Ķīmija tavā apģērbā. Uzmanies, pērkot lietusmēteli
Ūdensizturīgs apģērbs tiek apstrādāts ar ķīmiskām vielām, kas var negatīvi ietekmēt veselību.
2014. gada 1. aprīlī, 07:10

Ķīmija tavā apģērbā. Uzmanies, pērkot lietusmēteli

Jauns.lv

Vai zināji, ka tu un tavi bērni valkā apģērbu, kurš izdala videi un veselībai kaitīgas vielas?

Ķīmija tavā apģērbā. Uzmanies, pērkot lietusmēteli...

Konsultē Jānis Brizga, biedrības Zaļā Brīvība vadītājs

Mēdz teikt – nav sliktu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs. Un, patiešām, ietērpjoties speciālā ūdensizturīgā apģērbā, iepakojot bērnus kombinezonos un kārtīgos gumijniekos, ir iespējams arī draņķīgā laikā, kad līņā lietus un pūš vējš, lieliski pavadīt laiku, nemaz nerunājot par daudz patīkamākajiem sniega priekiem ziemā. Latvijā šādi (draņķīgi) laikapstākļi ir pietiekami bieži, lai investīcija piemērotā apģērbā būtu prātīgs lēmums. Nenoliedzami, tas pasargā mūs no ārējās vides ietekmes. Taču, lai to panāktu, apģērbs tiek apstrādāts ar perfluorētajiem savienojumiem. Tie ir tie paši, ko izmanto pannu, katlu un gludekļu pārklājumiem. Jo tie ir ļoti praktiski - atgrūž taukus, ūdeni un netīrumus, tāpēc vienlīdz labi noder kā virtuvē, tā garderobē.  Tomēr šīs vielas nav tik nevainīgas, kā varētu likties. Tās ļoti lēni sadalās vidē un nokļūst mūsu pārtikas ķēdē. Perfluorēto savienojumu iedarbība pārbaudīta pētījumos ar dzīvniekiem, un atklājies, ka daudzas no šīm vielām ir kancerogēnas – ļaundabīgus audzējus izraisošas, tās ir kaitīgas reproduktīvajai sistēmai, tām var būt arī negatīva ietekme uz nervu un endokrīno sistēmu. Perfluorētos savienojumus izmanto ūdensnecaurlaidīga, mitrumizturīga un netīrumus atstumjoša apģērba ražošanā. Ja uz preču zīmes norādīts, ka apģērbam piemīt šādas īpašības, tad droši vien tā ražošanā lietots kāds perfluorētā savienojuma komponents. Zviedrijā pirms pāris gadiem veica pētījumu par ķīmisko vielu klātbūtni bērnu virsdrēbēs un gandrīz visu firmu ražojumos atrada vielas, kuras uzskata par kaitīgām.

Zinātniski nav pierādīta perfluorēto savienojumu kaitīgā ietekme, kas ir labs arguments ūdensnecaurlaidīgu apģērbu ražotājiem.
Zinātniski nav pierādīta perfluorēto savienojumu kaitīgā ietekme, kas ir labs arguments ūdensnecaurlaidīgu apģērbu ražotājiem.

Ar cilvēkiem, eksperimenti, protams, nav veikti (ja vien par tādu neuzskatām mūsdienu dzīvi), tāpat šīs vielas apritē ir salīdzinoši neilgi, lai varētu zinātniski strikti noteikt un pierādīt to ietekmi uz mūsu ķermeņiem caur apģērbu. Turklāt mums visapkārt atrodas tik daudz bīstamu sintētisko vielu un savienojumu, ka ir gandrīz neiespējami pierādīt, ka veselība pasliktinājusies tāpēc, ka cilvēks bijis saskarē ar vielām, kuras atrodamas viņa drēbēs.  Mēs nezinām, un diemžēl tas ir ļoti spēcīgs arguments ražotājiem un tirgotājiem, kuriem šo vielu izmantošana ir izdevīga. Pierādīts nekas nav, tātad var brīvi rīkoties un ģērbt cilvēkus tāpat kā pārklāt ar teflonu pannas. Var padarīt savus klientus par netīšiem vides piesārņotājiem, jo toksisko apģērbu ražošana ir videi kaitīga, un mēs, apģērbu valkājot, esam kā tādi mazi aģenti, kuri pārnēsā neredzamas ķīmiskas vielas un izdala tās vidē. Tāpēc ir labi zināt, kas mūsu tik iecienītajam brīvā laika apģērbam ir “zem ādas”, lai paši varētu izlemt, kā rīkoties.  Ja mums jau ir ūdensnecaurlaidīgs apģērbs, tad tas būtu jāvalkā tiešām tikai tad, kad tas nepieciešams. Atgriežoties mājās, lietusjakas un bikses rūpīgi jāizžāvē un jāglabā nostāk no citām drēbēm, jo kaitīgās vielas mēs varam uzņemt ne tikai caur ādu, bet arī ieelpojot.

Pērkot ūdensizturīgu apģērbu, izvēlies ar OEKO-TEX vai Bluesign marķējumu.
Pērkot ūdensizturīgu apģērbu, izvēlies ar OEKO-TEX vai Bluesign marķējumu.

Ko darīt tad, ja tomēr nevēlamies pakļaut sevi un savus bērnus ķīmisku vielu nezināmajai, bet potenciāli bīstamajai iedarbībai? Lai ķīmiskās vielas neatturētu jūs no laika pavadīšanas brīvā dabā, atgādināšu - arī pirms perfluorēto savienojumu izmantošanas ūdenizturīga apģērba ražošanā cilvēki pavadīja laiku ārā, gāja pārgājienos un sportoja. Tātad var vilkt vienkārši apģērbu. Galu galā - lietainām dienām ir izgudrots makintošs un lietussargs.  Par laimi, ir pieejama arī alternatīva perfluorētajām drēbēm. Ja gribat iegādāties mitrumizturīgu apģērbu, meklējiet tādu, kas saņēmis ekomarķējumu. Jā, arī tekstila izstrādājumiem ir savi neatkarīgi marķējumi, piemēram, OEKO-TEX un Bluesign. OEKO-TEX norāda uz to, ka šajā apģērbā nav bīstamu ķīmisko vielu, bet Bluesign ir komplekss marķējums, kas veicina resursu efektīvu izmantošanu, patērētāju un strādnieku drošību un vides piesārņojuma samazināšanu.

Var teikt, ka mūsu laikmets ir ķīmijas un zinātnes sasniegumu laiks, taču šis arī ir laiks, kad attīstās tīrākas tehnoloģijas dažādās jomās - apģērbs nav izņēmums. Jau tagad ir alternatīva apģērba ražošanā, kura ir brīva no perfluorētajiem savienojumiem, taču ražotājiem joprojām izdevīgāk turpināt ierasto praksi. Un izdevīgāki ir patērētāji, kuri nezina, kā apģērbs var ietekmēt veselību un vidi.


Teksts: žurnāls Ko ārsti tev nestāsta/Foto: Shutterstock