Latvijas hokeja izlase piekāpjas ASV valstsvienībai. FOTO
Ja pirmajās divās trešdaļās vairāk metienus izpildīja Latvija, pēdējā divdesmitminūtē pretinieki nomētāja mūsu hokejistus ar 14:3 un kopējā metienu attiecība bija 26:20 ASV labā.
2013. gada 5. maijs, 21:09

Latvijas hokeja izlase piekāpjas ASV valstsvienībai. FOTO

Jauns.lv

Latvijas hokeja valstsvienība pasaules čempionāta otrajā spēlē svētdien pārtrauca ilgo "sauso" sēriju, tomēr ar rezultātu 1:4 (0:0, 1:2, 0:2) piekāpās ASV valstsvienībai.

Rezultātu otrās trešdaļas 71.sekundē atklāja Artūrs Kulda. Līdz ar to Latvijas hokeja izlase pārtrauca "sauso" sēriju, kas ilga vēl no pagājušā gada pasaules čempionāta. Hokejisti nebija guvuši vārtus 297 minūtes un 16 sekundes.

Tieši pēc minūtes ar atkārtotu metienu no vārtu priekšas rezultātu izlīdzināja Tims Stepltons, bet otrās trešdaļas piektajā minūtē ASV izlasi jau vadībā izvirzīja Deivids Moss, kurš realizēja skaitlisko vairākumu.

Savukārt trešās trešdaļas vidū, spēlējot vairākumā, no vārtu priekšas precīzs bija Bobijs Batlers, bet vēl pēc pusotras minūtes ceturtos vārtus amerikāņiem guva Mets Hanviks.

Spēli aktīvāk iesāka Latvijas izlase, bet Edgars Masaļskis pirmoreiz cīņā iesaistījās trešajā minūtē un pēc tam jau iniciatīvu pārņēma amerikāņi. Cīņas sestajā minūtē Latvijas izlasi mazākumā atstāja Georgijs Pujacs, tomēr šo laiku latvieši izturēja pārliecinoši.

Savukārt desmitajā minūtē jau ASV valstsvienību mazākumā atstāja Kreigs Smits. Vairākuma laikā Latvija kontrolēja ripu, tomēr ļoti bīstamus metienus nespēja izpildīt. Pēc vairākuma Latvijai bija vēl pāris labas iespējas, bet četras ar pusi minūtes pirms pirmās trešdaļas beigām lielisks moments bija Laurim Dārziņam, kurš pēc Mārtiņa Cipuļa piespēles izgāja viens pret amerikāņu vārtiem, tomēr pārāks bija vārtsargs Bens Bišops.

50 sekundes pirms trešdaļas beigām pret Jāni Spruktu noraidījumu nopelnīja ASV izlases līderis Pols Ščasnijs, bet šajā laikā neko bīstamu neizveidoja un pirmā spēles daļa noslēdzās ar bezvārtu neizšķirtu.

Otro trešdaļu Latvijas izlase turpināja vairākumā. To izmantot neizdevās, bet divas sekundes pēc pretinieku piektā spēlētāja iznākšanas tomēr beidzot izdevās pārtraukt ieilgušo sausuma sēriju, kad pēc Jāņa Sprukta piespēles teicamu metienu izpildīja Kulda.

Tomēr Latvijas izlases prieki nebija ilgi un tieši pēc vienas spēlētas minūtes pēc ilgstošas cīņas vārtu priekšā Masaļski pārspēja Stepltons. Vēl pēc vienas minūtes Latvijas izlasi mazākumā atstāja Juris Štāls un trešdaļas piektajā minūtē to izmantoja Moss, kurš arī izcēlās ar atkārtotu metienu un Latvija nokļuva zaudētājos ar 1:2.

Turpinājumā abas komandas paspēja uzspēlēt gan vairākumā, gan mazākumā, gan arī četratā, bet iniciatīvu uz ilgāku laiku pārņēma ASV izlasi, ko izdevās apturēt vien 13.minūtē, kad pēc Ronaldu Ķēniņu noraidījumu nopelnīja Džastins Folks. Spēle otrās trešdaļas otrajā pusē bija kļuvusi asa un vēlāk sekoja vēl pāris noraidījumi. Kaut vairāk labu momentu bija Latvijas izlasei, rezultāts nemainījās un tā joprojām atradās iedzinējos. Pēc divām trešdaļām Latvijas izlase bija izpildījusi 17 metienus, kamēr ASV vien 12.

Tāpat otrās trešdaļas vidū notika nepatīkams incidents, kad pēc pretinieku metiena ripa trāpīja pa galvu Georgijam Pujacam, kurš pēc tam uzreiz grīļīgā gaitā devās uz ģērbtuvēm.

Trešo trešdaļu aktīvāk iesāka amerikāņi, bet labākā vārtu gūšanas iespēja bija Latvijai, kad viens pret pretinieku vārtiem izgāja Cipulis. Tomēr arī šoreiz pārāks bija Bišops, kurš tvēra vārtu stūrī lidojošu metienu.

Trešdaļas vidū pie noraidījuma tika Aleksejs Širokovs un šo vairākumu izmantoja Batlers, bet vēl pēc neilga brīža izcēlās arī Hanviks. Neskatoties uz visiem centieniem, atspēlēties Latvijas hokejistiem vairs neizdevās un tika ciesta neveiksme.

Ja pirmajās divās trešdaļās vairāk metienus izpildīja Latvija, pēdējā divdesmitminūtē pretinieki nomētāja mūsu hokejistus ar 14:3 un kopējā metienu attiecība bija 26:20 ASV labā.

Par labāko spēlētāju Latvijas izlasē tika atzīts Kulda, bet ASV izlasē par tādu kļuva vārtsargs Bišops.

Šajā mačā Latvijas izlases rindās debitēja jaunais uzbrucējs Zemgus Girgensons, kurš spēlēja otrajā maiņā. Līdz ar to mačam nebija pieteikts Gints Meija, kā arī Koba Jass, kurš joprojām nevar spēlēt diskvalifikācijas dēļ.

Tikmēr Latvijas izlases vārtus sargāja Edgars Masaļskis, kura dublieris bija Kristers Gudļevskis.

Kā ziņots, pirmajā mačā Latvijas izlase sestdien ar 0:6 kapitulēja pašreizējai pasaules čempionvienībai Krievijai, bet ASV salīdzinoši nepārliecinošā cīņā ar 5:3 pārspēja Austriju.

Šī bija pēdējā Helsinku grupas otrās kārtas spēle. Grupas līderpozīcijā ar sešiem punktiem ir Krievija un ASV, tām punktu zaudē Somija, pa trim punktiem ir Slovākijas un Francijas izlasēm, vienu punktu izcīnījusi Vācija, bet bez punktiem cīnās Austrija un Latvija.

Latvijas un ASV izlasēm šī bija desmitā savstarpējā tikšanās reize pasaules čempionātu ietvaros. Latvija uzvarējusi divos mačos, vienā cīnījusies neizšķirti un septiņās zaudējusi. Tomēr pēdējās sešās cīņās ciestas neveiksmes.

Turpmākajos mačos turnīrā Latvija otrdien sacentīsies ar Austrijas izlasi, ceturtdien, 9.maijā, tiksies ar pagājušā gada pasaules vicečempioni Slovākiju, vēl pēc divām dienām to sagaidīs mačs ar Vāciju, bet pēdējās divas spēles 13. un 14.maijā būs ar Franciju un Somiju.

Pasaules čempionāts hokejā no 3. līdz 19.maijam norisinās Stokholmā un Helsinkos. Katrā pilsētā spēlē astoņas vienas apakšgrupas komandas.

Pēc viena apļa turnīra grupas ietvaros katrā attiecīgajā pilsētā četru spēcīgāko komandu vidū tiks izspēlēti ceturtdaļfināli, bet to uzvarētāji vienkopus pulcēsies Stokholmā, kur līdz 19.maijam tiks noskaidroti šī gada pasaules čempioni.

Latvijas hokeja valstsvienības sastāvs mačā ar ASV:

vārtsargi - Edgars Masaļskis (Hantimansijskas "Jugra", KHL), Kristers Gudļevskis ("Rīga");

aizsargi - Agris Saviels, Jānis Andersons (abi - Kijevas "Kompanjon", Ukraina), Krišjānis Rēdlihs, Kristaps Sotnieks, (abi - Rīgas "Dinamo"), Māris Jass (Hannoveres "Scorpions", Vācija), Ralfs Freibergs (Boulinggrīnas "Falcons", NCAA), Artūrs Kulda (Vinipegas "Jets", NHL), Georgijs Pujacs (Omskas "Avangard", KHL);

uzbrucēji - Lauris Dārziņš (Kazaņas "Ak Bars", KHL), Jānis Sprukts (Maskavas CSKA, KHL), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "ZSC Lions", Šveice), Armands Bērziņš ("Kompanjon"), Andris Džeriņš, Vitālijs Pavlovs, Miks Indrašis (visi - Rīgas "Dinamo"), Mārtiņš Cipulis (Prāgas "Lev", KHL), Juris Štāls ("Propad", Slovākija), Roberts Jekimovs (Lāpenrantas "SaiPa", Somija), Aleksejs Širokovs ("Red Ice", Šveice), Zemgus Girgensons (Ročestras "Americans", AHL).

ASV hokeja izlases sastāvs mačā ar Latviju:

vārtsargi - Bens Bišops (Tampabejas "Lightning", NHL), Džons Gibsons (Kičeneras "Rangers", OHL);

aizsargi - Kriss Batlers (Kalgari "Flames", NHL), Mets Karls ("Lightning"), Džastins Folks, Džeimijs Makbeins (abi - Karolīnas "Hurricanes", NHL), Mets Hanviks, Ēriks Džonsons (abi - Kolorado "Avalanche", NHL), Džefs Petrī (Edmontonas "Oilers", NHL), Džeikobs Truba (Vinepegas "Jets", NHL);

uzbrucēji - Niks Bjugsteds (Floridas "Panthers", NHL), Bobijs Batlers, Kreigs Smits (abi - Nešvilas "Predators", NHL), Denijs Kristo (Ziemeļdakotas universitāte, WCHA), Tims Stepltons (Minskas "Dinamo", KHL), Pols Ščasnijs, Ārons Palušahs (abi - "Avalanche"), Neits Tomsons ("Lightning"), Raiens Kārters, Stīvens Džionta (abi - Ņūdžersijas "Devils"), Drjū Leblanks (Čikāgas "Blackhawks"), Deivids Moss (Fīniksas "Coyotes").

LETA, Foto: AFP/LETA , EPA/LETA