Sieviešu izlases treneris Nerips: varam cerēt uz veiksmīgu startu 2017.gada čempionātā
Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Aigars Nerips atzīst, ka izlasei manāmi trūkusi pieredze šāda līmena sacensībās.
Basketbols
2013. gada 17. jūnijs, 20:44

Sieviešu izlases treneris Nerips: varam cerēt uz veiksmīgu startu 2017.gada čempionātā

Jauns.lv

Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Aigars Nerips pēc komandas izstāšanās no Eiropas čempionāta atzina, ka komanda nav izpildījusi savus nospraustos mērķus, taču uzskata, ka valstsvienību gaida labāka nākotne.

"Nesasniedzām mērķi, ko paši sev nospraudām un tagad, protams, ir daudz pārdzīvojumu. Taču braucot uz Eiropas čempionātu ar sešām debitantēm sastāvā, uz vieglu likteni cerēt nevarējām," Neripa teikto pēc zaudējuma pirmdien Serbijai, kas izrādījās izšķirošais par tikšanu otrajā kārtā, citē Latvijas Basketbola savienība.

Treneris uzsvēra, paaudžu maiņa jebkurai komandai ir grūta. "Ne tikai mums, bet arī, piemēram, lietuvietēm. Arī viņas dodas mājās, taču esmu pārliecināts, ka jau nākamajā turnīrā būs tuvu pirmajam sešniekam. Latvijai? Iespējams, kādai spēlētājai šis bija pēdējais Eiropas čempionāts, tomēr esmu pārliecināts, ka vismaz sešas septiņas basketbolistes veiksmīgi spēlēs nākamajos turnīros. Ņemot vērā mūsu rezerves, varam cerēt uz veiksmīgu startu 2017.gadā, kad U-20 čempionātu bronzas paaudze būs sasniegusi sportiskās karjeras pilnbriedu," uzskata Nerips.

Spēlē pret Serbiju, kurā Latvija zaudēja ar 56:62, komanda cīnījusies, spēles gaitā atspēlējās no palieliem mīnusiem, un beigās bija labas izdevības, taču divreiz vienkāršās situācijās tika pazaudēta bumba. "Īpaši sāpīgi, ka izšķirošā kļūda gadījās Kristīnei Kārkliņai, kura pēc pašatdeves un ieguldījuma melnā darba veikšanā bija viena no labākajām mūsu spēlētājām šajā čempionātā. Starp citu, tūlīt pēc čempionāta viņa dosies uz ceļgala operāciju, ko atlika, lai varētu nospēlēt valstsvienībā," basketbolisti uzteica treneris.

Pēdējā spēlē cīņā pie groziem, kas iepriekš sagādāja lielas problēmas, rezultāts bijis labāks. "Daļu kļūdu izlabojām, pašatdeves trūkumu nevarēju pārmest nevienai. Toties uzbrukumā problēmas palika. Bija epizodes, kurās bumba tika pārturēta. Neveicās tālmetieni, un tas radīja papildus nedrošību," skaidroja Nerips.

Latvijas izlases līderu loks nav tik plašs, lai varētu mierīgi aizstāt kādu, kam spēle konkrētajā dienā nevedas. "Kļūdas redzēju ne sliktāk par līdzjutējiem, taču rezerves varianti nenostrādāja. Treniņos bija labi redzams, ka, piemēram, Anete Horelika nav tik labā formā, lai iekļautos tik ātrā spēlē, kāda bija šajā čempionātā. Otrajā puslaikā balansu atradām, tomēr pēdējie uzbrukumi nebija veiksmīgi," piebilda izlases vadītājs.

Nerips sacīja, ka čempionātā ļoti pietrūka traumētās Aijas Putniņas, kura ir visuniversālākā no garajām spēlētājām. "Būtu palīdzējusi arī Sabīne Niedola, kurai, iespējams, būtu grūti nosegt pretinieču ātros trešos numurus, taču kuras pozitīvās īpašības būtu varējuši izmantot, lai pārsteigtu pretinieces," sprieda treneris.

Savukārt Latvijas izlases kapteine Liene Jansone, kura pēc spēles paziņoja, ka beidz karjeru izlasē, sacīja, ka komanda nav izdarījusi savu darbu. "Žēl, ka neattaisnojām pat minimālās cerības. Uz Eiropas čempionātu nebraucām visiem zaudēt, bet... Šis turnīrs mums neizdevās, bet Eiropas čempionāts ilga divas sezonas. Mēs veiksmīgi cīnījāmies kvalifikācijas turnīrā, ieguvām tiesības piekto reizi pēc kārtas spēlēt finālā. Tas bija liels gods Latvijas komandai un visām spēlētājām," piebilda izlases pieredzējušākā dalībniece.

Izlases basketboliste Anete Šteinberga norādīja, ka pirmajā puslaikā pietrūka agresivitātes. "Pārtraukumā treneri norādīja uz kļūdām, pašas saņēmāmies. Panācām lūzumu, beidzot uzvarējām cīņā par atlēcošajām bumbām, tomēr kaut kā pietrūka... Man nebija viegli pēc Amerikā pavadītajiem gadiem pārorientēties uz Eiropas basketbolu, kas ir daudz ātrāks. Ceru, ka būs veiksmīgs gads klubā un tad jau arī valstsvienībā jutīšos vēl drošāk," viņa ar optimismu raugās nākotnē.

Jau ziņots, ka Latvijas izlase zaudē visās trīs spēlēs un grupā palika pēdējā vietā, netiekot otrajā grupu kārtā.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA