foto: Shutterstock
Kā bez diētām nomest pāris kilogramus
2020. gada 16. februāris, 06:35

Kā bez diētām nomest pāris kilogramus

"100 Labi Padomi"

Skaidro Willow Med uztura speciāliste Juta Golubova.

Veselīga uztura pamatā ir dažādība, nevis stingras diētas, kas turklāt rada arī lielu psiholoģisko slogu, pēc kura ir vēlme sevi palutināt, un zaudētais svars nāk atpakaļ.

Lai svaru samazinātu veselīgi, jābūt līdzsvaram starp uzņemto un patērēto enerģiju, katru dienu jāēd dārzeņi (400 g) un augļi (līdz 200 g), ēdienkartē jāiekļauj pilngraudu rīsi, auzas, maize un citi pilngraudu produkti. Dienā arī jāuzņem 30–35 g šķiedrvielu, tad rodas ilgāka sāta sajūta, tās svaru palīdz samazināt un vajadzīgas sirds slimību profilaksei. Šķiedrvielu avots ir klijas, pilngraudu produkti, pākšaugi, dārzeņi un augļi.  

Organismam ir vajadzīgas olbaltumvielas, tāpēc priekšroku dod baltajai gaļai – tītaram, trusim, vistai. Reizi nedēļā ēd treknās zivis – foreli, lasi, sardīnes, siļķi. Pākšaugus – lēcas, zirņus, pupas – vari pievienot zupām, sautējumiem, salātiem, gatavot smēriņus. Gaļas izstrādājumus gan savā ēdienkartē neiekļauj.

Tāpat vērtīgs olbaltumvielu avots ir piena produkti, tikai labāk izvēlies ar samazinātu tauku procentu, lai nav tik liels piesātināto tauku patēriņš ikdienā, bet ir svarīgi kalcija uzsūkšanai.

Sāls patēriņu dienā ierobežo līdz 5 g, bet cukura – līdz 25 g (5 tējkarotes cukura). Lasi etiķetes! Ja rakstīts, ka cukura ir vairāk par 10 g uz 100 g produkta, tas ir daudz!

Nepērc gatavās mērces, gatavo tās pati uz bezpiedevu jogurta bāzes, pievienojot ķiploku, citrona sulu, zaļumus, kā arī eksperimentē ar eļļām.

Atceries, ka dienā nepieciešamais šķidruma daudzums ir 30–35 ml uz 1 kg ķermeņa svara. Neaizmirsti par fiziskajām aktivitātēm katru dienu!

Tēmas