Citi sporta veidi
2013. gada 14. februāris, 07:46

Šveicē sarūk atbalsts kandidēšanai uz ziemas olimpisko spēļu rīkošanu

Jauns.lv

Mazāk nekā mēnesi pirms saistošā referenduma Šveices Graubindenes kantonā sarūk iedzīvotāju atbalsts Šveices vēlmei 2022.gadā Sanktmoricā un Davosā rīkot ziemas olimpiskās spēles, trešdien vēstīja interneta laikraksts "Local", atsaucoties uz Šveices raidsabiedrību RTR.

45% aptaujāto kantona iedzīvotāju iebilst pret kandidēšanu uz tiesībām rīkot olimpiskās spēles, savukārt 42% iniciatīvu atbalsta.

9% aptaujas dalībnieku nebija izlēmuši par savu viedokli šajā jautājumā, bet 4% aptaujāto atzina, ka viņus tas neinteresē.

Pēc divām ar pusi nedēļām Graubindenes kantonā gaidāms saistošs referendums par kandidēšanu uz olimpisko spēļu organizēšanu, tomēr atbalsts kandidēšanai turpina kristies.

Līdzīgā aptaujā novembrī Graubindenes iedzīvotāju vidū 43% atbalstīja kandidēšanu uz olimpisko spēļu rīkošanu un tikpat bija pret. Savukārt oktobrī ierosmes atbalstītāji bija vairākumā - 54,6%.

Jaunākajā aptaujā secināts, ka sievietes pret olimpisko spēļu rīkošanu Šveicē ir kritiskāk noskaņotas nekā vīrieši, bet lielākā daļa jeb 57% aptaujāto bažījas, ka tās būs pārāk dārgas.

Tiek vēstīts, ka kopumā spēļu organizēšana ar visiem veicamajiem infrastruktūras izbūves darbiem izmaksātu 4,5 miljardus franku (2,6 miljardus latu).

Pēc RTR, radiostacijas SRF un divu vietējo laikrakstu pasūtījuma pētījumu kompānija "Demoscope" aptaujāja tūkstoš kantona iedzīvotājus.

Šveices federālā valdība ir piekritusi piešķirt vienu miljardu franku (567 miljonus latu), bet idejas atbalstītāji uzstāj, ka spēles valstij nesīs 1,5 miljardu franku (850 miljonu latu) lielus ieņēmumus.

Arī 53% aptaujas dalībnieku atzinuši, ka, viņuprāt, olimpiskās spēles veicinātu valsts ekonomikas izaugsmi.

Savukārt Šveices prezidents Ili Maurers, kas ir arī valsts sporta ministrs, norādījis, ka olimpiskās spēles būtu iespēja Šveicei "atgūt savu labo tēlu", ko bojājusi publicitāte saistībā ar valsts banku sektora darbību.

Ziemas olimpiskās spēles Sanktmoricā notikušas jau divreiz - 1928. un 1948.gadā.

Sanktmorica un Davosa atrodas Graubindenes kantonā.

Iespēju pretendēt uz 2022 .gada ziemas olimpiskajām spēlēm izvērtē arī Ukrainā, Spānijā un Norvēģijā, kā arī Polijā, kas tās vēlas rīkot kopīgi ar Slovākiju.

Starptautiskā Olimpiskā  komiteja (SOK) organizatoru nosauks 2015.gadā.

BNS