Lai Ziemassvētki nav tikai izēšanās. Veselīgas receptes
Lai arī Ziemassvētki tiek uzskatīti par izēšanās laiku, tu vari to mainīt un piedāvāt viesiem veselīgus ēdienus. Uztura skolas vegus.lv dibinātāja Dita Lase iesaka svētkos pagatavot, piemēram, biešu šokolādes tarti.
Dita Lase atzīst, ka kļūstot par veģetārieti, viņai pavērusies pilnīgi cita garšu pasaule. Lai dalītos savās zināšanās Dita gan izrakstījusi grāmatu, gan atvērusi veģetāro uztura skolu Vegus.lv. Ziemassvētkos viņa aicina būt radošiem, neprobežoties tikai ar tradicionālo latviešu virtuvi, bet izmēģināt arī ko jaunu. Ir ļoti plašas iespējas, kā uzklāt veselīgu, bet ļoti garšīgu svētku galdu. Bez tam, jo lielāka ēdienu daudzveidība, jo mazākā daudzumā katrs no tiem gatavojams un nepaliek daudz neapēstā.
Biešu šokolādes tarte
Pamatnei:
12 žāvētas dateles
½ apelsīna sula
1 ēdk. kokosriekstu eļļas vai sviesta
½ gl. rīvēta svaiga kokosrieksta
½ gl. maltu Indijas riekstu Šķipsniņa sāls
200g vārītas (ceptas) bietes
100g tumšā šokolāde
2-3 pilieni citronu ēteriskās eļļas (vai rīvēta citrona miziņa)
2 ēdk. kokosriekstu eļļas
Rotājumam: dzērvenes, grauzdēti lazdu rieksti. Var rotāt arī ar plāni sagrieztām bietēm.
Dateles ar apelsīnu sulu samaļ. Iemaisa visas pamatnes sastāvdaļas. Izlīdzina veidnē ar maliņu, liek ledusskapī. Bietes nomizo, samaļ viendabīgā masā. Šokolādi ūdens peldē izkausē, pievieno bietes, kokosriekstu eļļu, visu samaisa, līdz masa kļūst viendabīga. Izņem no ūdens peldes, iemaisa citronu eļļu vai miziņu.
Lej veidnē, izlīdzina, izrotā ar riekstiem un dzērvenēm, noliek vēsumā sastingt.
1 gl. vārītu balto pupiņu
1 ķiploka galva
rīvēta miziņa un sula no 1/3 citrona
šķipsniņa kaltētas raudenes un timiāna
1 ēdk. pētersīļu lapu
2-3 ēdk. labas olīveļļas
sāls pēc garšas
Pagatavošana:
Ķiploka daiviņai nogriež augšpusīti un apslaka ar olīveļļu, ietin folijā un cep 40 - 50 min. 180 C karstā cepeškrāsnī. Izcepto ķiploku saspiež - daiviņas iznāks ārā no mizas.
No mizas atbrīvotās ķiploka daivas kopā ar visām pārējām sastāvdaļām samaļ blenderī. Ēd ar maizi vai izmanto kā auksto uzkodu mērci.
Austrumnieciski lēcu salāti
¾ gl. zaļo lēcu
1,5 gl. bioloģiskā dārzeņu buljona
½ gl. jogurta bez piedevām
Sula un rīvēta miziņa no ½ citrona
1 sasmalcināts baltais sīpols
¾ gl. sultana rozīnes
¾ gl. valriekstu
1 tējk. maigā karija
Pagatavošana:
Lēcas noskalojiet un novāriet buljonā 15-20 minūtes, līdz tās gatavas, taču nav pārvārījušās. Atdzesējiet, pievienojiet pārējās sastāvdaļas, samaisiet.
Kasjauns.lv/ Foto: All Over Press