Tumšie loki zem acīm – kāpēc tie veidojas un kā no tiem atbrīvoties?
2023. gada 15. septembris, 17:30

Tumšie loki zem acīm – kāpēc tie veidojas un kā no tiem atbrīvoties?

Reklāmas projekts

Zili riņķi zem acīm ir problēma, ar kuru, iespējams, saskāries ikviens – pēc negulētas nakts, pārpūles un noguruma, slimošanas laikā. Bet reizēm šī it kā kosmētiskā problēma tik viegli nepazūd un kļūst par defektu, kuru ikdienā jāmaskē ar kosmētiku.

Jāņem vērā, ka loki zem acīm tomēr nav tikai vizuāla problēma, tas ir signāls, kas liek pievērst uzmanību sava organisma stāvoklim un iespējamajiem šīs problēmas cēloņiem. Jo tikai tad iespējams atrast kādus gana iedarbīgus risinājumus, kas palīdzētu novērst vai mazināt tumšos lokus zem acīm.

Kāpēc rodas zilie riņķi zem acīm?

Veselības un skaistuma speciālisti norāda, ka iemesli tam, ka zem acīm ir tumši loki, var būt saistīti gan ar dzīvesveidu, gan veselības stāvokli, gan ģenētiskām un fizioloģiskām īpatnībām. Reizēm aktuāli ir vairāki no šiem faktoriem reizē.

Tāpēc ir būtiski vispirms vērsties pie ārsta, noskaidrot iemeslus un arī uzzinātu, kāda būtu vēlamā pieeja šīs problēmas mazināšanai, jo bieži vien pilnībā atbrīvoties no lokiem nav iespējams. It īpaši, ja problēmas sakne ir ģenētikā vai fizioloģiskās īpatnībās.

Tumšos lokus pēc to izcelsmes un specifikas iedala trīs tipos.

•    Pigmentētie – palielināts pigmenta melanīna daudzums ap acīm. Tā bieži ir iedzimta problēma, bet var aktualizēties arī saules ietekmē, hormonālo problēmu dēļ, arī alerģiju un hronisku ādas slimību ietekmē.
•    Vaskulārie – asinsvadi ir ļoti virspusēji un spīd cauri ādai, radot zilganu toni.
•    Strukturētie – saites, zemādas tauki un kauli rada iekritumu zonā starp plakstiņu  un vaigu, atsedzot asinsvadus un radot ēnojumu šajā zonā.

Lai uzlabotu stāvokli un padarītu tumšos lokus mazāk uzkrītošus, visbiežāk nepieciešama kompleksa pieeja un vairākas metodes, kas viena otru papildina un sniedz pamanāmu rezultātu. 
Jāņem arī vērā, ka tam vajadzīgs laiks, jo ne viss sniedz rezultātu uzreiz.

Ko darīt, lai atbrīvotos no zilajiem riņķiem?

Tumšo loku novēršanai nepieciešams izmantot dažādas metodes, kas jāievēro ilgtermiņā un jāiekļauj savā dzīvesveidā. Kādos virzienos skatīties, ja grib panākt uzlabojumus un mazināt kaitinošos zilos riņķus, lai tie nebūtu no rītiem jāmaskē?

Pareiza acu ādas kopšana un aizsardzība.

To, cik izteikti ir zilie riņķi, lielā mērā ietekmē ādas kopšanas paradumi acu apvidū. Jāatceras, ka āda ap acīm ir ļoti plāna un jutīga, tā jātīra ar maigām kustībām un jāizmanto tieši acu zonai piemērota kosmētika, kas ir vieglāka, labāk uzsūcas un spēj uzlabot ādas tonusu un izskatu. Lai mazinātu tumšos lokus, var izmantot serumus, krēmus un citus līdzekļus, kuru sastāvā ir hialuronskābe, retinols, E vitamīns un citas vērtīgas vielas.

Jāatceras, ka āda ar gadiem noveco, kas var veicināt tumšo loku parādīšanos. To palīdzēs risināt pretnovecošanās kosmētika gan sejas ādai, gan zonai ap acīm. Tāpat gada siltajos mēnešos noteikti jāizvēlas acu kopšanas produkti ar SPF, jo ir būtiski šo zonu pasargāt no saules ietekmes.

Veselīgs un sakārtots dienas režīms.

Ļoti liela ietekme šajā situācijā ir arī dzīvesveidam. Jo tas ir haotiskāks un tajā ir pārāk daudz nevēlamo faktoru, jo sliktākā stāvoklī būs sejas āda kopumā un līdz ar to arī acu zona, kas dzīvesveida sekas parasti atspoguļo pati pirmā.

Kas var palīdzēt mazināt zilos riņķus? Regulārs 8 stundu miegs, mazāk stresa, vairāk svaiga gaisa, ūdens lietošana pietiekamā apjomā, lai izvairītos no ādas dehidrācijas, veselīga pārtika, regulāras fiziskās aktivitātes, atteikšanās no trekniem, sālītiem ēdieniem un kaitīgiem ieradumiem - alkohola, cigaretēm.

Jāseko līdzi, vai organismā nav kādu uzturvielu trūkums, jāveic analīzes un jālieto vitamīni un uztura bagātinātāji, ja tas nepieciešams.

Kosmetoloģiskās procedūras.

Arī kosmetologiem un dermatologiem ir savi risinājumi, kas var palīdzēt mazināt tumšos lokus.
Var izmantot kādas no skaistumkopšanas procedūrām, lai mazināt asinsvadu problēmu vai ar injekciju palīdzību pacelt iekritušo ādu un koriģēt plakstiņu noslīdēšanu.

Tomēr ar šīm metodēm jāuzmanās un jādomā par tām tikai tad, ja tumšie loki ļoti traucē un dzīvesveida sakārtošana un kvalitatīva kosmētika nav sniegusi cerēto rezultātu. Ja arī tiek lemts par kādu skaistuma procedūru, tas jādara uzticamā klīnikā.

Kā nomaskēt zilos lokus?

Labi, ka mums ir pieejams plašs klāsts ne tikai ar acu kopšanas līdzekļiem, kas var mazināt zilos lokus, bet arī kvalitatīva dekoratīvā kosmētika, ar kuras palīdzību var veiksmīgi problēmu nomaskēt.
Tam noderēs konsīlers, tonālais krēms, grima bāze un citi efektīvi produkti, kas jāpiemeklē atbilstoši ādas tipam un tonim.