Auškāps, gatavojot ēdienus, atceras pankūkas. VIDEO
2014. gada 5. janvāris, 11:09

Auškāps, gatavojot ēdienus, atceras pankūkas. VIDEO

Jauns.lv

Kā tālajā Margaritas salā restorānā cepis pankūkas, kā iestudējis pirmo izrādi, kā mācījies virtuves gudrības savas pirmās šefpavāres vadībā, kā nodrošināt labu enerģiju savā restorānu biznesā – par šīm un vēl citām tēmām, gatavojot maltīti raidījumā “Garšīgi dzīvojam”, atklāja 2014. gada pirmais viesis – Teātra bāra īpašnieks un jaunais režisors Dāvis Auškāps.

“Režisors ir tikai tas, kas iestudējis vismaz desmit lugas. Vai arī pēc nāves,” smej Dāvis Auškāps. Viņa pirmā izrāde – Jevgeņija Griškoveca luga “Satisfakcija” –Nacionālajā teātrī iestudēta pērn, absolvējot Kultūras akadēmiju. Bijība pret režisora profesiju Dāvim ir milzīga – viņa vectēvs, mammas Kārinas Pētersones tēvs bija leģendārais režisors Pēteris Pētersons. “Kamēr viņš bija dzīvs, nebija drosmes ķerties pie teātra,” atzīst Auškāps. Arī tēva, tulkotāja Raimonda Auškāpa brālis Kārlis Auškāps ir režisors.

“Kad esmu teātrī, īsti es nesaprotu, kāpēc, bet ļoti labi jūtos,” atzīst Dāvis. Teātris viņu klusībā vilinājis kopš bērnības, taču šo sapni tā arī nav uzdrošinājies realizēt. Viņa joma līdz šim bijusi uzņēmējdarbība un restorānu bizness – Dāvi Auškāpu vairāk pazīst kā radošu cilvēku iecienītā Teātra bāra un Teātra bāra restorāna saimnieku. Arī šai savas dzīves jomai viņš piegājis gan nopietni, gan radoši. Raidījuma gaitā Dāvis cita starpā atklāj, ka restorānu biznesā tā vadītājam jābūt klāt – tas ne tikai disciplinē darbiniekus, bet iedod arī labu enerģiju attīstībai. Raugoties, cik profesionāli Dāvis rīkojas ar nazi, atklājas – viņš ir arī divus mēnešus apguvis šefpavāra amatu, praktiski mācoties no sava restorāna pirmās šefpavāres, tagad restorāna “Ave Luna” īpašnieces Inetas Grēniņas.

Restorāna vadīšanas spējas izmēģinātas arī tālajā Venecuelā, Margaritas salā. 2009. gadā ar multimediju mākslinieku Karlosu jeb Arti Dzērvi 85 000 kilometru attālumā no Latvijas, Margaritas salā Karību jūras krastā, atvēruši un pāris gadus vadījuši restorānu, kas drīz kļuva par labāko apkārtnē. Iecienītākais firmas ēdiens bija plānās pankūkas, ko nāca ēst no visas apkārtnes. Vietējiem šis ēdiens bija kā garda eksotika.

Latvieši paši iepirka pārtiku, paši gatavoja. Iepazīts arī vietējais tirgus, kas bijis daudz netīrāks un smirdīgāks nekā Rīgas Centrāltirgus, atklāti vietējie augļi un dārzeņi.

Ar zināmu neuzticību Dāvis noraugās uz mango, ko paredzēts izmantot raidījumā gatavotajā ēdienā. Ar tikko vāktiem tropu augļiem šim tālu ceļojušajam grūti sacensties. Un tomēr – izrādās, ka Latvijā, ja pameklē, var nopirkt arī kvalitatīvus mango.

Ēst gatavošana Dāvim iedzimta tāpat kā teātra gēns. Viņa tēvs Raimonds Auškāps sarakstījis pavārgrāmatu, bet vecmāmiņa Varvara, kura Latvijā ieprecējusies no Krievijas, bijusi izcila kulināre.

Raidījumu Garšīgi dzīvojam skatieties TV3 svētdienās pulksten 9.25 no rīta vai atkārtojumu TV3 Play, kā arī Rīgas Centrāltirgus mājaslapā. Tūlīt pēc raidījuma precīzas ēdienu receptes publicējam portālā www.kasjauns.lv un Rīgas Centrāltirgus mājaslapā http://www.rct.lv/lv/tv-garsigi-dzivojam / vai

www.centraltirgus.lv

Mango krēmzupa ar garšaugu krēmu

Svaiga, neparasti atspirdzinoša zupa, kam īsto garšas niansi piešķir pikantais garšaugu krēms.

4 personām. Laiks pagatavošanai 10 minūtes.

Tev vajadzēs:

Viens nogatavināts mango

Viens avokado

Puse laima

1 glāze ūdens

Sāls, pipari

Krēmam:

120 g krēmsiera

1 daiviņa ķiploka

1 sauja kapātu zaļumu – dilles, loki, pētersīļi, baziliks – pēc izvēles

Dari tā:

Notīra mango, sagriež gabalos, nomizo arī avokado. Mango un avokado liek blendera krūzē, pievieno dzeramo ūdeni un samaļ vienādas konsistences masā. Pievieno sulu, kas izspiesta no laima, sāli un piparus pēc garšas. Pagatavo arī garšaugu krēmu – smalki sakapā ķiplokus un zaļumus, tos sajauc ar krēmsieru. Zupu pasniedz ar garšaugu krēmu, labi garšos kopā ar kraukšķīgu bageti.

Kuskuss ar dārzeņiem un taciki mērci

Kuskuss labs kā pamatēdiens, gan kā piedeva. Šī ir Dāvja Auškāpa recepte, kurā viņš apvienojis labāko no citiem kuskusa pagatavošanas veidiem.

4 personām. Laiks pagatavošanai 30 minūtes.

Tev vajadzēs:

Paciņa bio-eko kuskusa

1 sīpols

2 ķiploka daiviņas

2–3 burkāni

1 cukini

2–4 kaltēti tomāti eļļā

5–6 žāvētas aprikozes

100 g Indijas riekstu

Buntīte kinzas

Eļļa

Sviests

Sāls, pipari

Cukurs

Mērcei:

250 g grieķu jogurta

Viens garais vai divi parastie gurķi

7–8 svaigas piparmētras lapas

Ceturtdaļa laima

Sāls, cukurs

Dari tā:

Sagriež sīpolus, ķiplokus zirņa izmēra kubiņos burkānus un cukini, sagriež aprikozes un kaltētos tomātus, nedaudz sasmalcina Indijas riekstus. Katlā sviestā un eļļā apcep sīpolus un ķiplokus, pievieno un apcep burkānus, cukini. Pievieno aprikozes, Indijas riekstus, pieber kuskusu un pievieno ūdeni un vāra atbilstoši pamācībai uz paciņas. Pēc garšas pievieno sāli, cukuru, piparus un pašās beigās kapātu kinzu.

Mērcei uz rupjās rīves sarīvē gurķi, uzber sāli, samaisa un liek uz 15 minūtēm caurdurī virs bļodas, lai notek sula. Tad samaisa ar grieķu jogurtu, pievieno sakapātas piparmētru lapas, sāli un cukuru pēc garšas.

Mango deserts

Izmeklēti gards un vienkārši pagatavojams saldais, kurā apvienojušās tropu un latviskās garšas.

4 personām. Laiks pagatavošanai 20 minūtes.

Tev vajadzēs:

1 nogatavināts mango

200 g saldā krējuma

1 glāze auzu pārslu

25 g sviesta

2–3 ēdamkarotes cukura

Sasmalcināti valrieksti

Dari tā:

Augļa mīkstumu sagriež mazos kubiciņos. To ērti var izdarīt, pārgriežot mango uz pusēm, izņemot kauliņu, iegriežot līdz pat mizai rūtiņas. Tad izvērš mango mizu uz otru pusi tā, ka sagrieztās rūtiņas veido kaut ko līdzīgu ezim. Šo augļa mīkstumu ērti nogriezt. Sviestā apcep auzu pārslas, pievieno cukuru. Kad tas sāk karamelizēties, liek uz cepampapīra atdzesēties. Saputo saldo krējumu, tam piejauc apceptas auzu pārslas, sasmalcinātus valriekstus un daļu mango. Traukā kārto putukrējuma masu. Rotā ar mango gabaliņiem un grauzdētajām auzu pārslām.

Veselības kokteilis

Spirgts un veselīgs kokteilis ar avokado maigumu, ābola vieglo skābenumu un svaigo spinātu vitamīnu buķeti. Labs brokastu aizvietotājs.

4 personām. Pagatavošanas laiks 5 minūtes.

Tev vajadzēs:

1 avokado

2 āboli

200 g spinātu lapu

2 glāzes svaigi spiestas ābolu sulas

Ūdens pēc vajadzības.

Dari tā:

Blenderī liec avokado mīkstumu, nomizotus un no serdēm atbrīvotus ābolus, spinātus un pievieno ābolu sulu. Sablenderē viendabīgā masā. Pēc vajadzības pievieno ūdeni.

Anda Leiškalne/Foto: Jānis Saliņš