Lai lasis nav garlaicīgs. 3 interesantas receptes
Gatavojot lasi, jāatceras, ka to nedrīkst pārcept.

Lai lasis nav garlaicīgs. 3 interesantas receptes

Jauns.lv

Vienam lasis joprojām asociējas ar kungu galda ēdienu, citam tas šķiet garlaicīgs līdz mielēm. Jo kas gan tur interesants – sacepts sauss, ko neglābj pat citrona šķēlīte, līdzās tikpat garlaicīgi rīsi... Bet lasis var būt pavisam citāds!

Lai lasis nav garlaicīgs. 3 interesantas receptes...

Restorāna 3 naži šefpavārs Artūrs Taškāns uzskata, ka lasi garšīgi un acij baudāmi var pagatavot tūkstošiem dažādos veidos. Taču ar diviem noteikumiem. Pirmkārt– ir jābūt augstas kvalitātes zivij, vislabāk – savvaļas, otrkārt – ir jāaizmirst par (pār)cepšanu kā vienīgo laša gatavošanas metodi. Īpaši vērtīga ir Norvēģijas, Skotijas vai Baltijas savvaļas laša mazsālīta vai pat svaigu fileja, jo tā nav tikai garšīga, bet arī ļoti veselīga! Karstumā nav aizgājušas bojā vērtīgās taukskābes, kuras ir tik nepieciešamas cilvēka organismam un kuras mēs, uzturā nelietojot vai reti lietojot treknās jūras zivis, mēģinam aizstāt ar vitamīniem – zivs eļļas kapsulām

Lasis ar ziedkāpostu biezeni un jūraszālēm

3 nažu versija. Taču Artūrs iesaka izlobīt laša gatavošanas ideju, ne tik daudz rūpēties, piemēram, kā pagatavot auzu pārslu cepumu, ar ko viņš šoreiz ir pasniedzis lasi. Restorāna ēdiens vienmēr atšķirsies no mājās gatavotā, tāpēc to nevajadzētu kopēt, bet gan no tā iedvesmoties.

8–10 personām

2,5 stundas pagatavošanai

VAJADZĪGS

1 ēdamkarote saulespuķu sēklu

¼ citrona sulas

1 ēdamkarote saulespuķu sēklu eļļas

Daži zariņi diļļu

PAGATAVOŠANA

1.    Iemarinē lasi: sajauc sāli, cukuru un citrona miziņas un ar to ierīvē laša gabalu, ietin pārtikas plēvē un ļauj, lai divas stundas marinējas. Tad ievakuumē un 15 minūtes vāri 45 grādu temperatūrā. Mājās – lasi rūpīgi ietin pārtikas plēvē un vienkārši liec vārīties katlā, kurā ūdens uzkarsēts līdz 45 grādiem.

2.    Ziedkāposta galiņus nogriez un pietaupi svaigajiem salātiem. Pārējo izvāri (šķidrumu, kurā ziedkāposti vārījās, neizlej – to vari izmantot mērces pagatavošanai), saspaidi. Ziedkāpostu biezenis ir viegls, maigs un nenomāc laša garšu.

3.    Kad lasis izkarsis, to ātri uz pannas apsvilina – tikai, lai tas iemantotu kraukšķīgu garoziņu.

4.    Ātri pagatavo salātus no ziedkāposta galiņiem, saulespuķu sēklām, nedaudz eļļas, citrona sulas un dillēm.

5.    Liec šķīvī lasi, ziedkāposta biezeni, jūraszāles, auzu pārslu cepumu,

Kūpināta laša un gurķa uzkoda

4 personām

15 minūtes pagatavošanai + 12 stundas redīsu marinēšanai

VAJADZĪGS

200 g auksti kūpināta laša

1 gurķis, sagriezts plānās garās sloksnēs

1 neliels marinēts redīss, sagriezts plānās šķēlēs

2 saujas mazu, kraukšķīgu salātu lapu

Rupjmaizes čipsi

3 citronzāles stiebri

100 g cukura

PAGATAVOŠANA

1.    Vispirms iemarinē redīsus: smalki sagriez trīs citronzāles stiebrus, ieber tos 200 mililitros ūdens, pievieno 100 gramu cukura, uzvāri, atdzesē, ieber sauju redīsu un atstāj uz nakti, lai savelkas. Pirms pasniegšanas redīsu plāni sašķēlē.

2.    Pagatavo rupjmaizes čipsus: nogriez plānas rupjmaizes šķēles un cepeškrāsnī zemā temperatūrā izkaltē, līdz tās ir trauslas un kraukšķīgas.

3.    Lasi rūpīgi ietin gurķa sloksnē, sagriez nelielos gabaliņos, kārto uz šķīvja. Liec klāt salātus, redīsu, rupjmaizes čipsus un pasniedz.

Viegli marinēta laša uzkoda

6 personām

2 stundas un 15 minūtes pagatavošanai

VAJADZĪGS

300 g laša filejas

100 g topinambūru

200 g grieķu stila jogurta

1 citrons, miziņa un sula

2 olas

50 ml eļļas

1 tējkarote kaltēta estragona

Sāls, pipari pēc garšas

TOPINAMBŪRU MARINĀDEI

100 ml baltvīna etiķa

100 g cukura

50 ml eļļas

500 ml ūdens

PAGATAVOŠANA

1.     Iemarinē laša fileju: sajauc 50 gramu sāls un 50 gramu cukura un ar šo maisījumu ierīvē laša fileju. Ļauj, lai tā divas stundas nostāvas, tad noskalo sāls un cukura marinādi, nosusini un sagriez kumosos.

2.     Pagatavo marinādi topinambūriem, sajaucot visas sastāvdaļas un uzkarsējot. Topinambūrus novāri sālsūdenī, nokās, liec marinādē un uzvāri. Ņem ārā, atdzesē, sablenderē un uzputo.

3.     Jogurtu izdzen caur sietu, pievieno citrona miziņu un sulu (uzreiz nepievieno visu sulu – var sanākt par skābu), sāli un cukuru pēc garšas. Uzputo.

4.     Pagatavo estragona putas: 100 millitru ūdens iekaisi kaltēto estragonu, iesit olas, pievieno eļļu. Visu sablenderē, izdzen caur sietu un uzputo.

5.     Pasniedz, laša kumosus apviļātus sēkliņās, ar topinambūra un jogurta musa pilieniem, bumbiera šķēlītēm, diļļu zariņiem.

RECEPTES: ARTŪRS TAŠKĀNS, RESTORĀNS 3 NAŽI

Teksts: žurnāls OK/Foto: All Over Press