foto: Shutterstock
Mājokļa dizains: svaiga malka kā interjera objekts
2019. gada 14. janvāris, 08:01

Mājokļa dizains: svaiga malka kā interjera objekts

Anita Pīra

Jauns.lv

Daudzus gadsimtus malka gādāja par siltumu mājoklī, un savā ziņā tā ir rituāls priekšmets, jo saistās ar siltumu un omulību. Tā joprojām ir daudzu mājokļu neatņemama sastāvdaļa – gan kā kurināmais krāsnīm un kamīniem, gan kā sadzīves romantikas, viesmīlības un omulības simbols telpā. Svaiga malka telpā smaržo gluži kā vīraks…

Ar malku interjerā var rotaļāties – izmantot kā apdares vai būvniecības materiālu, veidot plauktus, galdiņus, podestus un dekoratīvus krāvumus. Kad apnīk, nav jāizmet – vienkārši jāsadedzina.

Ko vēl darīt ar malku – novietošana un izkārtošana telpā

* Malka ir plastiska, no tās iespējams veidot dažādas krāvuma formas. Krāmējot izmanto dažādu parametru – īsākas vai garākas – pagales, iegūsi skulpturālu krāvumu.

* Lielākās telpās no malkas vari izveidot viegli transformējamu pagaidu starpsienu, kuru var lietot kā aizslietni, lai atdalītu kādu vietu telpā.

* Ja aiz blīvas malkas sienas vai vienmērīga krāvuma novietosi mākslīgās gaismas avotu, siena izskatīsies vēl dekoratīvāka. Malkas krāvums ar apgaismojumu aizmugurē kalpos kā romantisks fons telpā.

* Malku var izmantot neparastu mēbeļu veidošanai – tā ļauj panākt dažādību telpā un ir piemērota eksperimentiem. Uz kādu brīdi vari izveidot karkasu no malkas pagalēm ar stikla, plastikāta vai dēļa plauktiem – improvizējot par galdiņu, grāmatplauktu vai mēbeli televizora un audio aparatūras novietošanai.

* Malka ir lēts un noderīgs materiāls pagaidu interjera iekārtošanai. Gadījumā, ja malkas romantika nešķiet pievilcīga vai liekas pārlieku vecīgs elements, pagales var nokrāsot vai iemērkt krāsā – ar modernām vai savdabīgām krāsām panākami interesanti efekti.

* Lai ilgstošai telpas dekorēšanai izmantotā malka nesāktu pelēt vai tajā neieviestos kukaiņi, pagales ieteicams piesūcināt ar koksnes impregnētāju tāpat kā dēļus, kurus izmanto iekštelpu apdarē. Tas arī pasargās sausu malkas sienu no nejaušas aizdegšanās.

* Malkas bluķīšus savukārt var nomizot vai nokrāsot, aprīkot ar ritentiņiem un izmantot gan kā sēžamos, gan mazu galdiņu. Ja bluķītim sānos pierīko rokturi no ādas, to var arī vieglāk pārvietot.