidostā „Rīga”, ceļu remonts posmā Murjāņi – Strenči, kā arī BMX komandas vēlme pirms tikšanās ar mājiniekiem aizbraukt uz Valmieras BMX riteņbraukšanas trasi.

Kad policijas eskortētais autobuss beidzot ieradās norunātajā vietā pie pilsētas domes, vairāki tūkstoši sanākušo valmieriešu vētraini uzgavilēja Mārim Štrombergam un viņa komandai. Tikšanās runas gan nebija no tām garajām. Valmieras mērs Inesis Boķis pateicās sportistiem par sasniegumiem, sportisti teica lielu paldies līdzjutējiem par atbalstīšanu un līdzjušanu, un tad varēja sākties pasākuma saviesīgā daļa – salūts par godu čempioniem un, protams, autogrāfu dalīšana un kopīga fotografēšanās. Teju katrs valmierietis (viņu bija sanācis tiešām vairāki tūkstoši) gribēja, lai Māris par piemiņu parakstās uz speciāli sagatavotām lapiņām, krekliem... Teju vai katrs atnākušais gribēja kopā ar Māri iemūžināt sevi fotogrāfijā. Šī procedūra ievilkās vai uz pusstundu, bet arī tad vēl autogrāfu mednieku pūļiem nevarēja redzēt ne gala, ne malas.

Tā kā pasākums draudēja iestiepties līdz nākamajai dienai, sportisti ar līdzjutējiem panāca vienošanos, ka kādā no tuvākajām dienām Valmierā, bet nu jau gaišākā dienas laikā, tiks rīkots vēl kāds pasākums ar olimpiešu piedalīšanos, kur nu gan bez autogrāfa neviens nepalikšot. Kas interesanti, liela daļa no sagaidītājiem uz pasākumu bija ieradušies uz velosipēdiem.

Tūkstošiem valmieriešu vēlējās saņemt Māra Štromberga autogrāfu un nofotografēties ar Valmieras un visas Latvijas varoni.
Tūkstošiem valmieriešu vēlējās saņemt Māra Štromberga autogrāfu un nofotografēties ar Valmieras un visas Latvijas varoni.

No pasākuma uz mājām Māris Štrombergs devās ar automašīnu, kuru viņam kā olimpiskajam čempionam uz pāris nedēļām, kamēr Māris, būs Latvijā, piešķīris kāds autosalons. Atvadoties no sagaidītājiem, Māris, kurš pēdējos gados pārsvarā dzīvo ASV, atzina: „Saku jums uz redzēšanos, jo šīs divas nedēļas līdz 28. augustam pavadīšu Valmierā, kur mēs noteikti tiksimies ne reizi vien.”

Kā portālam Kasjauns.lv pēc pasākuma Valmieras Rātslaukumā atzina Māris Štrombergs, šī tikšanās ar līdzjutējiem no dzimtās pilsētas viņam bijusi ļoti emocionāla. „Kad autobuss tuvojās Rātslaukumam, un es pamanīju ļaužu pūļus, vienīgais, ko es spēju čomiem pateikt bija: „Ej, tu nost!” Pat uz Jaungadu sagaidīšanu pilsētas galvenajā laukumā nesanāk tik daudz interesentu. Tas viss tiešām bija man ļoti, ļoti patīkami,” sacīja Māris.

Video: Māra Štromberga sagaidīšana Valmierā

 Edgars Orlovs/Foto: Mārcis Priede