“Toksiskais skaistums” – dokumentālā filma, kas izraisīja ažiotāžu. Kas par to sakāms kosmētikas ražotājiem Latvijā?
2020. gada 2. marts, 08:00

“Toksiskais skaistums” – dokumentālā filma, kas izraisīja ažiotāžu. Kas par to sakāms kosmētikas ražotājiem Latvijā?

Karlīna Timofejeva

11. februārī Latvijas Televīzija demonstrēja dokumentālo filmu Toksiskais skaistums. Filmas aprakstā LTV mājaslapā ir vēstīts: “Filma stāsta par to, cik patiesībā daudz un bīstamas kaitīgās vielas var saturēt ādas kopšanas līdzekļi. Zinātnieki piemin, ka vairākos kosmētikas produktos atrodamas pat vairāk nekā 1000 kaitīgu vielu, izraisot hormonālas izmaiņas, attīstības traucējumus un paaugstinot vīriešu neauglības riskus. Tam līdzās kā apdraudējumi tiek uzskaitīti diabēts, vēzis, neauglība, aptaukošanās un ādas slimības.”

Kā mums, patērētājiem, saprast, cik drošs ir konkrētais līdzeklis, un no kādiem līdzekļiem būtu jāturas pa gabalu?

Šos jautājumus uzdevām pašmāju profesionālas klases kosmētikas ražotāja GMT BEAUTY pārstāvjiem – sertificētai kosmētiķei Terēzei Beļkovai un kosmētikas ražošanas vadītājam Jānim Graudiņam.

Mēs savā uzņēmumā GMT BEAUTY izjutām, ka šāda filma ir iznākusi. Zvanīja klienti un vaicāja, vai mūsu produktos ir kādas no filmā minētajām kaitīgajām vielām, vai produkti ir droši. Savukārt speciālisti, kuri strādā ar mūsu produktiem savos kabinetos un zina, ka tie ir droši, pieteicās, ka vēlas izplatīt mūsu produktus saviem klientiem mājas lietošanā, jo pieprasījums ir audzis būtiski. Rezonanse bija pamatīga.

Kā ir patiesībā? Varam vienīgi komentēt situāciju no sava skata punkta un pieredzes industrijā, jo nav tikai balts un melns.

GMT BEAUTY jau kopš pirmās pastāvēšanas dienas ir izglītojis savus klientus attiecībā uz kosmētiku, tās sastāvu, iedarbību un pareizu lietošanu.

Pašreizējie likumi ne Eiropā, ne ASV nenodrošina to, ka tirgus ir pilnībā aizsargāts no nekvalitatīvas, brīžiem pat bīstamas, kosmētikas nonākšanas tirgū.

Tāpēc mēs saviem klientiem vienmēr sakām – lasiet etiķetes un sastāvu, un jūs būsiet vairāk aizsargāti no dažādu bīstamo vielu ietekmes. Protams, katrs klients nevar pilnībā pārzināt visus sastāvus un nosaukumus, taču ir jāzina vismaz pamata izejvielu nosaukumi, kurus redzot vajadzētu būt uzmanīgam ar kosmētiskā līdzekļa iegādi un lietošanu.

Ir vairāki veidi, kā pārliecināties par to, cik drošs ir produkts.

  1. 1. Lai kaut nedaudz saprastu, kas ir iekšā kosmētikas produktā un cik daudz, ielāgo, ka sastāvdaļu saraksts tiek veidots, sākot no sastāvdaļas, kura produktā ir visvairāk. Visbiežāk saraksta augšdaļā ir aqua – ūdens. Pēdējās būs minētas tās sastāvdaļas, kuru produktā ir vismazāk. Ja redzat, ka dabiskās eļļas vai aktīvās vielas atrodas aiz smaržas (Parfum, Aroma), tad, visticamāk, tās ir pievienotas tik minimālā koncentrācijā, ka būtisku iedarbību sagaidīt būs grūti.
  1. 2. Ir vairākas vielas, kurām 21. gadsimta kosmētiskajos līdzekļos nevajadzētu būt. Lai arī tās ar likumu nav aizliegtas, patlaban ir jauni, dabiski un ādai draudzīgi aizvietotāji šīm vielām, kurus var izmantot. Ja redzi apzīmējumus Paraben (dažādi ftalāti), BHT, BHA, PEG, Parafinum Liquidum (Petrolatum), Silicon (Cyclometicone), Triclosan, DEA, Sodium Laureth Sulfate (dažādi), Aluminium, Talc, Formaldehide un vēl citus, tad vajadzētu apsvērt, vai lietot šādu kosmētisko līdzekli.
  1. 3. Sertifikātu un kvalitātes apstiprinājumu esamība uz produkta iepakojuma – ja uz produkta ir atrodams sertifikāta marķējums, piemēram, Ecocert, tas sniedz papildu drošību, ka produkts ir lietošanai drošs un tas nesatur nekādas kaitīgas vielas. Taču bieži sertifikāti kalpo tikai kā mārketinga instruments. Patlaban ir ļoti daudz dažādu sertifikātu izsniedzēju institūciju, tāpēc iesakām izvērtēt sertifikāta ticamību un izlasīt produkta etiķetes.
  2.  
  3. 4. Ja produkts sola, ka krunciņas pazudīs nedēļas laikā, pārliecinies, ar kādām metodēm tas tiek panākts, jo ātru un tūlītēju efektu var sasniegt, tikai agresīvi iedarbojoties uz ādas virskārtu. Parasti šāda pieeja nenodrošina ilgstošu iedarbību un nenovērš problēmu, bet padziļina to. Kosmētiskā līdzekļa iedarbību kvalitatīvi var novērtēt pēc 4–6 nedēļām. Tas ir viens ādas maiņas cikls. GMT BEAUTY savos produktos izmanto tikai pārbaudītas dabiskās aktīvās vielas, kas ir zinātniski veidotas, izmantojot biotehnoloģijas, un klīniski testētas. Starp tām var atrast, piemēram, augus, kuri darbojas līdzīgi botoksam, dziļus un dabiskus mitrinātājus, izejvielas, kas ir dabiska alternatīva filleriem, un vielu, kas spēj palielināt krūtis; tas nav brīnums, tā ir zinātne.
  4.  
  5. 5. Dabisko izejvielu procents kosmētiskajā līdzeklī. Sasniegt 100% dabisku kosmētiskā līdzekļa sastāvu var, un tas nav nekas ārkārtējs, bet, tikai saprotot sastāvu, var saprast, vai šis līdzeklis tiešām ir 100% no dabas vielām iegūts. GMT BEAUTY kosmētikā dabisko vielu sastāvs svārstās no 98,5% līdz 100%. Tā kā mēs savos kosmētiskajos līdzekļos izmantojam elektrolītus labākai produktu iedarbībai, mēs lietojam kosmētisko līdzekļu bāzes, kas ir sintezētas, jo bāzes, kas veidotas uz dabisko vielu pamata, nenodrošina vajadzīgo kosmētisko līdzekļu stabilitāti. Taču mēs pastāvīgi eksperimentējam ar jaunākajiem zinātniskajiem sasniegumiem šajā jomā, un tuvākajā laikā no šāda tipa bāzēm atteiksimies.
  6.  
  7. 6. Cenu kategorija – ja produkts maksā 5 eiro un sola brīnumu, nevar gaidīt, ka tajā būs kvalitatīvas, profesionālas izejvielas.
  8.  
  9. 7.Skaists aromāts – neatvairāms aromāts liek produktu iekārot, taču – uzmanīgi! Aromāts ir kā āķis. Izlasot etiķetes, sapratīsiet, vai šajā kosmētiskajā līdzeklī bez aromāta ir vēl kaut kas labs. Ne velti visiem GMT BEAUTY produktiem ir citronzāles aromāts – mēs aromātu vietā lietojam citronzāles ēterisko eļļu, kas ir absolūti droša ādai un neietekmē produkta formulu. Tā ir gaistoša un nenodara kaitējumu.
  10.  
  11. 8. Burbuļmaskas un citādi brīnumi – tirgū mēdz parādīties dažādi kosmētiskie līdzekļi, ar dažādu efektu – kā burbuļojošas vai magnētiskas maskas. Uzmanīgi ar to! Efekts bieži vien netiek panākts ar dabiskiem līdzekļiem, un var būt ādai nedraudzīgi.
  12.  
  13. 9. Ražotājs – pievērsiet uzmanību pašam ražotājam – cik pieejams tas ir, transparents? Vai ar to ir iespējams sazināties, viņu apmeklēt, vai arī tas slēpjas aiz pasta kastītes? Bieži vien atklājas, ka kosmētika tiek ražota nezināmā vietā, mājas pagrabā vai virtuvē, un tas nepavisam nav ne droši, ne higiēniski.
  14.  
  15. 10. Profesionālas klases kosmētikas zīmols – ar šāda tipa zīmoliem strādā kosmētikas industrijas sertificēti speciālisti, ārsti. Tātad tiem pamatā ir jābūt drošiem, nekaitīgiem, nealerģiskiem, piemērotiem arī ļoti jutīgai ādai. Mēs kā profesionālas klases zīmols GMT BEAUTY nevaram atļauties ražot zemas kvalitātes vai nedrošus līdzekļus – tad mūsu ilggadējie speciālisti-klienti ar mums vairs nesadarbosies. Profesionālas klases kosmētika sev uzliek augstu kvalitātes un drošuma latiņu jau ar savu nosaukumu vien.
  16.  
  17. 11. Veselības inspekcija – varat vērsties veselības inspekcijā, ja rodas šaubas, jo veselības inspekcija uzrauga kosmētikas ražotājus un to atbilstību normām. Arī pie mums veselības inspekcija veic regulāras pārbaudes, un tam tā ir jābūt.
  18.  
  19. 12. Lai izvērtētu kosmētisko līdzekli un tā drošumu, ir pieejams milzīgs daudzums informācijas internetā, taču – esiet uzmanīgi! Visam nedrīkst ticēt, un informācija ir jāizvērtē. Ja vēlaties saņemt vairāk ticamas informācijas, var apskatīt šādas vietnes: http://www.safecosmetics.org/ vai http://www.cosmeticanalysis.com/ Un atcerieties – gudrs klients ir pasargātāks no “tīra mārketinga”!

Ceram, ka devām nelielu ieskatu, kā orientēties kosmētikas tirgū. Ja rodas šaubas un nav pārliecības par kādu no sastāvdaļām, esam atvērti jautājumiem un iespēju robežās palīdzēsim. Mums var zvanīt, apciemot mūs, un mēs centīsimies palīdzēt.

GMT BEAUTY profesionālas klases kosmētisko līdzekļu drošumu un efektivitāti garantē vairāki simti sertificētu skaistumkopšanas speciālistu, kuri ar mums strādā jau otro gadu desmitu.

Ja šaubāties, vai Jūsu izvēlētie produkti ir droši, vienmēr esat laipni aicinātu izmēģināt Latvijā ražoto profesionālās klases kosmētiku GMT BEAUTY, kuras kvalitāti, drošumu un efektivitāti garantējam.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar www.gmtbeauty.com