Lai Ziemassvētki nav tikai izēšanās. Veselīgas receptes

Lai Ziemassvētki nav tikai izēšanās. Veselīgas receptes

Jauns.lv

Lai arī Ziemassvētki tiek uzskatīti par izēšanās laiku, tu vari to mainīt un piedāvāt viesiem veselīgus ēdienus. Uztura skolas vegus.lv dibinātāja Dita Lase iesaka svētkos pagatavot, piemēram, biešu šokolādes tarti.

Lai Ziemassvētki nav tikai izēšanās. Veselīgas rec...

Dita Lase atzīst, ka kļūstot par veģetārieti, viņai pavērusies pilnīgi cita garšu pasaule. Lai dalītos savās zināšanās Dita gan izrakstījusi grāmatu, gan atvērusi veģetāro uztura skolu Vegus.lv. Ziemassvētkos viņa aicina būt radošiem, neprobežoties tikai ar tradicionālo latviešu virtuvi, bet izmēģināt arī ko jaunu. Ir ļoti plašas iespējas, kā uzklāt veselīgu, bet ļoti garšīgu svētku galdu.  Bez tam, jo lielāka ēdienu daudzveidība, jo mazākā daudzumā katrs no tiem gatavojams un nepaliek daudz neapēstā.

Saldā biete garšas ziņā lieliski saskan ar šokolādi.
Saldā biete garšas ziņā lieliski saskan ar šokolādi.

Biešu šokolādes tarte

Pamatnei:

12 žāvētas dateles

½ apelsīna sula

1 ēdk. kokosriekstu eļļas vai sviesta

2 ēdk. kokosriekstu eļļas

Rotājumam: dzērvenes, grauzdēti lazdu rieksti. Var rotāt arī ar plāni sagrieztām bietēm.

Pagatavošana: 

Dateles ar apelsīnu sulu samaļ. Iemaisa visas pamatnes sastāvdaļas. Izlīdzina veidnē ar maliņu, liek ledusskapī. Bietes nomizo, samaļ viendabīgā masā. Šokolādi ūdens peldē izkausē, pievieno bietes, kokosriekstu eļļu, visu samaisa, līdz masa kļūst viendabīga. Izņem no ūdens peldes, iemaisa citronu eļļu vai miziņu.

Lej veidnē, izlīdzina, izrotā ar riekstiem un dzērvenēm, noliek vēsumā sastingt.

Svētku uzkodām lieliski noderēs pikanta pastēte ar ķiploku.
Svētku uzkodām lieliski noderēs pikanta pastēte ar ķiploku.
Pupiņu un ķiploka pastēte
Sastāvs:

1 gl. vārītu balto pupiņu

1 ķiploka galva

rīvēta miziņa un sula no 1/3 citrona

šķipsniņa kaltētas raudenes un timiāna

1 ēdk. pētersīļu lapu

2-3 ēdk. labas olīveļļas

sāls pēc garšas

Pagatavošana:

Ķiploka daiviņai nogriež augšpusīti un apslaka ar olīveļļu, ietin folijā un cep 40 - 50 min. 180 C karstā cepeškrāsnī. Izcepto ķiploku saspiež - daiviņas iznāks ārā no mizas.

No mizas atbrīvotās ķiploka daivas kopā ar visām pārējām sastāvdaļām samaļ blenderī. Ēd ar maizi vai izmanto kā auksto uzkodu mērci.

Lēcas ir veselīgs un diētisks ēdiens.
Lēcas ir veselīgs un diētisks ēdiens.

Austrumnieciski lēcu salāti

¾ gl. zaļo lēcu

1,5 gl. bioloģiskā dārzeņu buljona

½ gl. jogurta bez piedevām

Sula un rīvēta miziņa no ½ citrona

1 sasmalcināts baltais sīpols

¾ gl. sultana rozīnes

¾ gl. valriekstu

1 tējk. maigā karija

Pagatavošana:

Lēcas noskalojiet un novāriet buljonā 15-20 minūtes, līdz tās gatavas, taču nav pārvārījušās. Atdzesējiet, pievienojiet pārējās sastāvdaļas, samaisiet.

Kasjauns.lv/ Foto: All Over Press