Kā rūpēties par ādu ziemā? 5 padomi
2014. gada 24. janvāris, 07:10

Kā rūpēties par ādu ziemā? 5 padomi

Jauns.lv

Ziemas aukstie mēneši ir īsts pārbaudījums ādai. No vienas puses, sejas āda pakļauta ārā valdošajam aukstumam, no otras –apkurinātajās iekštelpās nav glābiņa no sausā gaisa. Ko darīt, lai āda arī šajā laikā būtu veselīga un skaista?

Aukstums ne tikai sausina sejas un ķermeņa ādu, kas rada nepatīkamu, velkošu sajūtu. Sala sekas pastiprināti izjūt lūpas, rokas, mati un galvas āda. Tāpēc ziemā sevis kopšanai jāpievērš pastiprināta uzmanība.

1.    Gūsti maksimālu labumu no mitrinošā krēma. Lai mitrinātājs varētu pilnībā iedarboties, tev jāņem vērā vairāki svarīgi priekšnoteikumi. Pirmkārt, regulāri attīri ādu no atmirušajām šūnām, citādi tās neļaus krēmam iesūkties. Divas reizes nedēļā lieto maigu eksfoliatoru. Otrkārt, krēmu smērē uz nedaudz mitras ādas. Pēc sejas mazgāšanas nosusini seju un trīs minūšu laikā uzklāj mitrinošo krēmu. Tādā veidā mitrums tiks „ieslēgts” iekšā ādā, uzskata dermatologi. Atceries, ka mitrinošu krēmu sastāvā ir ūdens, tāpēc ļauj krēmam vismaz 30 minūtes iesūkties un tikai tad dodies ārā.

2.    Rūpējies par savām lūpām. Kā panākt, lai plānā un trauslā lūpu āda nepaliktu sausa? Uzsmērē tām treknu pretiekaisumu ziedi. Lūpu kaktiņi sasprēgā,  kad tajos sakrājas siekalas un āda tiek kairināta. Vari izlīdzēties arī ar vazelīnu. Uzklāj tos divreiz dienā vismaz trīs dienu garumā, un tu redzēsi atšķirību.

3.    Nomierini galvas ādu. Bieži vien sausa galvas āda noved pie blaugznām un niezes, tāpēc šai zonai jāpievērš jo īpaši liela uzmanība. Lielākajai daļai cilvēku palīdzēs veikalos nopērkamie pretblaugznu šampūni. Taču, ja tie nedod cerēto rezultātu, prasi aptiekā eksfoliējošu šampūnu ar salicilskābi vai arī vērsies pie dermatologa.

4.    Vienmēr un visur ņem līdzi roku krēmu. Ziemā vienmēr pa rokai jābūt diviem skaistumkopšanas produktiem – roku krēmam un lūpu balzamam. Rokas šajā laikā īpaši cieš dubultā – gan no aukstuma, ja esi aizmirsusi mājās cimdus, gan arī no karstā ūdens mazgāšanas laikā. Tāpēc atceries ik pa laikam uzlikt biezu krēma kārtu, lai roku āda saņem vajadzīgo mitrumu un barošanu. Ziemā izvēlies treknu roku krēmu. Vislabāko rezultātu gūsi, ja uzliksi to uz nakti un ļausi pilnībā iesūkties.

5.    Arī uzturs ietekmē ādas stāvokli.  Ādai saglabāt mitrumu palīdz naktssveces vai zivju eļļa, kas satur vērtīgās Omega-3 taukskābes. Turklāt tās spēcina imunitāti un palīdz ātrāk atkopties no slimībām. Ja āda ap acīm vai lūpām ir kļuvusi īpaši sausa, pārgriez vienu naktssveces eļļas kapsulu un tās saturu uz nakti uzliec sausākajām zonām. No rīta noteikti pamanīsi atšķirību!

Atecries, ka pēc padzeršanās uz lūpām paliek ūdens molekulas, kas iztvaikojot atņem ādai mitrumu. Tas pats notiek, ja regulāri laizi lūpas. Tāpēc atbrīvojies no šī ieraduma. Sausais centrālās apkures gaiss nenodarīs tik lielu kaitējumu ādai, ja ik pa laikam uz sejas uzsmidzināsi termālo ūdeni vai ziedūdeni. Tie gan tonizē, gan mitrina ādu. Vēl atceries, ka saules aizsargfiltru jālieto arī ziemā, kā arī jāizvairās no cietiem, skrāpējošiem audumiem apģērbā, jo tie kairina ādu.

Avots: Allure. / Foto: All Over Press.