foto: Vida Press
Perfekta parīziete nekad nelieto rozā lūpu krāsu. Atklājam, kādus stila trikus izmanto allaž elegantās franču sievietes
Odrija Tatū.
2018. gada 27. aprīlis, 06:35

Perfekta parīziete nekad nelieto rozā lūpu krāsu. Atklājam, kādus stila trikus izmanto allaž elegantās franču sievietes

Anita Sedliņa

Žurnāls "Kas Jauns"

Viens ir skaidrs, Parīze ir modes meka un franču sievietes – gaumīgākās stila meistares.

Tādēļ, lai atšifrētu franču izsmalcinātā šika formulu, ņemam piemēru tieši no viņām – pašām stilīgākajām.

Līdzsvars

Mariona Kotijāra ir ne tikai aktrise, bet arī mūza un vēsturiskā franču modes nama Christian Dior seja. Viņa valkā zīmola drosmīgākos izstrādājumus un līdzsvaro tos ar klasisku meikapu un matu sakārtojumu.

„Ja godīgi, nekad neesmu analizējusi, vai man ir vai nav stila izjūta. Nespēju savu stilu aprakstīt vai pateikt, ka man tāds ir,” viņa apgalvo un ar teikto pierāda franču modes pamatuzstādījumu – brīvību un vieglumu.

foto: Vida Press
Mariona Kotijāra.

Mērenība

Ne velti aktrise Odrija Tatū 2009. gada filmā Koko pirms Šaneles ir atveidojusi leģendāro dizaineri Koko Šaneli. Arī Odrijai ir tuvs modes mākslinieces stils – vīrišķīga garderobe un lakonisms, kam izsaukuma zīmi uzliek spilgti sarkana lūpu krāsa. Tātad līdzsvars starp sievišķību un vīrišķību ir Odrijas stila noslēpums.

foto: Vida Press
Odrija Tatū.

Bezrūpība

„Elegantas lietas var nopirkt par naudu, bet franču sieviešu galvenais modes motīvs ir tajās nepārpucēties,” apgalvo leģendārā franču aktrise Žiljeta Binoša, kas pati savā stila izjūtā apvieno pašpārliecinātību ar seksapīlu. „Neesmu apsēsta ar modi un stilu. Uzskatu, ka tā tikai var kļūt par sava izskata cietumnieci,” viņa ir izteikusies, apgalvojot, ka bezrūpība un jautrība stila izjūtā ir obligātas.

foto: Vida Press
Žiljeta Binoša.

Komforts

Protams, ka dziesminieka Serža Geinsbūra un aktrises, mūzas Džeinas Birkinas meita ir mantojusi lielisko vecāku stila izjūta. Aktrise Šarlote Geinsbūra, kas ir arī zīmola Louis Vuitton vēstnese, nebaidās eksperimentēt. Ne ar stilu, ne kino lomām.

Rokenrols, dumpinieciskums, seksapīls un ekstravagance ir viņas stila kokteilis, kurā galvenā loma ir piešķirta komfortam. „Man stils nozīmē drēbju fizisku uzvilkšanu. Šobrīd valkāju vienu un to pašu džemperi, ko novelku nost tikai tad, kad tas ir netīrs,” pastāsta Geinsbūra.

foto: Vida Press
Šarlote Geinsbūra.

Dabiskums

Franču žurnāla Vogue galvenās redaktores Emmanuelas Altas stila likums esot rezervētība un lakonisms, lietas, kuras piemērotas dreskoda ierobežotajām. Viņa neizvēlas aktuālās, mainīgās modes tendences, bet tikai tās lietas, kuras piestāv pašai. „Manuprāt, sievietei ir jābūt pašpārliecinātai. Un pašpārliecinātība nozīmē būt dabiskai!” uzsver Alta.

foto: Vida Press
Emanuela Alta.

Iedomība

Aktrises Džeinas Birkinas meitai un Šarlotes Geinsbūras pusmāsai modelei Lū Doilonai pietiek ar eksperimentiem modes skatēs, tāpēc kontrastā māsai viņa izvēlas vienkāršāku stilu. Tomēr ne garlaicīgu.

Lū savu brīvo, relaksēto un nedaudz apbružāto stilu papildina ar neierastiem apaviem – galveno tēla akcentu. „Franču stilam ir liekama vienādības zīme ar iedomību. Francūzietes sevi ciena un, neraugoties uz to, ko cienšas iegalvot žurnāli, valkā tikai to, ko pašas vēlas. Viņām ir sava modes pasaule, kurā pašas zina mirkli, kad apstāties,” definē modele.

foto: Vida Press
Lū Doilona.

Vienkāršība

Aktrise Klemensa Poezī izvēlas vienkāršu, lakonisku garderobi un to papildina ar izteiksmīgiem aksesuāriem. Kā pati apgalvo, viņai būtisks ir ērtums, tādēļ ikdienā esot redzama vienās un tajās pašās drēbēs – tumši pelēkās džinsa biksēs, bezpapēžu kurpēs vai zābakos un ar pārlielu vīriešu džemperi vai T kreklu mugurā. „Varbūt tas ir franču sieviešu noslēpums? Varbūt citu valstu sievietes jūtas ērti, valkājot sarežģītas lietas?” viņa uzdod retorisku jautājumu.

foto: Vida Press
Klemensa Poezī.

Snobisms

Čūskādas mētelis, sietiņzeķes un smailpapēžu kurpes – tā izskatās franču žurnāla Vogue bijusī redaktore, stiliste Karīne Roitfelda. Aktuālās modes tendences, izaicinājums un drosme, kas slavenajam franču līdzsvaram tiek panākta ar dabisku matu sakārtojumu un krāsu.

„Franču stils ir veids, kā tiek saskaņots apģērbs, veids, kā pārvietojies un kusties. Mazās lietas. Franču sievietē pirmām kārtām pamanīsi personību un tikai tad drēbes. Mēs esam snobi, mums mugurā neatšifrēt zīmolu izstrādājumus,” viņa komentē.

foto: Vida Press

Precīza recepte

„Parīzietes stila pamācības. Starp tām – valkāt džinsa bikses kopā ar dimantiem rotātām sandalēm, nevis sporta apaviem; zīmuļsvārkus – ar bezpapēžu laiviņām, nevis augstiem papēžiem; vakarkleitu – ar pītu salmu somu, nevis zelta klaču; smalku šifona kleitu – ar baikeru zābakiem, nevis jaunām bezpapēžu laiviņām; mirdzošus džemperus – ar vīriešu biksēm, nevis svārkiem; kostīma žaketi – ar sporta apaviem, nevis augstiem papēžiem. Perfekta parīziete nekad seju nemazgā ar ziepēm un nelieto rozā lūpu krāsu,” precīza ir modele, mūza, aristokrāte Inese de la Fresanža, kas ir minēto padomu spilgts piemērs.

foto: Vida Press
Inese de la Fresanža.

Stila piemēri: tā ģērbjas francūzietes

gallery icon