Vārds Latvijas dizaineriem
2012. gada 29. oktobris, 08:00

Vārds Latvijas dizaineriem

Jauns.lv

No oktobra līdz aprīlim, katra mēneša pēdējā trešdienā ciklā „Vārds Latvijas dizaineriem”, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs aicina uz tikšanos ar šī brīža labākajiem dizaineriem.

Cikla „Vārds Latvijas dizaineriem” pasākumu mērķis ir informēt un ieinteresēt sabiedrību par dizaina aktualitātēm un iespējām Latvijā, lai veidotu ciešāku saikni un rosinātu viedokļu apmaiņu starp nozares speciālistiem un patērētājiem. Pasākumu programma piedāvā tuvāk iepazīt Latvijas dizaina jomas personības, uzklausīt viņu pieredzi un veicināt radošās domas attīstību. Jebkurš stāsts un produkts ir atšķirīgs un unikāls, bet tos vieno atpazīstamība un kvalitāte. Starp pārstāvētajiem zīmoliem jāmin tādi kā „an&angel”, „ZNAK”, „RIJADA”, „Rīgas Krēslu Fabrika”, „MÁDARA”, „ZoFA”, „QooQoo”, „ZIB*”.

Par vakara viesiem pusgada laikā kļūs vairāk nekā divdesmit Latvijā labi zināmi un novērtēti dizaineri, to skaitā Holgers Elers, Miķelis Baštiks, Aldis Circenis, Jānis Mercs, Liene Drāzniece, Mārtiņš Ratniks, Natālija Jansone, Aļona Bauska, Elīna Dobele, Baiba Linga-Bērziņa, Inga Priedīte un citi. Katra tikšanās reize būs veltīta citai tēmai, fokusējot uzmanību uz vienu noteiktu dizaina virzienu, piemēram, mēbeļu, priekšmetu, grafisko vai modes dizainu. Pēdējais no sešiem 2012. / 2013. gada sezonas pasākumiem būs veltīts jaunajiem dizaineriem.

Katrā pasākumā paredzētas trīs vai četru autoru 20 minūšu garas prezentācijas par savu darbu, papildinot stāstījumu ar foto, video materiālu un dizaina priekšmetu demonstrāciju. Neformālā gaisotnē māksliniekiem tiks dota iespēja atklāt profesionālo pieredzi un radošā procesa aizkulises – no idejas dzimšanas līdz tās realizācijai. Klausītāji ir aicināti paust savu viedokli un piedalīties diskusijā!

Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Ieeja visos cikla pasākumos ir

bez maksas.

Projektu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

PASĀKUMU PROGRAMMA:

31. oktobris 17:00

  Dizains Latvijā. Cikla atklāšanas pasākums

Diskusijā par dizaina attīstību un izglītību Latvijā piedalās: dizainers, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, LMA Dizaina nodaļas vadītājs, dizaina biroja „H2E” radošais direktors Holgers Elers, māksliniece, LMA asociētā profesore, LMA Dizaina nodaļas pasniedzēja Barbara Ābele, dizainers, dizaina aģentūras „Asketic” pārstāvis Miķelis Baštiks, žurnāla „Deko” galvenā redaktore Agnese Kleina.

28. novembris  17:00

  Pārsteidzošs mēbeļu dizains. Vēlmju piepildījums

Izmantojot jaunākās tehnoloģijas un materiālus, dizaineri rada mēbeles, kas uzrunā un pārsteidz. Kas ir izšķirošais cīņā par lietotāja atzinību un vai Latvijā dizainētais krēsls ir paredzēts vietējam tirgum?

Piedalās: dizainers, meistardarbnīcas „Maffam Freeform” pārstāvis Raimonds Cīrulis, dizainers Jānis Mercs, arhitekts, dizainers, Rīgas Krēslu Fabrikas valdes priekšsēdētājs Aldis Circenis un mākslinieks, mēbeļu dizainers Jānis Straupe.

30. janvāris   17:00  Lietu vērtība. Telpa, kas uzrunā

Krāsu un formu nianses nosaka mūsu sajūtas telpā. Katrai lietai ir vērtība un dizains. Kas nosaka lietas kvalitāti un kas – cilvēku izvēli par labu vienai vai otrai lietai?

Piedalās: dizaina kompānijas „ZNAK” radošais direktors Ivo Strante, dizaina studijas „RIJADA” dizaineri Zane Homka un Rihards Funts, dizainers, „an&angel” zīmola radošais direktors Artis Nīmanis.

27. februāris 17:00

  Grafiskais dizains. Kvalitāte informācijas plūsmā

Plakāts uz reklāmas staba, roku krēms un grāmata uz mūsu galda – nemanāmi, bet grafiskais dizains bieži nosaka produkta un informācijas kvalitāti. Cik grūti vai viegli ir radīt tēlu, kas patīk un uzrunā?

Piedalās: zīmolu „MÁDARA Cosmetics”, „Valmiermuižas alus”, „Ērenpreiss” dizainere Liene Drāzniece, mākslinieks Mārtiņš Ratniks, dizainers Mikus Vanags (individuālā dizaina prakse), studijas „Associates, Partners et Sons” vadītājs Edgars Zvirgzdiņš.

27. marts 17:00  Modes dizains. Pārliecinošs un pašpārliecināts

Sabiedrības ģērbšanās stilā pastāv savi likumi, pieņēmumi un aizspriedumi, ko modes dizaineri vienmēr ir gatavi lauzt vai izmantot savā labā. Ko vilkt mugurā? Vai mūsu izvēli nosaka mode? Bet kas iedvesmo modes dizainerus?

Piedalās: apavu zīmola „ZoFA” dizainere Elīna Dobele, modes dizainere Natālija Jansone, modes zīmola „QooQoo” dizainere Aļona Bauska.

24. aprīlis 17:00

  Jaunie dizainā. Noticēt sev

Lai jauns dizaineris pieteiktu sevi Latvijā, vajag noticēt sev un spēt pārliecināt citus. Kur iegūt zināšanas un pieredzi? Kāds ir un kādam vajadzētu būt jauno dizaineru pienesumam Latvijas dizaina kopainā? Vai jaunie dizaineri īstenos mūsu sapņus?

Piedalās: dizainers Artūrs Analts, dizaina sveču sērijas „Latvian Lights” māksliniece Baiba Linga-Bērziņa, apģērbu un aksesuāru zīmola „ZIB*” māksliniece Inga Priedīte, firmas „Nakts Mēbeles” dizainere Elīna Bušmane,

Pastaiga.lv / Foto no publicitātes materiāliem