Svaigēšana nav modes untums. Kas jāievēro, uzturā lietojot svaigu ēdienu
Svaigēšanai nevajadzētu pievērsties tāpēc, ka tā ir modes lieta. Lai neciestu veselība, uzturam jābūt pārdomātam un sabalansētam.
Dzīvesstils

Svaigēšana nav modes untums. Kas jāievēro, uzturā lietojot svaigu ēdienu

Jauns.lv

Par svaigēšanu runā arvien biežāk, jo tradicionālais rietumnieka uzturs ir grūti savienojams ar vēlmi justies labi un būt veselam. Taču jāatceras, ierastās dzīvnieku valsts obaltumvielas ir ar kaut ko jāaizstāj, tāpēc svaigēšana prasa rūpīgu uztura plānošanu.

Svaigēšana nav modes untums. Kas jāievēro, uzturā ...

Kā zināms, svaigēdāji pilnībā atsakās no dzīvnieku valsts produktiem (gaļas, piena, olām, arī medus), turklāt neizmanto par 45 grādiem augstāku termisko apstrādi, proti, ēdienu nevāra vai necep, tikai uzsilda. Lai arī sākotnēji šķiet, ka tas ir grūts uzdevums, patiesībā augu valsts produktu piedāvājums, lai gatavotu veselīgu un sātīgu ēdienu, ir visnotaļ plašs pat ziemeļnieciskā Latvijā, un arī bez augstās temperatūrās gatavota ēdiena cilvēks var dzīvot. Cits jautājums – ar ko un kā viņš aizstāj cilvēka organismam nepieciešamās barības vielas, ko parasti uzņem no dzīvnieku produktiem.

Kā vislabāk pagatavot produktu, saglabājot tā uzturvērtību

Restorāna Raw Garden līdzīpašnieks Matīss Eglītis skaidro: “Tā ir pirmā un lielākā kļūda, ko cilvēks, domājot par svaigēšanu, var pieļaut – vienkārši izslēdz no savas ēdienkartes gaļu un pienu, bet pārējo turpina darīt tāpat kā līdz šim.

Pievērsties svaigēšanai, kaut vai tikai tradicionālam augu valsts uzturam, un nedomāt par to, ar kādiem produktiem aizstāt dzīvnieku valsts olbaltumvielas, kā papildināt ēdienkarti, lai organismam netrūktu ne minerālvielu, ne vitamīnu, ne kaloriju, nedrīkst. Un vēl, runājot par svaigēšanu, visbiežāk piemin gatavošanu zemā temperatūrā (līdz 45 grādiem), taču tā ir tikai viena metode, ko izmantojam, lai no produkta dabūtu ārā labāko, kas tajā ir; daudzi produkti termiskā apstrādē būtiski zaudē uzturvērtību. Taču ir arī citas tehnoloģijas, kas ne tikai saglabā uzturvērtību, bet to arī palielina, piemēram, diedzēšana. Vai – dehidrēšana (ātrāka vai lēnāka žāvēšana, kaltēšana), kas ilgākam laikam ļauj saglabāt augļus, ogas, dārzeņus, turklāt koncentrējot tajos vērtīgās vielas.”

Svaigēšanas popularitātes pieaugums saistīts ar iedzīvotāju informētības un izglītības līmeņa kāpumu. Mēs vēlamies ēst dzīvu un veselīgu ēdienu.
Svaigēšanas popularitātes pieaugums saistīts ar iedzīvotāju informētības un izglītības līmeņa kāpumu. Mēs vēlamies ēst dzīvu un veselīgu ēdienu.

Lai organismu nodrošinātu ar nepieciešamajām uzturvielām, svaigēdāji lieto arī tā saukto superfood, piemēram, kīnvas (ēdamās balandas) un amaranta sēklas, godži (Tibetas bārbeles) ogas, makas (Peru augstkalnu reģiona auga sakneņa), spirolīnas un hlorellas (jūras aļģu) pulveri, ko enerģijai pievienojam augļu un ogu kokteiļiem, arī mūsu pašu nātres, zaļos griķus, kaņepju sēklas. Šie produkti, lietpratīgi iekļauti uzturā, ēdājam nodrošina pilnvērtīgu un dažādu, tātad veselīgu uzturu.

Cilvēki radikāli maina attieksmi pret pārtiku

Lai arī Rīga nav veģetāriešu paradīze, un te nav arī Ņujorkas vai Losandželosas vēriena veselīga dzīvesveida ideju īstenošanā, taču ar katru gadu par svaigēšanu un veselīgu uzturu ieinteresēto pulks pieņemas skaitā un spēkā. Informācijas pieejamība un globalizācija, kuras pozitīvais efekts ir iespēja iegādāties augstas uzturvērtības pārtiku no visas pasaules, liek cilvēkiem izvēlēties veselīgu, dzīvīga spēka pilnu maltītes ēdienu. “Iemesli, kādēļ mūsdienu cilvēks izlemj radikāli mainīt savu attieksmi pret pārtiku, liekajai daļai ir vieni un tie paši – rietumnieku dzīvesveida problēmas un ar to cieši saistītās slimības, piemēram, cukura diabēts, sirds un asinsvadu slimības, kas Latvijā sastopamas nepieļaujami bieži,” teic Matīss. Protams, nevajadzētu iedomāties, ka svaigēšana vai veģetārisms ir panaceja. Ja veselība ir iedragāta, līdzsvarota augu valsts diēta palīdzēs organismam atveseļoties, taču neaizstās zāles, ko parakstījis speciālists.

Vai slimot un maksāt par zālēm ir lētāk?

Jāsaprot ir arī tas, ka atteikšanās no ierastās diētas un pievēršanās citai prasa laiku, īpaši, ja uz šādām pārmaiņām mudinājusi nevis brīva griba, bet spiedīga vajadzība. Taču aizbildināšanās, ka, piemēram, svaigēšana ir pārāk dārga, neiztur kritiku: “Vai slimot, neiet uz darbu, bet maksāt ārstam un par zālēm ir lētāk?” jautā Matīss. Arī īpašs aprīkojums, kas nepieciešams, lai gatavotu šādu ēdienu, ir mīts: “Sākumā pietiks ar vienkāršu blendera kātu. Jebkurā gadījumā – esat svaigēdājs vai visēdājs – lai pagatavotu ēdienu, ir nepieciešamas dažas tehnikas vienības, kas to atvieglo. Un, ja vien vispār gatavojat, tad ar laiku jūs tās iegādājaties šā vai tā. Manuprāt, daudz svarīgāk par virtuves aprīkojumu ir zināšanas par produktu uzturvērtību, gatavošanas metodēm un tehnoloģiju, tāpēc mēs restorānā rīkojam arī pavārkursus un seminārus,” teic Matīss.

Papildus ikdienas uzturam svaigēdāji lieto dažādu superfood produktus, piemēram, godži ogas.
Papildus ikdienas uzturam svaigēdāji lieto dažādu superfood produktus, piemēram, godži ogas.

Svaigēdāju superfood TOP 6

Ar starptautisko jēdzienu superfood saprot to produktu īpašību kopumu, kas katrai konkrētai diētai, vienalga, vai tā tiek izvēlēta uz mūžu vai tikai uz laiku, lai atrisinātu kādu fiziskās vai mentālās veselības, nodrošina vislielāko efektu. Svaigēdājiem savās maltītēs iesaka iekļaut:

•    kviešu zelmeņa sulu

– tas cilvēka organismu nodrošina ar vitamīnu un minerālvielu ideālo komplektu, nepieciešamajiem proteīniem un aptuveni 30 fermentiem. Tajā ir līdz 70 procentiem hlorofila (tik svarīgs asinīm), zelmenis ir dabisks ķermeņa attīrītājs, kā arī spēj ātri radīt sātu un attur no pārēšanās;

•    Godži (Tibetas bārbeles) ogas – pārpilnas antioksidantu, kas kalpo šūnu aizsardzībai, jaudīgs C vitamīna un šķiedrvielu avots, tajās ir vairāk aminoskābju nekā ziedputekšņos, vairāk karotīna nekā burkānā, vairāk dzelzs nekā spinātos un 21 minerālviela. Šajās ogās ir 13 procentu olbaltumvielu. Izmanto, lai ārstētu acu un ādas slimības, alerģijas, bezmiegu, cukura diabētu, aknu slimības, kā arī lai normalizētu holesterīnu. Ar spēcīgu pretsēnīšu ietekmi;

•    Makas pulveri

– maka ir Peru augstkalnu redīss, ārkārtīgi bagātīgs ar uzturvielām – 10 procentu olbaltuma, 60 – ogļhidrātu, pilns ar taukskābēm, vitamīniem, minerāliem. Maka ir viens no spēcīgākajiem augu valsts enerģizētājiem – tā veicina spēku, libido, auglību, seksuālo gribēšanu un varēšanu (saukta par dabisko viagru bez blaknēm), atvieglo menopauzes simptomus. Taču visbiežāk to izmanto, lai līdzsvarotu hormonālo sistēmu, paaugstinātu imunitāti un vitalitāti. Efektu dod, lietots regulāri. Ideāla kokteiļu sastāvdaļa;

•    lobītu kaņepju sēklas – viena no tīrākajām un bagātīgākajām uzturvielām pasaulē, pārpilna ar omega 3 un omega 6 taukskābēm, kas ir būtiskas onkoloģisko slimību profilaksē;

•    dabisko šokolādi (kakao pulveri)

– nepārspējams magnija avots, kas atvieglos gan astmas lēkmes, gan premenstruālo sindromu, stiprinās pret stresu, nāks par labu sirds un smadzeņu darbībai, kā arī radīs sāta sajūtu un gastronomisko apmierinājumu. Fenomenāls antioksidantu avots – 30 reizes spēcīgāks par zaļo tēju, 10 reizes – par mellenēm;

•    ziedputekšņus – tie satur vairāk nekā 96 dažādas uzturvielas, sastāv no 40 procentiem olbaltumvielu. Tas ir dabisks enerģizētājs, palēnina novecošanos un pazemina holesterīna līmeni, atvieglo premenstruālā simptoma izpausmes, novērš prostatas problēmas un uzlabo spermatozoīdu kvalitāti, veicina imūnsistēmas stiprumu, kā arī attīra organismu, atverot vārtus uz garīgo skaidrību.


Teksts: Signe Šēnfelde, žurnāls OK/ Foto: Shutterstock