2020. gada 11. janvāris, 05:54

Apbrīnojami un iedvesmojoši - modes influenceres brieduma gados

Anita Sedliņa

Pastaiga

Mīts, ka mazliet vecākas sievietes netiek pamanītas vai neiederas mūsdienu - jaunības kulta pārņemtajā modes, interneta, sociālo tīklu, jo īpaši Instagram pasaulē - vairs nav spēkā. Laiki mainās, bet košas, pamanāmas, harizmatiskas personības - dāmas labākajos gados ar izkoptu gaumi un savu stilu - vienmēr ir un būs aktuāli.

2019. gada pavasara/vasaras skates pārsteidza ar modes pasaulei netipisku briedumu – pa zīmola Burberry mēli defilēja 48 gadus vecā modele Stella Tenante, Simone Rocha skatē – aktrise Hloja Seviņī (44), Michael Kors skatē – 70. gadu vāku zvaigzne Kristija Brinklija (65), bet 2019. gada rudenī/ziemā Versace priecēja ar supermodeles Stefānijas Seimūras atgriešanos (50).

Tas vēl nav viss. Martā ASV Instyle žurnāla vākam pozēja modele Imana (63), par jauno stila ikonu pēkšņi ir atzīta mūziķe Selīna Diona (50) un, pateicoties rubrikai Outfit of the Day, par jauno Instagram modes influenceri kļuvusi aktrise Daiena Kītona (73)...

Eksotiskais atradums

@saramaijewels, @mywrinklesaremystripes

foto: Brandon Voight / Splash News/ Vi
Sāra Džeina Adamsa. Mercedes-Benz Fashion Week Austrālija

Vispirms austrāliete, antikvariātu cienītāja un juveliere Sāra Džeina Adamsa (64) izveidoja savu aksesuāru līniju "Saramai Jewels", bet tad, Instagram kontā dokumentējot rotaslietas un savu dzīvespriecīgo stila izjūtu ar tēmturi #mywrinklesaremystripes (“Manas grumbas ir manas strīpas”), dzima otrs, personiskāks Instagram konts ar tikpat lepnu nosaukumu.

Viņas tēls apliecina mīlestību krāsām, drosmīgām apdrukām un bohēmiskiem rotājumiem, piedzīvojumiem un ceļojumiem, bet stils top gan no antikvariātu un krāmu tirdziņu atradumiem, gan dažādos pasaules nostūros iegādātām unikālām amatnieku precēm, turklāt Sāra Džeina nekautrējas atzīties, ka joprojām valkā arī pati savas jaunības drēbes. “Manas grumbas mani nebiedē, tās apliecina manu pieredzi. Krunciņas ir kā medaļas un atzīmes par manis veikto dzīves distanci, kādēļ man ar tām nelepoties?” viņa retoriski jautā.

Apģērba tēlniecība

@iconaccidental

foto: Christopher Peterson / SplashNew
Modes ikona Lina Sleitere. Tibi pavasara/ vasaras 2020 modes skate SS20, Ņujorkas modes nedēļa, 2019

Ņujorkas Fordhemas Universitātes profesore Lina Sleitere (66) savu slaveno, skrupulozi izstrādāto modes blogu Accidential Icon sāka veidot 2014. gadā, jo viņai nebija izdevies atrast vietni, kura uzrunātu sievietes, kas dzīvo “vienkāršu, bet interesantu dzīvi”. Lina apvieno eleganci ar ielu modi, pārdomātu drosmi un avangarda zīmoliem – Comme des Garçons, Maison Margiela un Yohji Yamamoto. Rezultāts – spožs kā senajās Celine zīmola reklāmas kampaņās ar pārlielām saulesbrillēm un bieži vien koši sārtam lūpām.

“Uzskatu un pierādu, ka, pārkāpjot 50 gadu slieksni, nav jāpadodas!” apgalvo profesore blogere, kura kļuvusi arī par modes konsultanti un modeli. “Dizainere Reja Kavakubo vēlējās, lai cilvēki pārģērbjoties izbauda mirkli, izprot apģērba un ķermeņa mijiedarbību, jūtas ērti un iederīgi savās drēbēs, tāpēc viņas pirmajā veikalā nebija spoguļu. Es stilu izvēlos līdzīgi – kā tēlniece izmantoju apģērbu par materiālu mākslas radīšanai.”

Džinsa karaliene

@lindaandwinks 

foto: BACKGRID/All Over Press/ Vida Pr
Linda Rodina Ņujorkas ielās.

Linda Rodina (71) ir modele un stiliste, dizainē luksusa kaklasiksnas četrkājainajiem draugiem un Instagram rāda piemēru, kā aizraujoši un modīgi valkāt tradicionālo džinsu. “Man nesagādāja raizes tas, ka sāku nosirmot jau 35 gadu vecumā, un neuzskatīju sevi par vecu līdz pat 60. Tiesa, šajā laikmetā, kad uzmanības centrā ir jaunatne, dažkārt ir grūti pretoties straumei,” atzīst kundze.

“Pēc 60 gadu robežas mans stils ir stipri mainījies. Vienkāršas lietas kombinēju ar vienu drosmīgāku, pamanāmāku akcentu. Piemēram, tonētajām brillēm – tiesa gan, tā ir nevis modes diktēta, bet praktiska izvēle.”

Franču attieksme

@sophiefontanel 

foto: Swan Gallet/WWD/Shutterstock
Sofija Fontanelas. Acne Studios modes skate show, pavasaris/ vasara 2019, Parīzes modes nedēļa. 2018

Spoguļu selfiju karalienes, modes žurnālistes un Parīzes izdevuma L’Obs stila kritiķes Sofijas Fontanelas (57) stils iemieso klasisko francūziešu spēju izskatīties moderni un vienlaikus justies brīvi. Neierastas krāsu kombinācijas, pārlielu siluetu slāņi, proporciju kontrasti, iespaidīgas virsdrēbes, spēja paspīdēt ar neuzkrītošu eleganci pat apģērbā ar leopardādas rakstu.

Vintāžas garderobes atradumi viņas franču šikam piešķir rotaļīguma un humora elementu: “Izvēlos savas bērnības – 60. gadu – stilu, miksēju to ar senākām noskaņām, piemēram, manas mammas gaumi, un papildinu ar laikmeta aktualitātēm. Mans stils vienmēr ir diezgan sievišķīgs, taču ar zināmu pašpuikas brīvības pieskaņu. Cenšos demonstrēt savu personīgo attieksmi, jo bez attieksmes nav stila. Mana attieksme pret dzīvi ir viegla un atvērta, bet to mūsdienās ir diezgan grūti sasniegt.”

Stils ar raksturu

@venswifestyle 

Lielbritānijā mītošā poliete, bijusī probācijas dienesta darbiniece Reņa Jazdzika (53) ierāda savām sekotājām, kā iekļaut ikdienas garderobē luksusa zīmolu un dizaineru radītās tendences, vienlaikus neizskatoties pēc modes skates replikas.

“Mūsdienās piecdesmitgadnieces ir aktīvas, neatkarīgas, drosmīgas un dinamiskas sievietes. Viņas ir pievilcīgas un apzinās savu vērtību. Gan fiziskajam izskatam, gan apģērbam ir jāatbilst sabiedrības pārmaiņām, apģērbam jāizceļ valkātājas personība. Aksesuāri piešķir stilam raksturu un unikalitāti, krāsas – enerģiju un pašpārliecinātību!”

Elegants glamūrs

@mayemusk

Ilona Maska māte, bezgala mīļa 11 mazbērnu vecmāmiņa, uztura speciāliste ar 45 gadu pieredzi un modele Maja Maska (71) savu atpazīstamību izmanto, lai iedvesmotu sievietes gan savā Instagram kontā, gan topošajā plaša diapazona dzīves padomu grāmatā A Woman Makes a Plan (Sievietei ir plāns).

“Instagram ir mans portfolio, tam varu pateikties, ka vēl aizvien esmu aktuāla,” atzīst influencere, kura priecē ar krāsām, glamūru, eleganci un vienmēr perfektu matu sakārtojumu. “Palielinoties ienākumiem, varu atļauties kvalitatīvāku apģērbu un stilistu, kurš mani izaicina kļūt drosmīgākai. Kad pārvaru baiļu un piesardzības robežas, rezultāts patīk arī citiem.”

Profesionāle

@park_wien

Austrietei Ernestīnei Štolbergai (97) nav pašai sava Instagram konta – interneta slava viņu piemeklēja, pateicoties modeles darbam koncepta veikalā Park. Un ne velti, jo viņa prot uzrunāt visdažādākās paaudzes.

“Tikko pārdevām Jacquemus krekliņu divdesmitgadīgai sievietei no Austrālijas – viņa iepirkšanās laikā atzinās, ka šeit ir tikai Ernestīnes dēļ,” teic veikala Park līdzīpašnieks un stilists Markuss Štrasers. Lai ko modele demonstrētu, viņas izteiksmīgā seja vienmēr ir gādājusi, ka rezultāts būs koķets, konceptuāls, māksliniecisks, amizants un, kas būtiskākais, – iedvesmojošs.

Dienvidāfrikas eklektika

@yasminfurmie

“Nekad neuzvedies tā, kā tavos gados pieklājas!” lasāms bijušās modeles un sociālās darbinieces, tagad zīmola SiSi dizaineres Jasmīnas Furmī (50+) Instagram konta aprakstā. Kā pienākas Dienvidāfrikas iedzīvotājai, viņa priecē ar eklektisku apdruku un proporciju sajaukumiem, unikāliem siluetiem un mākslinieciskām tekstīlijām negaidītās un aizraujošās kombinācijās. Grafisks tēkrekls ar popārta svārkiem un masīviem Nike snīkeriem, brokāta kleita pāri biksēm, mirdzošs fliteru bleizeris ar treniņbiksēm un baltiem zābakiem...

“Stils attīstās līdzi pašas izaugsmei un pašpārliecinātībai. Jaunībā rodas daudz jautājumu, kādai būt un ko valkāt, bet pieaugusi tu pucējies sev par prieku – un apkārtējiem atliek tikai to apbrīnot vai šausmināties!” Turklāt stils attiecas ne tikai uz apģērba izvēli vien, to papildina arī ēdiens, ceļojumi, māksla, atpūta un mūzika.

Kontrastu zvaigzne

@greceghanem

Monreālas sporta treneres Grēsas Ganemas (54) Instagram konts ar 146 000 sekotāju ir tik jaudīgs, ka influencere jau ir sadarbojusies ar zīmoliem Sephora, Club Monaco un Farfetch. “Esi pamanāma! Sasniedzot zināmu vecumu, sievietes mēdz kļūt modes industrijai un sabiedrībai gluži vai neredzamas. Es to neņemu vērā – aizvien vēl valkāju jautras un smieklīgas lietas,” paziņo personālā trenere ar mikrobioloģes izglītību.

Viņa izvēlas kontrastējošus luksusa un masu modes, moderna un ilgtspējīga, mūsdienu un vintāžas apģērba salikumus. Grēsai piemīt talants valkāt aktuālo tendenču un dizaineru izstrādājumus tā, ka kopiespaids neizskatās ne pārspīlēts, ne pārstilots. Ar savu piemēru viņa aicina nebaidīties ne no kā – arī uzvilkt zebras raksta kreklu kopā ar leoparda apdrukas biksēm un dūnu jaku ar mežģīņu svārkiem.

Stila hameleons

@ bagandaberet

Māksliniece un stiliste, bloga Bag and a Beret autore Melānija Kobajaši (55+) no Vankūveras apliecina savu modes identitāti un attieksmi, gan demonstrējot smalku stila izjūtu, gan spēlējot pārģērbšanās spēles ar savas garderobes saturu. Eklektiski moderno un vintāžas drēbju salikumi pauž gan roķīgu vai retro noskaņu, gan konceptuālu intelektuālismu vai vīrišķīgu modes redzējumu.

Izcili ir arī pozēšanas paraugdemonstrējumi un anekdotiski jautrie bilžu paraksti. “Cenšos būt pamanāma un sadzirdama ar aktīviem stila līdzekļiem. Tas nozīmē, ka ģērbjos tā, lai justos lieliski. Stils ir komunikācijas forma, man tas nozīmē arī kino un mūziku, lomas, reālas vai iedomu dzīves ainas – no aktrises Tildas Svintones līdz Čārlija Čaplina tēlam. Apģērbs nav tikai audums uz ādas, garderobes izvēle ir brīvības jautājums, kuru tu izmanto – vai neizmanto un zaudē. Manuprāt, ir skumji, ka sievietes, meklējot aizraušanos un košumu savā dzīvē, aizmirst šo tik vienkāršo līdzekli – drēbes. Tādēļ esmu sajūsmā, ja man izdodas viņas motivēt dzīvot krāsaināk!”

Kad tad?

@colleen_heidemann

Bijusī stjuarte un vintāžas veikala īpašniece, tagad modes mūza, Next Models modele Kolīna Heidemane (70) dzīvo ar moto: “Ja ne tagad, tad kad?” Ar sniegbaltiem matiem, dūmakaini melnu vai drosmīgi spilgtu acu grimu un koši sarkanām lūpām viņa noliedz minimālismu un slavina bezbailīgu, reizēm pat izaicinošu glamūru, valkājot fliteru un spalvu vakarkleitas, košas kažokādas un perfekta piegriezuma kostīmus.

“Man nepietiek ar vienu tēlu vai stilu. Mode ir jautra un aizraujoša, es ar to eksperimentēju un izmēģinu visu. Ignorēju apzīmējumu “vecumam atbilstošs”, izvēlos to, kas piestāv man un manam augumam.” Jo katrs vecums ir gan jāapzinās, gan pienācīgi jānosvin, tā uzskata Kolīna.

Skandināvu stils

@msorrig 

Lai gan medicīnas industrijas pārstāvei Metei Sorigai nav tas lielākais Instagram sekotāju pulks, viņa ir lielisks izsmalcinātā skandināvu stila piemērs. Atturība un lakonisms: midi svārki, pārlieli džemperi, perfekta piegriezuma žaketes, taču arī krāsains un inovatīvs sievišķības un vīrišķības kokteilis.

“Labprāt miksēju vintāžas drēbes ar luksusa modes zīmolu lietām un krāmu tirdziņu ieguvumiem. Kad biju jaunāka, pārāk satraucos, ko cilvēki par mani domā. Dāņu stils parasti ir ļoti neitrāls, un es, iespējams, esmu par citiem skaļāka un drosmīgāka. Mani tas nebiedē, modei ir jābūt jautrai un radošai!” paziņo influencere.

Atgriežoties bērnībā

@moonlin0106

91 gadu vecā taivāniete Mona Lina ir kļuvusi par Instagram stila zvaigzni (109 000 sekotāju!) un demonstrē aktuālākos ielu modes stila paraugus – tēkreklus, treniņbikses, dūnu mēteļus, dumpīga paskata aksesuārus un snīkerus – sportiskā un tendencēm atbilstošā, amizantā kokteilī.

Pazīstamajiem kulta zīmoliem Supreme, Y-3, Nike, Anti Social Club un Adidas līdzās viņas garderobē ir arī vietējais ALT jeb Arthur Lin Tech (un tas, vai kopīgais uzvārds vieno vecmāmiņu un mazdēlu, lai paliek Linu dzimtas ziņā;). “Mani aizrauj iespēja sevi iemūžināt. Kad man bija 80, jutos fiziski tik slikti, ka nevēlējos pat celties no gultas. Kopš iemācījos uzpucēties un iegādāties lietas, kuras man patīk, mani jau no rīta pārņem sajūsma par iespēju mosties un fotografēties.

Stāsts nav par “modīgumu” – es gluži vienkārši esmu 91 gadu veca un vēlos darīt to, ko vēlos, valkāt apģērbu, kas man patīk, un nedomāt par apkārtējo viedokļiem. Bērnībā mums māca, ka drīkstam dzīvot tā, kā vēlamies, ja vien nevienu nesāpinām. Bet pieauguši mēs to parasti aizmirstam un atceramies tikai vecumdienās. Es laikam taču atkal esmu kā bērns!”