Kāpēc Vaļicka mājās negatavo pastu?

Kāpēc Vaļicka mājās negatavo pastu?

Jauns.lv

Kulinārijas raidījumā “Garšīgi dzīvojam” Zane Vaļicka kopā ar raidījuma vadītāju Jāni Ozolu ļāvās kulināram ceļojumam – zupa aicināja iejusties Taizemes noskaņās, otrais atgādināja Itāliju, bet kūka aizveda uz Francijas vidieni.

Kāpēc Vaļicka mājās negatavo pastu?...

Tradicionālās Francijas Limuzēna reģiona kūkas Klafuti (Clafouti) nosaukums jāizrunā lēni, izbaudot, kā šis vārds liek pasmaidīt. Maigs smaids raisoties, arī atceroties šā viegli pagatavojamā garduma garšu. Oriģinālās klafuti gatavošanai izmanto ķiršus, bet tikpat labi der arī citi augļi un ogas, ziemā arī persiku kompots.

Raidījumā gatavotās kūkas recepte ir uzlabota ar 50 gramiem brendija, un raidījuma viešņa Zane Vaļicka jokojot teicās pieskatīt, lai pilnīgi viss paredzētais brendijs nonāktu mīklā.

Savukārt, gatavojot pastu, Vaļicka atklāja noslēpumu, kāpēc viņa mājās negatavo šo ēdienu, lai gan pašai tas garšo. “Es atstāju to brīžiem, kad pati neesmu mājās. Šis ēdiens ir viegli pagatavojams, un, ja makaronus nosauc par pastu, tad izklausās un garšo smalki,” atklāj aktrise. Lai gan viņa šajā dzīves periodā ir daudz biežāk mājās nekā laikā, kad strādāja Dailes teātrī, tomēr viņa spēlē Neatkarīgajā teātrī “Skatuve” un tajos vakaros pārrodas vēlu.

Kā jau ierasts, raidījumā četri ēdieni – vistas un kokosriekstu piena zupa ar laimu, pasta ar ķirštomātiem un ciedru riekstiem, persiku Clafouti, zaļā ledus tēja ar bumbieriem

Ja vēlaties jau šo svētdien pagatavot raidījumā redzētos ēdienus, jums laikus jāsagādā šādi produkti.

Pastai ar ķirštomātiem un ciedru riekstiem

Vistas un kokosriekstu piena zupai ar laimu

1 tvaicētu vistas fileja

1 glāze kokosriekstu piena

1 glāze dārzeņu buljona

1 laima sula

1 liels burkāns

Sauja rozetītēs sadalītu brokoļu

2 ēdamkarotes pētersīļu zaļumu

2 ēdamkarotes grauzdētu sezama sēklu

1 ēdamkarote ķiploku pārslu

1 ēdamkarote sojas mērces

½ tējkarotes karija

1 ēdamkarote zaļā karija mērces

Sauja saldētu zaļo pupiņu (pākstīs)

Jūras sāls

Persiku Clafouti

1 kārbiņu (ap 700 g) konservētu persiku

150 g kviešu miltu

130 g pūdercukura

4 olas

100 g saldā krējuma

100 g piena

50 g konjaka vai brendija

75 g sviesta

2 mazas šķipsnas sāls

Zaļajai ledus tējai ar bumbieriem

2 bumbieri

2 ēdamkarotes zaļās tējas

1 litrs karsta ūdens

100 g medus

Īkšķa lieluma svaigs ingvers

Cik garda kūka izdevās Zanei Vaļickai un ko viņa atklāja par saviem piedzīvojumiem Milānas tirgū, skatieties šo svētdien, 12. janvārī, TV3 pulksten 9.25 no rīta vai atkārtojumu TV3 play, kā arī Rīgas Centrāltirgus mājaslapā. Stundu pēc raidījuma precīzas ēdienu receptes paredzēts publicēt internetā – portālā www.kasjauns.lv un Rīgas Centrāltirgus mājas lapā http://www.rct.lv/lv/tv-garsigi-dzivojam/

Arī šajā reizē konkurss televīzijas skatītājiem – lielāka iespēja uzvarēt tiem, kas jau laikus būs Centrāltirgus mājaslapā izlasījuši interesantus faktus par tirgu un tā vēsturi. Pirmajam, kas pareizi atbildēs uz raidījumā uzdoto jautājumu, balvas no Rīgas Centrāltirgus.

Anda Leiškalne/Foto: Didzis Grodzs