foto: Vida Press
No oranža "Zara" kostīmiņa līdz zaļai kleitai ar kapuci: slavenību savdabīgākie kāzu tērpi
Elizabete Teilore un Edijs Fišers, 1959.
2018. gada 9. oktobris, 06:14

No oranža "Zara" kostīmiņa līdz zaļai kleitai ar kapuci: slavenību savdabīgākie kāzu tērpi

Anita Sedliņa

Žurnāls "Kas Jauns"

Lai gan kāzu tradīcijas ir skaistas un sentimentālas, dažkārt to pārkāpšana šos svētkus padara vēl lieliskākus un neaizmirstamākus. Ja vien nelaulājies ar karaļnama pārstāvi, vari vilkt jebko, un to pierāda arī slavenības.

Ceturtais

Aktrise Elizabete Teilore, kuras pirmā laulība tika noslēgtas 18 gadu vecumā, neapstājās līdz pat 59 gadiem – viņa ir bijusi līgava astoņas reizes. Pēc kārtas ceturtajās kāzās Teilore apprecējās ar bijušā vīra labāko draugu, aktieri Ediju Fišeru. Saderināšanās gredzena vietā – 40 karātu rokassprādze, bet balto kāzu kleitu un plīvuru aizstāja zaļa zīda kleita ar kapuci. Diemžēl neierastais nebija ilgtspējīgs, un pāris izšķīrās pēc pieciem gadiem.

foto: Vida Press
foto: Vida Press
Elizabete Teilore un Edijs Fišers, 1959.

Nepiepildītais mīlas solījums

Neierasti pašas kino tēlam savās otrajās kāzās aktrise Merilina Monro, precoties ar Ņujorkas Yankees beisbolistu Džo Dimadžio, izvēlējās atturīgu šokolādes brūnu kleitu ar baltu, koķeti meitenīgu Pītera Pena apkaklīti. Rokās – mazs orhideju pušķītis. Lai gan sarakstīšanās Sanfrancisko pašvaldības ēkā tika turēta noslēpumā, pāri sagaidīja 500 fanu un prese, un San Francisco Chronicle izdevums vēstīja: “Merilina staroja.”

foto: Vida Press
Merilina Monro un Džo Dimadžio, 1954.

Tomēr jau pēc 274 dienām pāris izšķīrās, un, lai gan nākamās laulības saites aktrisi saistīja ar rakstnieku Arturu Milleru, klīda baumas, ka iepriekšējā mīla nav beigusies un tiek kalti plāni 1962. gada augustā apprecēties atkārtoti. Mēnesī, kurš sakrita ar Merilinas Monro nāvi. Pēc dīvas aiziešanas aizsaulē Dimadžio līdz pat savai nāves dienai 1999. gadā uz viņas kapu esot nogādājis svaigas rozes divas reizes nedēļā. Burtiski – mīla, kamēr nāve izšķīra.

foto: Vida Press

Kā konfekte

Sakot jāvārdu grupas Primal Scream solistam Bobijam Gilespijam, stiliste Keitija Inglanda bija tērpusies neierastā, karameles rakstus atgādinošā svītrainā Alexander McQueen kleitā, kuras tills izšūts ar ziediem no Anglijas laukiem.

“Kleitas krāsas izvēlējos tādas, kuras uzskatīju par savam ādas tonim glaimojošākām. Un šķiet, ka arī viesiem patika šī izvēle. Lai gan.. draugi kāzu dienā drīkst teikt tikai to, cik lieliski līgava izskatās,” prātoja jaunā sieva. Tikpat drosmīgs un saderīgs bija arī laulātā drauga baltais uzvalks, kas arī bija izšūts ar ziedu rakstiem.

foto: Vida Press
Keitija Inglanda un Bobijs Gilespijs, 2006.

Skaistā vienkāršība

Ne visas sievietes, otro reizi precoties, turklāt 50 gados, var atļauties atsegt kailas kājas un ceļgalus. Amerikānietes, uzņēmējas Nensijas Ševelas tērpu laulībām ar britu rokenrola karali Polu Makartniju bija darinājusi viņas pameita, dizainere Stella Makartnija.

Tā tapa, iedvesmojoties no Vindzoras hercogienes Volisas Simpsones kāzu kleitas (1937). Smalks viduklis, miniatūras podziņas, V formas kakla izgriezums, par oriģinālo prototipu īsāks, lai gan netradicionāls, šis tērps ir elegants tā vienkāršības un smalkās romantikas dēļ.

foto: Vida Press
Nensija Ševela un Pols Makartnijs, 2011.

Laimīgais gads

Traģisks stāsts, bet skaists mirklis – amerikāņu aktrises Šeronas Teitas un poļu kino režisora Romāna Polaņska kāzas Londonā, Čelsijā, 1968. gada 20. janvārī. Šīs svinības iemiesoja patieso Londonas sešdesmito gadu stilu – līgava dzeltenā, pēc pašas dizaina tapušā tafetas mini kleitā, ar mazām, baltām puķītēm matos. Ballīte – īstenā brīvības garā Playboy klubā ar turpinājumu grupas The Supremes koncertā.

foto: Vida Press
Šerona Teita un Romāns Polaņskis, 1968.

Neraugoties uz baumām par Polaņska neuzticību, pāra gadu ilgā laulība šķita laimīga līdz pat traģēdijai 1969. gada augustā, kad Mensona ģimenes banda ielauzās pāra īrētajā Losandželosas mājā un zvēriski nogalināja 26 gadus veco Teitu, kura bija astotajā grūtniecības mēnesī, kā arī trīs draugus, kas tobrīd ciemojās Polaņsku mājās.

foto: Vida Press

41. kleita

Aktrise Zosja Mameta, precoties ar aktieri Evanu Jonigkeitu, zinājusi tikai to, ka vēlas kaut ko īpašu – neko, kas ir klasisks un tradicionāls. Pat gatavošanās procesu. Kādā svētdienas dienā divi draugi “nolaupījuši” jauno sievieti un aizveduši uz vakarkleitu veikalu pielaikot ikvienu tērpu, kurš kaut nedaudz patīk.

foto: Vida Press
Zosja Mameta un Evans Jonigkeits, 2016.

“Tā bija priecīga, jautra un bērnišķīga diena. Jutos kā maza meitene, kura ielavījusies mammas skapī. No 40 piemērītajām, pēdējā bija šī zīmola Givenchy kleita. Tā noteikti nebija pati glamūrīgākā, bet piegulēja augumam kā cimds, un es zināju, ka tā ir manējā. Tas arī viss – nopirku jau gatavu un parastā veikalā!” Un nav svarīgi, ka melnu, svarīgi, ka savējo.

foto: Vida Press

Sarkanie goti

Amerikāņu kosmētikas guru un tetovēšanas mākslinieces Ketas fon Dī un grupas Prayers solista Rafaela Reizes netradicionālās kāzu svinības spilgti atspoguļoja arī pāra dzīves uztveri. Beverlihilzas viesnīca tika krāšņi izrotāta gotiskā stilā, sākot no sarkanas tortes un beidzot ar vegāniskām vaska svecēm un pat dzērieniem pāra kaķu vārdos (Piaf, Poe un Nīče).

foto: Vida Press
Keta fon Dī un Rafaels Reizes, 2018.

Līgava bija tērpusies Adolfo Sanchez zīmola kleitā – protams, sarkanā un dramatiskā, bet galvasrotas vietā bija ragi, kurus vainagoja garš plīvurs, ko cēli nesa akrobāts sarkanā lateksa kostīmā.

foto: Vida Press

Pārsteigums

Modeles, Mika Džegera bijušās sievas Bjankas Džegeres ikonisko balto kāzu kostīmu ir pārspējusi modele Emīlija Ratjakovski. Šā gada februārī viņa pārsteidza pasauli, savā Instagram kontā publicējot fotogrāfijas no Manhatanas Kancelejas biroja ar paziņojumu, ka apprecējusies ar savu izredzēto, aktieri Sebastianu Bēru-Maklardu.

foto: Vida Press
Emīlija Ratajkovski un Sebastians Bērs-Maklards, 2018.

Pārsteigums bija arī kāzu tērps – 199 dolārus vērts masu zīmola Zara bikškostīms oranžā krāsā. “Man nekad nav patikusi ideja par baltu kāzu tērpu. Es neesmu šķīsta sieviete, esmu sieviete ar raksturu, pieredzi un dzīvi.

Man patīk ideja par kostīmu un jo īpaši pilsētas pašvaldības ēkā, kur kāzas ir kā biznesa darījums,” vēlāk skaidroja modele. Arī viešņas draudzenes bija tērpušās bikškostīmos un jokojot padevušas ziedu pušķi pa apli un cita citu apsveikušas ar tikko notikušajām laulībām.

foto: Vida Press

Jā, jā, jā!

Mūziķes Tejanas Teilores un Klīvlendas Cavaliers basketbolista Imana Šumperta mīlas stāsts ir aizraujošs. 2015. gadā pāris savā vannas istabā sagaidīja piedzimstam meitu Džūniju, nākamajā gadā viņi kopā piedalījās ārkārtīgi seksīgā Kanje Vesta mūzikas klipā Faded un drīz vien savai rotu kolekcijai pievienoja laulības gredzenus no slepenas kāzu ceremonijas.

foto: Vida Press
Tejana Teilore un Imans Šumperts, 2016.

Sabiedrība par to uzzināja tikai nākamajā gadā un, kā mūsdienās pienākas, Instagram: “Šodien pirms gada kļuvām par vienu veselu savās baikeru jakās un vietā, kur piedzima mūsu bērns... Teicu “Jā” un tā domāju no pašiem sirds dziļumiem. Priecīgu jubileju vīram, mīļākajam, labākajam draugam un atbalstam.” “Jā” bija burtisks, tas atspoguļojās uz pāra vienādajām baikeru jakām, viņai “Jā”, viņam „“Jā, es arī” un “Ohh, es arī!” uz meitas miniatūrās jaciņas.

Rokzvaigznes

Aktrises Pamelas Andersones un rokmūziķa Kid Roka kāzu tērpi, bez šaubām, dēvējami ne tikai par neparastākajiem, bet arī miniatūrākajiem. Līgavainis bija ģērbies beisbola cepurē un T kreklā, līgava – baltā bikini. Zīmola Jimmy Choo īpašniece Tamāra Mellona atzinīgi novērtēja Pamelas izskatu, nodēvējot viņu par mūsdienu Brižitu Bardo.

Pati līgava tikmēr jūsmoja par romantiskajām kāzām. Zinātāji melš, ka tās bija trakas svinības Santropēzā uz jahtas, tikpat traka kā laulība, kas 2006. gada novembrī noslēdzās ar sacensībām, kurš pirmais tiesā iesniegs šķiršanās dokumentus. Rokmūziķis aktrisi apsteidza par 53 minūtēm.

foto: Vida Press
Pamela Andersone un Kid Rock, 2006.

Kas ilgi nāk

Pēc 27 gadus ilgušām attiecībām 73 gadu vecumā mūziķe Tīna Tērnere beidzot apprecējās ar savu izredzēto, mūzikas producentu Ervīnu Bahu. Mūžam jaunā Tērnere bija tērpusies zaļganmelnā zīmola Armani kleitā, kuru bija noskatījusi zīmola skatē Pekinā: “Padomāju, ka, pat ja es to nekad neuzvilkšu, man šo kleitu vajag. Un tad padomāju vēlreiz – tā būs mana kāzu kleita. Tā lieliski izceļ manas kājas.” Mūziķes teiktajam nevar nepiekrist.

foto: Vida Press
Tīna Tērnere un Ervīns Bahs, 2013.

Vintāža

Otra galējība – tik tradicionāla, ka kļūst netradicionāla, ir grupas Rolling Stones mūziķa Ronija Vuda meitas, modeles un rotu dizaineres Leas Vudas kāzu kleita.

foto: Vida Press
Lea Vuda un Džeks Makdonalds, 2008.

“Šo kleitu atrada draudzene, vintāžas kolekcionāre. Iepriekš tā esot piederējusi kādai Eiropas princesei,” par krēmkrāsas kleitu ar plisētu augšdaļu un zilas krāsas detaļām priecājās Lea. Tā ir tik reta, tik ekskluzīva kā viņas un TV producenta Džeka Makdonalda mīlestība.

foto: Vida Press

Kaut kas jauns

Kaut kas zils un kaut kas jauns. Ja ne zils vai balts, tad “kaut kas jauns” pilnīgi noteikti – aktrise Paipera Perabo ar režisoru un producentu Stefanu Keju apprecējās sudrabkrāsas Michael Kors kleitā. Arī līgavainis izlēma būt unikāls un kāzās bija tērpies džinsa biksēs.

foto: Vida Press
Paipera Perabo un Stefans Kejs, 2014.