foto: Sarah Comeau/unsplash.com
Mans mazais mājas spa
2018. gada 6. decembris, 09:42

Mans mazais mājas spa

Jauns.lv

Esi ievērojis – uz gada beigām dienas skrien vēl ātrāk, taču darbu un pienākumu nekļūst mazāk? Nav laika izbrīvēt pat pusi dienas, lai dotos pie masieres vai baudītu relaksējošas ūdens procedūras? Tomēr tas nenozīmē, ka dzīve ir viens vienīgs virpulis! Atpūtu miesai un garam vari sarūpēt pats, sarīkojot spa mājas spa. Ne tas prasa daudz laika, ne daudz ieguldījumu, taču efekts ir lielisks!

Vienkāršo lietu maģija pret stresu un nogurumu

  • Izmanto sāli un sodu! Stresa radītais nogurums un miegainums ir signāls, ka organismā izveidojusies ļoti skāba vide. Samaisi vienādās daļās sāli ar sodu, kā saistvielu ņem eļļu vai medu, pēc dušas iemasē to ķermeņa ādā un noskalojies. Sāls, piesaistot ūdeni, no zemādas slāņa izvelk sārņus un toksīnus, bet soda rada sārmainu vidi, kas neitralizē skābo vidi. Būs labāk!
  • Izpeldies medū! Kad apnicis ir VISS, taisi sev medus vannu! Pusglāzi medus (vairāk ir labāk!) samaisi ar tikpat lielu ābolu vai vīnogu etiķa daudzumu un pievieno vannas ūdenim. Ja nepatīk etiķa smarža, tā vietā ņem puslitru piena. Aizver durvis, lai neviens netraucē, un liecies vannā uz 15 minūtēm. Domās uzbur baltus mākoņus, koši zilas debesis un sauli. Medus pelde spēcina imunitāti un nervu sistēmu, piešķir ādai zīda drānas maigumu. Ietinies pūkainā dvielī, paskaties spogulī un skaļi saki sev: “Tagad ir labāk!”
  • Atklāj ūdenskritumu! Dušā atgriez siltā ūdens šalti, lai spēcīgās ūdens strūklas tev gāžas virsū tieši galvas viducī un uz pieres. Iztēlojies, ka stāvi zem ūdenskrituma, sajūti, kā ūdens noņem smagumu, galvassāpes un aizskalo pelēko enerģiju. Izbaudi!
  • Izmasē plaukstas! Tas labi palīdz pret stresu un enerģijas trūkumu. Ņem 2 bumbiņas, valriekstus vai kastaņus, katru savā rokā un vismaz 5 minūtes virpini, grozi, saspied un atlaid, lai izmasētu aktīvos punktus. Dari to vairākas reizes dienā, skatoties televizoru, sarunājoties ar ģimeni utt.
  • Izvingrini muguras lejasdaļu! To var veikt gan mājās, gan birojā. Regulāra muguras izstiepšana samazina muskuļu stīvumu, sāpes un noņem spriedzi. Dari tā: apsēdies uz krēsla. Ievēro pareizu pozu: augšstilbiem jābūt paralēli grīdai, bet apakšstilbiem – perpendikulāri, ceļos veidojot 90 grādu leņķi. Pēdas viena no otras – plecu platumā. Noliecies lēnītēm uz priekšu, lai elkoņi atrodas ceļgalu iekšpusē, liecies zemāk un, sakrustojot rokas, ar labo plaukstu no iekšpuses apņem kreiso pēdu, ar kreiso – labo pēdu, tā lai četri pirksti atrodas zem pēdas izliekuma, bet īkšķis tās virspusē. Sēžot šādā pozā, ļauj mugurai kārtīgi izstaipīties. Paliec šajā pozā 5 minūtes. Atkārto ik pēc stundas, kad mugura jūtas sagurusi.
  • Kārtīgi izkusties! Ja gribas tikai gulēt, labākais, ko vari izdarīt savā labā, – silti saģērbies un ej vismaz uz pusstundu svaigā gaisā, lai pamodinātu asinsriti. Dodies pastaigā vai pastrādā ārā. Parunājies ar sevi, ieelpo vēso gaisu un izelpo to kopā ar pelēkajām domām un satraukumu. Kustības svaigā gaisā stimulē asinsriti, aktivizē vielmaiņu, rosinot garīgu un fizisku spēku pieplūdumu.
  • Sasildies! Aukstums bieži vien nāk no iekšienes, nevis ārpasaules, tāpēc mēģini sakārtot domas ar meditāciju, kurā laikā koncentrējies uz kaut ko siltu, – iededzini sveces, dzer tēju, lasi kādu mīļu grāmatu. Atslābināties palīdzēs silts termofors un lavandas smaržūdens, ko izsmidzini palagos un spilvenos. Iekšējs miers aizgaiņā rūpes un stresu.

Skaistums no virtuves plaukta

Ne tikai smaržīgu, bet arī veselīgu ķermeņa kopšanas eļļu var pagatavot no tā, kas mājās sarūpēts vēderpriekiem. Patiesībā šāds skaistumkopšanas līdzeklis ir daudz uzticamāks, par vairumu veikalā pirkto, jo skaidri zini, kas lācītim vēderā. Ar ko sākt? Cesvaines skaistumkopšanas centra Mora pieredzējusī kosmētiķe Ginta Ustinova vispirms iesaka izvēlēties atbilstīgu augu eļļu. Vislabākā ir vīnogu kauliņu eļļa, jo tā satur vērtīgās taukskābes, pēc tekstūras ir viegla un maiga un neaizsprosto poras, ļaujot ādai elpot, ātri uzsūcas, nesmērējot apģērbu. Dari tā: Ņem trauku ar vāku un trešo daļu no tilpuma piepildi ar sausām drogām. Uzsvars uz vārdu – sausām, jo mitras un neizkaltētas var veicināt slikto baktēriju veidošanos. Piemēram, derēs kanēļa standziņa (kanēlis uzlabo asinsriti ādā, tādejādi to atjaunojot), vaniļas pāksti (vaniļas smarža veicina laimes hormona aktivitāti), kaltētas dzērvenes (antioksidants!), kaltētas ābolu miziņas ( arī antioksidants!). Gribas pievienot arī rīvētas apelsīna un mandarīna miziņas? Rīkojies apdomīgi, jo šo augļu mizas ir apstrādātas un piesūcinātas ar ķīmiskām vielām. Tādēļ, ja tam pietiek laika, citrusu mizas vispirms diennakti izmērcē ūdenī, tad izkaltē un tikai pievieno eļļai. 

Maisījumam vari pievienot arī nedaudz krustnagliņu, kas, tāpat kā kanēlis, uzlabos asinsriti, kā arī šķipsnu rīvēta muskatrieksta ādas tonizēšanai. Ja pavasarī esi bijusi čakla un salasījusi priežu čiekurus, šādā ziemas eļļā iederēsies derēs arī tie. 

Drogas ņem aptuveni vienādās proporcijās. No izvēlētā tilpuma vienai trešdaļai ir jābūt sausajām drogām un pārējais – vīnogu kauliņu eļļa. Liec vāku virsū, novieto tumšā vēsā vietā. Pēc nedēļas caur marlīti nokās, un pašas gatavots izcils ādas kopšanas produkts gatavs! 

Izmēģini arī šo!

Apelsīnu maska – sejas ādas tvirtumam: 3 ēdamkarotes svaigi spiestas apelsīnu sulas samaisi ar viena banāna pusīti, ko sīki sarīvē, un pievieno 1 tējkarotes medus. Rūpīgi samaisi iegūto masu un uzklāj uz attīrītas sejas, izvairoties to likt ap acīm. Pēc 15 minūtēm nomazgā masku ar ūdeni. Liec masku 2 reizes nedēļā.

Šokolādes maska – sejas ādas mitrināšanai: 20 g šokolādes izkausē ūdens peldē, pievieno 1 tējkaroti auzu miltu vai kartupeļu cietes, 1 tējkaroti olīveļļas. Samaisi visas sastāvdaļas, lai veidojas viendabīga masa. Uzklāj uz attīrītas sejas ādas, bet ne acu zonā. Pēc 15 minūtēm nomazgā ar siltu ūdeni. Efekta noturībai veic šo procedūru reizi nedēļā.

Cukura skrubis: pie 1 ēdamkarotes cukura pievieno 6 ēdamkarotes olīveļļas un 10 pilienus E vitamīna eļļas, rūpīgi samaisi. Uzklāj uz tīras ķermeņa ādas pēc pirts vai dušas. Iemasē šo skrubi ķermeņa ādā 3–4 minūtes, tad nomazgā. Atkārto šo procedūru kursa veidā: 2 reizes nedēļā 2 mēnešus. Variants: cukura un olīveļļas maisījumam vari pievienot dažādas samaltas/saberztas garšvielas, piemēram, kanēli, krustnagliņas utt. 

Lai izdevīgi iegādātos dažādas "LYL ASTAXANthin" dermokosmētikas preces, zobārstniecības pakalpojumus, kontaktlēcas, kā arī baudītu pilnvērtīgu atpūtu, ieskaties “Elektrum” Draudzīgo labumu piedāvājumos - šeit!

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar "Elektrum".