Izejam ielās - Tērbatas iela
2011. gada 14. decembris, 08:04

Izejam ielās - Tērbatas iela

Jauns.lv

Rīgas varenie ar laiku gribot Tērbatas ielu pārvērst gājēju ielā – man gan vairāk pie sirds tās mazie kvartāliņi – starp Elizabetes un Dzirnavu ielu, Blaumaņa un Lāčplēša ielu. Un, protams, divu Jāņu kvartāliņš, ko ieskauj Stabu un Bruņinieku iela.

Kafejnīca “Kūkotava”, no 8.00 līdz 20.00, sestdienās no 10.00 līdz18.00, www.gardi.lv

Ienākot “Kūkotavā”, neviļus uzreiz gribas piesēst, jo te viss izveidots tā, lai tu aizmirstos un «noēstu» pēc iespējas garāku laiku. Te var apreibināties no smalkmaizīšu cepšanas garaiņiem un lūkot, kā viss top tieši aiz letes. Priecājos par dažādām interjera viltībiņām, kā neinteresanti materiāli padarīti interesanti, cik daudz pantiņu interjerists zinājis, ko rakstīt uz sienām un durvīm, un logu ailām. Te varen garšīgas picas ar pavisam plānu mīklas pamatni un dažādām augu un dzīvnieku valsts piedevām – pašas kūst mutē. Starp citu, patlaban kafejnīcā iekārtots īpašs vīnu stends, kur vīnus no Portugāles var iegādāties īpaši izdevīgi, sākot no Ls 3,80.

Vīna veikals “Dzīves garša”, no 8.00 līdz  22.00, www.e-xo.lv

Parasti, kad ieraugu sarkanos paklājus, iztēlojos sapni, kurā beidzot esmu nokļuvusi “Oskara” pasniegšanas ceremonijā kopā ar sapņu vīrieti, kas dejo ar vilkiem (slavenais oskarotais vesterns “Dances with wolves” – aut. piez.). Nu ar Kevinu Kostneru taču!. Šoreiz sarkano paklāju ieraudzīju realitātē – nekur citur kā Tērbatas ielas veikaliņā “Dzīves garša”. Vīni šeit gandrīz no visām pasaules valstīm – Dienvidamerikas, Spānijas, Portugāles, Čīles, Itālijas... Un jāatzīst, ka par samērā pieņemamām cenām. Mēdz teikt, ka labs vīns sākas no 5 latiem, un to te ir daudz. Ja negribas alkoholu lielizmēra pudelēs, atvēsinošu un atspirdzinošu sauso vīniņu vari iegādāties arī 120 ml pudelītēs par 60 santīmiem. Kā reizi – viena glāze! Simpātiska pārdevēja Viktorija stāsta, ka ik pa laikam „Dzīves garša” savus pircējus palutina ar dažādām atlaidēm un dāvaniņām.

Veikals kafejnīca “Caur puķēm”, no 7.30 līdz 19, tālr.: 67299093

Gaumīga izkārtne ievilina mazajā veikaliņā un liek noskaidrot, ko nozīmē šis zemteksts – caur puķēm?! Izrādās, veikala saimniekiem reiz iepaticies kāds Imanta Ziedoņa dzejolis, un puķu veikaliņa nosaukums uzreiz bijis rokā. Ja ziedi vajadzīgi zibens ātrumā, droši zvani pa norādīto tālruņa numuru. Šeit rožu smarža sajaucas ar kafijas aromātu un grāmatām nelielajā plauktiņā pie letes – īpaši te iecienīta brazīliešu kafija un tās tautietis Paulu Koelju ar savu “Alķīmiķi”.

Garšvielu veikaliņš “Avokado”, no 8 līdz 20.00, www.damps.lv

„Avokado” dzima pirms 18 gadiem Ģertrūdes ielā 60. Nosaukums paņemts no pirmā sadarbības partnera – Čehijas uzņēmuma „Avokado”. Tagad latviskajā „Avokado” kaislīgas ēdiengatavotājas var iegādāties gan Austrumu virtuves izejvielas, gan tradicionālās garšvielas, garšvielu maisījumus, mērces, konditorejas pusfabrikātus, etiķus un eļļas. Īpašā eksotika, ko avokadieši pašlaik atzīst un paši labprāt nobauda, ir Alpu pļavu zāļu tēja un apelsīnu un burkānu tēja. Arī cena adekvāta – tikai mazliet vairāk par latu.

Salons “Saules laiva”, no 11.00 līdz 19.00, sestdienās no 11.00 līdz 17.00

Bruņinieku 22, ieeja no Tērbatas ielas

Daļu no darbiem, ko šeit pārdod, cakina tepat, uz vietas. Te sastapsi gan bērnus attīstošās rotaļlietas, gan cittautu mākslinieku autordarbus. Ja pati labprāt rokdarbojies, tev būs pieejams īpaši plašs preču klāsts – oriģinālas daudzveidīgu materiālu, krāsu, formu, dizainu un faktūru «radošās detaļas» gleznošanai, apgleznošanai, veidošanai, zīmēšanai, dekoratīvai apdarei, rotu darināšanai, rokdarbiem un citām mākslas tehnikām. Man pašai iepatikās papīrs deviņām dzīvībām – katra lapiņa kā iedvesmas avots taviem dzīves mirkļiem. „Saules laivas” daiļā igauniete Helje darina īpašas lina kleitas. Izmērus pie viņas var «noņemt» turpat, uz vietas, veikaliņā.

Frizētava “Bitītmatos”, no 8.00 līdz 20.00

Publiskajos tīklos pirms laika izlasīju: «Bitīt matos ir normāla, tas ir, forša frizētava.» Es arī tur eju. Pašas darbinieces gan jokojot smejas, ka neviens netic, kad viņas stāsta, kur strādā... «Nu kāds tev – bitīt matos!» paziņas mēdzot aizvainoties. Tad nu visi tiekot aicināti iziet laukā un izlasīt, kas rakstīts uz izkārtnes. Frizierītes te kārtīgas, apzinīgas un saprotošas – ir svarīgi pašai neizlaisties, un, ja kādreiz kavē vai netiec uz matu griešanu, vienkārši piezvanīt... “Bitīt matos” labprāt apmeklē tuvējo un attālo teātru aktieri vīrieši. No tā secinu, ka te strādā populāras «divi vienā – vīriešu un sieviešu» frizieres. Arī cenas Rīgas centram ļoti pieņemamas – pirms laika franču bizītes, piemēram, man sapina par septiņiem latiem.

Kafejnīca “Gauja”, no 11.00 līdz 23.00

Mazliet padomiskais interjers, Andrieva Niedras gaujinieciskie (no vārda – Gauja) dziesmu teksti, autodidakta Oskara Ozola gleznas un nedaudz apdriskātie dīvāni ļauj aizmirst steigu – te var no tās aizbēgt, kaut vai iemalkojot kausu auksta alus ar Āfrikas svelmi konkurējošā dienā. Arī kafejnīcas dāma labprāt iejutīsies mācītāja lomā un uzklausīs ieklīdušos grēksūdzētājus. Tikko kafejnīca nosvinēja savu pirmo apaļo jubileju – tai jau pieci gadi!


Sandra Krauze, Marta/Foto: Rojs Maizītis