foto: Shutterstock
IKEA pārstāve atklāj, kā latvieši atšķiras no lietuviešiem
Zviedrijas gigants "IKEA" patlaban Lietuvā atvēris veikalu Viļņā un preču saņemšanas vietu Klaipēdā (attēlā). Šīs vasaras beigās uzņēmums sola to, ko daudzi gaida jau sen - vērt durvis veikalam Rīgā.
2018. gada 13. jūnijs, 06:01

IKEA pārstāve atklāj, kā latvieši atšķiras no lietuviešiem

Jauns.lv

Vasaras beigās gaidāms prieka brīdis daudziem skandināvu dizaina cienītājiem - Zviedrijas mēbeļu ražotāji IKEA iecerējuši atvērt veikalu Latvijā, un pēc jaunas gultas vai skapja vairs nevajadzēs doties uz Lietuvu vai Poliju. Tomēr izrādās, ka ne viss, kas nopērkams Viļņā, būs pieejams arī Rīgā - un otrādi.

Pirms ienākšanas jaunā tirgū IKEA izpēta vietējo iedzīvotāju gaumi un dzīvesstilu. Un secinājuši - latviešu un lietuviešu gaumes atšķiras.

Rīgas un Viļņas IKEA būs atšķirīgs preču sortiments

IKEA mārketinga direktore Baltijas valstīs Kristina Mažeikīte Lietuvas presei atklājusi: noskaidrots, ka lietuvieši ir vairāk klasiskā stila cienītāji, savukārt latviešiem patīk drosmīgāks mājokļa iekārtojums. Atkarībā no vietējo gaumes arī tiks veidots preču sortiments Rīgā - un tas būs atšķirīgs no Viļņas.

Pēc Mažeikītes teiktā, Lietuvas iedzīvotāju gaume ir diezgan konservatīva, tāpēc mūsu kaimiņvalsts tirgū populāras ir IKEA mēbeļu pamatkolekcijas. Dažām ikoniskajām mēbelēm dizains nav mainījies jau 40 gadus, un lietuvieši šo klasisko "drošo" dizainu ir lieliski pielāgojuši saviem mājokļiem.

Protams, savu pircēju atrod arī tā sauktās "nišas kolekcijas", taču tās vairāk ir domātas mājokļa "atsvaidzināšanai", nevis pamatiekārtošanai, saka Mažeikīte.

Latviešiem patīk košākas krāsas nekā lietuviešiem

Savukārt pirms ienākšanas Latvijas tirgū IKEA veikusi pētījumu, kā dzīvojam un kas patīk mūsu valsts iedzīvotājiem. Izrādās, latviešiem savos dzīvokļos patīk redzēt košākas krāsas nekā lietuviešiem, tāpēc ekspozīcijas Rīgas veikalā solās būt krāsainākas.

"Mūsu galvenā dizainere uzsvēra ļoti lielo atšķirību starp latviešiem un lietuviešiem. Kad atvērām veikalu Lietuvā, tajā valdīja maigi pasteļtoņi. Taču Latvijā krāsas būs daudz spilgtākas, košākas. Un tas tikai tāpēc, ka, aizbraucot uz Latviju un pēc tam saliekot kopā fotogrācijas, mēs redzējām, ka latviešiem patīk pavisam cita krāsu palete," portālam 15min.lt skaidro IKEA mārketinga direktore Baltijas valstīs Kristina Mažeikīte, neslēpjot - ikvienā tirgū IKEA pielāgojas vietējo iedzīvotāju gaumei un vajadzībām.

IKEA muzejs Zviedrijā

gallery icon
25