Latvijas futbola izlase izbraukumā cienījami zaudē Grieķijai
Uz Grieķiju Latvijas izlase devusies 20 spēlētāju sarakstā. Izlasei nevarēja palīdzēt Pahara iecienītais uzbrucēju duets Artjoms Rudņevs un Valērijs Šabala, jo abi izcieta diskvalifikācijas.
Futbols
2013. gada 10. septembris, 23:44

Latvijas futbola izlase izbraukumā cienījami zaudē Grieķijai

Jauns.lv

Latvijas futbola izlase 2014.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēlē otrdien ar rezultātu 0:1 (0:0) minimāli piekāpās ar Grieķijas valstsvienībai.

Vienīgos vārtus 58.minūtē guva Dimitris Salpigidis, kurš pēc lieliskas Giorga Samara piespēles ieripināja bumbu vārtu stūrī. Līdz ar to šis Latvijas izlasei bija pirmais zaudējums jaunā galvenā trenera Mariana Pahara vadībā.

Pirmā spēles daļa aizritēja ar diezgan izteiktu Grieķijas izlases pārsvaru. Pirmo vārtu gūšanas iespēju mājinieki izveidoja devītajā minūtē, bet Vitālijs Maksimenko patraucēja Dimitrim Salpingidim savaldīt bumbu vārtu priekšu. Vislabākais moments Grieķijai bija 14.minūtē, kad Latvijas izlases vārtsargs Aleksandrs Koliņko fantastiskā kārtā ķēra bumbu pēc Kostantīna Mitroglu sitiena ar galvu no pāris metriem. Savukārt vēl pēc piecām minūtēm Giorgs Samars raidīja bumbu gar pašu Koliņko tālo vārtu stabu un arī Mitroglu nedaudz pietrūka, lai aizsniegtos līdz apaļajam priekšmetam.

Latvijas izlasei arī izdevās izveidot pāris uzbrukumus, bet tie iztika bez bīstamiem noslēgumiem pretinieku vārtu priekšā. Vienīgo bīstamo momentu Latvijas izlase izveidoja 42.minūtē, kad soda laukumā viens nokļuva Māris Verpakovskis, tomēr pretinieku aizsargam izdevās viņu apturēt.

Otro puslaiku atkal ievērojami aktīvāk uzsāka Grieķijas izlase un 58.minūtē Salpingidim arī beidzot izdevās atklāt rezultātu. Tomēr puslaika otrajā daļā atkal cīņa bija daudz līdzīgāka un arī Latvijas izlase cīnījās ļoti cienījami. Cīņas beigās Grieķijas futbolisti laukumā darbojās teatrāli un uz to uzķērās Ritvars Rugins, kurš 86.minūtē pagrūda pretinieku un tika noraidīts no laukuma.

Pēc palikšanas vairākumā jau vairākus ļoti bīstamus momentus atkal izveidoja Grieķijas izlase, tomēr ikreiz vārtos lielisks bija pieredzējušais Koliņko un noturēja rezultātu 0:1. Jau kompensācijas laikā otro brīdinājumu saņēma Grieķijas izlases kapteinis Kosts Kacuranis, tomēr tas cīņas iznākumu vairs nemainīja.

Latvijas izlase FIFA rangā pašlaik ieņem 119.vietu un atrodas visu laiku zemākajā pozīcijā, bet Grieķija atrodas 11.pozīcijā.

Latvijas futbolistiem neizdevās turpināt sekmīgo spēļu sēriju jaunā galvenā trenera Mariana Pahara vadībā. Latvijas izlases sākumsastāvā negaidīti tika iekļauts vārtsargs Aleksandrs Koliņko, kurš valstsvienības sastāvā laukumā devās pirmoreiz kopš 2010.gada maija. Savukārt Māris Verpakovskis aizvadīja savu simto spēli valstsvienībā. Zīmīgi, ka arī pirmo 1999.gadā viņš aizvadīja tieši Grieķijā, kad turklāt guva vārtus. Viņš ir septītais Latvijas futbolists, kurš izlasē sasniedzis šo zīmīgo skaitli.

Pahars valstsvienības galvenā trenera amatā debitēja 14.augustā, pārbaudes spēlē izbraukumā cīnoties 1:1 ar Igauniju. Kādreizējais valstsvienības uzbrucējs Latvijas izlasi pārņēma jūlija vidū no atlūgumu iesniegušā Aleksandra Starkova. Savukārt otro maču Pahara vadībā Latvijas izlase aizvadīja pagājušajā piektdienā, kad Pasaules kausa kvalifikācijas ietvaros ar 2:1 pārspēja Lietuvu.

Uz Grieķiju Latvijas izlase devusies 20 spēlētāju sarakstā. Izlasei nevarēja palīdzēt Pahara iecienītais uzbrucēju duets Artjoms Rudņevs un Valērijs Šabala, jo abi izcieta diskvalifikācijas.

Latvijas futbola izlase ar Grieķiju sacenšas jau trešajā atlases ciklā pēc kārtas. Pirms 2010.gada Pasaules kausa Latvija savā laukumā zaudēja ar 0:2, bet izbraukumā kapitulēja ar 2:5, savukārt cenšoties kvalificēties 2012.gada Eiropas meistarsacīkstēm Latvijas futbolisti izbraukumā zaudēja ar 0:1, bet savā laukumā nocīnījās 1:1.

Tikmēr šī cikla pirmajā mačā pirms gada Latvijas futbolisti savā laukumā atzina Grieķijas pārākumu ar 1:2.

Citās G apakšgrupas spēlē otrdien Lietuva savā laukumā ar 2:0 (2:0) pieveica Lihtenšteinu, bet Bosnija un Hercegovina atspēlējās no iedzinējiem, izbraukumā ar rezultātu 2:1 (0:1) pieveica Slovākiju. Abus vārtus bosnieši guva astoņu minūšu laikā otrā puslaika otrajā pusē.

Pēc astoņām kārtām G grupā pa 19 punktiem ir Bosnijas un Hercegovinas, kā arī Grieķijas izlasēm, slovāki tikuši pie 12 punktiem, Lietuvai nu ir astoņi punkti astoņos mačos, Latvijai ir septiņi punkti, bet Lihtenšteinai - divi punkti.

Latvijas izlasei kvalifikācijas ciklā vēl atlicis aizvadīt divus mačus oktobrī, kad izbraukumā būs jātiekas ar Lietuvu, bet savā laukumā jāuzņem Slovākija.

Kvalifikācijas turnīrs risināsies līdz 15.oktobrim. Finālturnīrā, kas 2014.gadā notiks Brazīlijā, iekļūs deviņu apakšgrupu uzvarētājas, bet astoņas labākās otrās vietas ieguvējas izspēlēs vēl četras ceļazīmes uz finālturnīru izslēgšanas spēļu stadijā.

Latvijas futbola izlases sākumsastāvs mačā ar Grieķiju: Aleksandrs Koļinko, Vladislavs Gabovs, Nauris Bulvītis, Kaspars Gorkšs, Vitālijs Maksimenko, Artis Lazdiņš (Alans Sineļņikovs, 61.min.), Juris Laizāns, Ritvars Rugins, Artūrs Zjuzins (Artūrs Karašausks, 68.min.), Aleksandrs Cauņa, Māris Verpakovskis (Deniss Rakels, 79.min.).


LETA/ Foto: AFP/LETA