2020. gada 2. marts, 06:08

"Es izskatos pēc puiša ar bārdu" - 23 gadus veca studente stāsta par ņirgāšanos, ko pārcietusi ārienes dēļ

Jauns.lv

Amerikāniete Kaiopa Džeida Marjana skolas gadus atceras kā visīstāko murgu. Ģenētiskas problēmas dēļ viņai aug pastiprināts sejas apmatojums, par ko vienaudži meiteni savulaik izsmēja tik ļoti, ka Marjana bija apņēmusies sasniegt pilngadību un veikt dzimuma maiņas operāciju. Ja reiz viņa izskatās pēc puiša ar bārdu, varbūt, pārtopot par likumīgu vīrieti, cilvēki reiz beigs par viņu ņirgāties…

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kaiopa Džeida Marjana dzīvo Virdžinijas štatā, ASV. Šobrīd viņa ir 23 gadus veca universitātes studente un par dzimuma maiņas operāciju vairs nedomā. Jauniete atradusi sevī spēku tikt pāri apkārtējo izsmieklam. Galu galā sievietei neraksturīgs sejas apmatojums nav viņas personīga izvēle, bet ģenētiska problēma.

foto: mediadrumworld.com / Caiopa Marj / Vida Press
Skolas gados meitene nēsāja līdzi skuvekli un stundu starpbrīžos skuva seju un rokas.

Taču skolas gadi Kaiopai Džeidai bija briesmīgi. Jauniete cieš ne tikai no pārlieka apmatojuma uz sejas, tas bagātīgi aug uz visa viņas ķermeņa (šo problēmu medicīnā dēvē par hirsūtismu). Pusaudzes gados tas sāka izpausties jo īpaši. Turklāt meitenei bija arī zemāka – puišiem raksturīga balss. Viņa cieta no liekā svara, aknes, meitenei sāka atkāpties matu līnija un viņai konstatēja neauglību.

Skolas gados viņu apsaukāja par “mataino”. Bija pat periods, kad Kaiopa Džeida uz skolu ņēma līdzi skuvekli, lai starpbrīžos skūtu seju un rokas.

foto: mediadrumworld.com / Caiopa Marj / Vida Press
Astoņu garu garumā skuvekli viņa lietoja pat vairākas reizes dienā.

Līdz pat 2016. gadam neviens īsti nezināja, kas ir par iemeslu šim pārliekajam apmatojumam. Tikai, kad Marjana kļuva 19 gadus veca, ārsti viņai diagnosticēja policistisku olnīcu sindromu (PCOS = polycystic ovary syndrome), stāvokli, kas ietekmē sievietes olnīcu darbību.

Nākamajos divos gados izmisums bija Kaiopas Džeidas ikdiena. Meitene ļoti pārdzīvoja par savu izskatu un domāja, ka dzimuma maiņas operācija ir vienīgais risinājums, kas varētu atrisināt viņas problēmu.

foto: mediadrumworld.com / Caiopa Marj / Vida Press
Kaiopa Džeida Marjana bērnībā.

Taču aizvadītā gada jūnijā jauniete atklāja, ka internetā atrodamas daudzas sociālās saziņas lapas, kuras vada citas “matainas” un “bārdainas” sievietes. Kaiopai Džeidai šis atklājums emocionāli ļoti palīdzēja. Ja viņa agrāk sajutās viena pati ar savu problēmu, tad tagad atklāja, ka pasaulē ir vēl daudzas viņai līdzīgas sievietes, turklāt viņas apvienojušās un nodibinājušas kopienas un draugu grupas.

Ap šo laiku Kaiopa Džeida sāka satikties ar sievieti, ar kuru bija sadraudzējusies internetā; kura Marjanai visu laiku teica, ka viņa ir skaista tāda, kāda ir.

foto: mediadrumworld.com / Caiopa Marj / Vida Press
19 gadu vecumā viņai konstatēja policistisko olnīcu sindroms. Apmatojums, zema balss, matu atkāpšanās, neauglība – tās visas ir šī sindroma pazīmes.

Astoņus gadus Kaiopa Džeida Marjana pavadījusi, regulāri skujoties, taču kopš 2019. gada decembra visus skuvekļus un epilatorus salikusi kastītē vistālākajā plauktā. Viņa turpinās dzīvot tāda, kāda ir, necenšoties izdabāt sabiedrības viedoklim par to, kādai viņai kā sievietei vajadzētu būt.

“Policistisko olnīcu sindroms (PCOS) ir hroniska endokrīnās sistēmas saslimšana, kuras cēlonis ir hormonu līdzsvara traucējumi,” skaidro mediķi. “Saslimšanas gadījumā sievietes organismā ir paaugstināts vīrišķā hormonā testosterona līmenis, kā arī novērojamas citu veselībai būtisku hormonu svārstības.”

foto: mediadrumworld.com / Caiopa Marj / Vida Press
Kopš 2019. gada decembra visus skuvekļus un epilatorus viņa salikusi kastītē vistālākajā plauktā. Viņa ir gatava pieņemt sevi tādu, kāda ir.

“PCOS uzskatāma par ģenētisku saslimšanu, un dzīves laikā tā skar aptuveni 10% sieviešu reproduktīvajā vecumā.” Pastiprināts apmatojums, nereti arī matu izkrišana galvas daļā, pēkšņs un neizskaidrojams svara pieaugums, pastiprinātā piņņu un pūtīšu veidošanās pubertātes laikā, neregulāras menstruācijas un neauglība, - tās visas ir šī sindroma raksturīgākās pazīmes.

Amerikāniete, kurai aug pārlieks sejas apmatojums

gallery icon
10
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas