Ilvesi lielas izšķiršanās priekšā: kāda pilsonība būs Hansam Hendrikam?
Ieva Ilvesa dēliņu, visticamāk, dzemdēja Rīgā. Tagad vecākiem jādomā, kādā pilsonībā viņam dzīvot: Latvijas vai Igaunijas? Igaunijas likumdošana neparedz, ka Hansam Hendrikam varētu vienlaicīgi būt gan latviešu, gan igauņu pilsonība.
Bērni
2016. gada 2. decembrī, 06:20

Ilvesi lielas izšķiršanās priekšā: kāda pilsonība būs Hansam Hendrikam?

Jauns.lv

Bijusī Igaunijas pirmā lēdija Ieva Ilvesa un kaimiņvalsts eksprezidents Tomass Hendriks Ilvess vēl nav izšķīrušies, kāda pilsonība būs viņu 28. novembra rītā dzimušajam dēliņam Hansam Hendrikam. Ja vecāki to neizdarīs, tad Ilvesu dēlam šī dilemma būs jāatrisina tad, ka viņš sasniegs pilngadību.

Ilvesi lielas izšķiršanās priekšā: kāda pilsonība ...

Igaunijas likumdošana neparedz, ka Latvijas pilsones un Igaunijas pilsoņa dēlam varētu būt dubultpilsonība. Pašlaik - pēc piedzimšanas - viņam automātiski pienākas gan Latvijas, gan Igaunijas pilsonība.

2013. gadā Latvijā tika pieņemts likums, kas noteica, ka Latvijas pilsonim piedzimušajam bērnam automātiski pienākas Latvijas pilsonība un viņš var pretendēt arī uz otra vecāka pilsonību. Tomēr mūsu ziemeļu kaimiņvalsts likumdošana gan neparedz dubultpilsonību. Tā, ka vecākiem vai Hansam Hendrikam kļūstot pieaugušākam nāksies izšķirties, kāda pavalstniecībā viņam atrasties.

Ilvesu dēlam gan vienas, gan otras valsts pilsonība pienākas neatkarīgi no tā, kur viņš dzimis. Kur Ilvesa pasaulē laidusi pasaulē bērnu, atklāts netiek, tomēr tiek pieļauts, ka tas noticis Rīgā. Par to varētu liecināt arī tas, ka Igaunijas eksprezidents laikā, kad dzima Hanss Hendriks, atradās Latvijas galvaspilsētā un piedalījās Rīgā notikušajā globālo tehnoloģiju festivālā „Digital Freedom Festival”.

Par dēla pilsonību paziņos vēlāk

Par dēla piedzimšanu agrā 28. novembra rītā savā „Facebook” profilā paziņoja laimīgā māmiņa: „„Mūsu ģimenei šodien agrā rīta stundā pievienojās Hans Hendrik Ilves. Mēs visi jūtamies lieliski un priecājamies kopā ģimeni un tuviem draugiem! Lai gaišs un mīlestības pilns Adventes laiks!”.

Igaunijas eksprezidenta padomniece Urve Esla uz jautājumu, kāda pilsonība būs jaundzimušajam Ilvesam vien noteica: „Vecākiem tagad vajadzīgs miers un laiks. Tikko parādīsies informācija, kura sniedzama plašākai sabiedrībai, tas tiks darīts”.

Te jāpiebilst, ka trimdas igaunim Tomasam Hendrikam Ilvesam pirms atgriešanās tēvzemē bija ASV pilsonība, no kuras viņš atteicās 1993. gadā.

Kā zināms, Ieva un Tomass Hendriks Ilvesi gredzenus mija šā gada 2.javārī. Igaunijas prezidenta tagadējā sieva ir Latvijas Aizsardzības ministrijas Nacionālās kiberdrošības politikas koordinācijas nodaļas vadītāja. Viņa ir strādājuši dažādās institūcijās ārlietu un drošības politikas jomā Latvijā un NATO, pievēršoties drošības, demokrātijas un cilvēktiesību jautājumiem.

Ilvesai šīs ir pirmās laulības, savukārt Ilvesam - trešās. Ilvesam no pirmās laulības ar amerikāņu psiholoģi Meriju Buloku ir 1987. gadā dzimis dēls Lūkass Kristjans un meita Jūlija, kas dzimusi 1992. gadā. Savukārt ar otro sievu Evelīnu viņam dzimusi 13 gadu vecā meita Kadrija. Toties Ievai Ilvesai no iepriekšējām attiecībām ir 14 gadu vecs dēls Ralfs Pundurs un trīs gadus veca meita Izabella. Tagad Ilvesi pasaulē sagaidīja savu pirmdzimto.

Pēc desmit gadus pavadīšanas Igaunijas prezidenta godā Tomass Ilvess Hendriks Ilvess pamet prezidenta rezidenci.

Ilvesu pāris pamet Kadriorgas pili

Pēc desmit gadus pavadīšanas Igaunijas prezidenta godā Tomass Ilvess Hendriks Ilvess pamet prezidenta rezidenci.

Igaunijas prezidents Tomass Ilvess mij gredzenus ar latvieti Ievu Kupci

Igaunijas prezidents Tomass Ilvess mij gredzenus ar latvieti Ievu Kupci

Kasjauns.lv/Foto: Igaunijas prezidenta kanceleja, president.ee, Facebook; LETA