Vai zināji? 29 lietas, kas kaitē tavai sejas ādai
Ādai var kaitēt daudzas mazas, šķietami ikdienišķas lietas.
Skaistums
2020. gada 6. oktobris, 09:44

Vai zināji? 29 lietas, kas kaitē tavai sejas ādai

Kasjauns.lv

Cenšoties iegūt skaistu sejas ādu, sievietes lieto plašu kosmētikas līdzekļu arsenālu. Taču mēs pat nevaram iedomāties, cik daudz ikdienišķu sīkumu var visass pūles padarīt par nebijušām.

Pārāk bieža saskare ar hloru

Ja tu apmeklē baseinu, pareiza ādas attīrīšana ir ļoti nozīmīga. Hlors paliek uz ādas pat pēc dušas un var reaģēt ar ārīgi lietojamiem medikamentiem, attīrošajiem līdzekļiem un ķermeņa losjoniem. Pēc peldes baseinā lieto stipras, spēcīgi putojošas ziepes un pēc tam neaizmirsti mitrināt ādu.

Gulēšana, nenotīrot kosmētiku

Ja dosies pie miera, nenoņemot kosmētiku, tu vari tikt pie bakteriālām infekcijām un aizsprostotām porām, kas pārtaps pumpās. Kosmētika paliks uz spilvendrānas un turpinās kairināt ādu, kamēr neizmazgāsi to. Ja tev ir niķis aizmigt pie televizora ekrāna, turi kosmētikas noņēmēju pie gultas, lai vienmēr atcerētos noņemt no sejas kosmētikas kārtu.

Kafija

No kofeīna āda kļūst sausāka un ātrāk parādās krunkas. Ja nevari iztikt bez rīta kafijas, mitrini ādu ar krēmiem un dzer daudz ūdens.

Pumpu spaidīšana

To darot, tu nodari sev vairāk ļaunuma nekā labuma. Spiežot pinnes, tu porās sastum netīrumus un baktērijas, kas savukārt noved pie jaunu pumpu rašanās.

Ēdienreižu izlaišana

Ja tu diendienā neēdīsi pilnvērtīgas ēdienreizes, āda kļūs sausāka un ātrāk novecos. Centies iekļaut maltītēs C, B3, E un A vitamīnus, kas ir labvēlīgi ādas veselībai. C vitamīns lielā daudzumā ir citrusaugļos, B3 atradīsi zemesriekstos, avokado satur E vitamīnu, savukārt A vitamīnu meklē saldajos kartupeļos jeb batātēs.

Ilga mērcēšanās karstā dušā

Lai arī laiku pa laikam karsta duša nekādu ļaunumu nenodarīs, nevajag pārspīlēt ar to ilgumu. Karstais ūdens iedragā ādas virsējo slāni, kā rezultātā tā kļūst sausa un zvīņojas.

Pārāk daudzu kosmētisko līdzekļu izmēģināšana

Lai izvairītos no skaistumkopšanas katastrofas, jaunus kopjošās un dekoratīvās kosmētikas produktus vispirms izmēģini uz neliela ādas laukuma. Vislabāk to darīt uz rokas, lai alerģijas gadījumā nebūtu cietusi visa seja.

Pārāk maz ūdens

Ūdens dzeršana lielos daudzumos ne tikai cīnīsies ar priekšlaicīgu novecošanu, bet arī piedos ādai veselīgu mirdzumu.

Biežas telefonsarunas

Bieža pļāpāšana pa telefonu, turot seju piespiestu ne vienmēr tīrajam viedtālruņa ekrānam, veicina izsitumu parādīšanos uz vaigiem un žokļa līnijas. Neaizmirsti regulāri notīrīt savu telefonu!

Lai āda izskatītos veselīga un mirdzētu, tai nepieciešams ūdens.

Matu ieveidošanas līdzekļu nonākšana uz sejas ādas

Lietojot matu laku, centies aizsegt sejas ādu. Šādi līdzekļi nav piemēroti lietošanai uz sejas ādas, jo tie var radīt izsitumus.

Netīras saulesbrilles

Tīri ne tikai saulesbriļļu lēcas, bet arī rāmjus. Uz tiem paliek netīrumi, baktērijas un kosmētikas pārpalikumi, kas liks samesties pumpām deguna augšpusē un uz vaigu galiem.

Lielas svara svārstības

Bieža diētu uzsākšana un pēc tam sekojoša svara atgūšana ar laiku atstās iespaidu uz tavu ādu. Tā kļūs nokarenāka, uz ķermeņa var parādīties strijas.

Nepietiekams miegs

Ja pietiekami ilgu laiku atvēlēsi miegam, no rīta ne tikai izskatīsies un jutīsies labi atpūtusies, bet naktī tava āda būs atjaunojusies un labi mitrināta. Savukārt neizgulēšanās noved pie pelēcīgas, nedzīva izskata ādas un aizsprostotām porām.

Pārāk daudz sāls

Viens no iemesliem, kāpēc izvairīties no sāļiem ēdieniem, ir tas, ka tie burtiski izsūc mitrumu no tavas ādas. Lai no tā izvairītos, vakarā pie filmas negrauz sāļos našķus un lieto labu mitrinošo krēmu.

Acu samiegšana

Ja tev jāsamiedz acis, lai labāk redzētu, pieraksties pie acu ārsta, lai tas izraksta pietiekami stipras brilles vai lēcas. Turpinot miegt acis, ātrāk veidosies krunciņas ap acīm.

Pārāk bieža vaksācija

Nepieraksties uz vaksāciju, tikko kā pamani pirmos ataugušos matiņus. Matiņu izraušana kairina ādu un rada nelielus iekaisumus, kas var pārtapt pumpiņās. Starplaikam starp vaksācijas veikšanu vajadzētu būt vismaz trim nedēļām – tas īpaši attiecas uz tādām jutīgām zonām kā bikini.

Lūpu ādas nekopšana

Rūpējoties par sejas ādu, neaizmirsti pievērst uzmanību arī jutīgajai lūpu ādai. Ja lūpas regulāri būs sausas un sasprēgājušas, tās ļoti ātri novecos. Izmanto lūpu balzamu un lūpu krāsu, kam sastāvā ir petrolatums, dimetikons vai glicerīns.

Netīras spilvendrānas

Naktī āda atjaunojas, un uz tavas spilvendrānas paliek atmirušās ādas šūnas. Pēc laika tur savairojas baktērijas un netīrumi, kas kairina ādu. Lai tas nenotiktu, maini spilvendrānas vismaz reizi divās nedēļās.

Pārāk bieža eksfoliācija

Ar skrubju lietošanu jābūt uzmanīgai, jo tas noņem ādas dabīgo tauku kārtiņu. Bez tās āda izskatās sausāka, nemirdzoša un nogurusi. Nelieto skrubi biežāk kā reizi nedēļā.

Pieres raukšana

Regulāra pieres saraukšana neapmierinātā grimasē ne tikai izskatās neglīti, bet arī atstāj sekas uz turpmākajiem dzīves gadiem. Centies piedomāt, lai netaisītu grimases un nerauktu seju. Grumbu veidošanos aizkavē regulāra un pamatīga mitrināšana.

Ilga un bieža sutināšanās saunā nenāk par labu ādai.

Stress

Stress ir viens no lielākajiem pāridarītājiem tavai ādai. Tas ne tikai veicina izsitumu rašanos un pelēcīgumu, bet stresa situācijās radītās grimases radīs krunkas.

Pārāk daudz cukura

Pārlieku liela cukura daudzuma uzņemšana neļauj vajadzīgajā daudzumā saražoties kolagēnam, kas atbild par ādas elastību. Ja tev gribas ko saldu, ēd augļus un ogas, nevis saldumus.

Nepietiekamas fiziskas aktivitātes

Sportošana paātrina asins cirkulāciju un piedod tavai sejas ādai veselīgu mirdzumu, kā arī palīdz ķermenim attīrīties ar svīšanu. Turpretī bez pietiekamām fiziskām aktivitātēm ātrāk parādīsies vecuma plankumi.

Alkohola dzeršana

Vīns, alus un stiprie alkoholiskie dzērieni atņem ādai mitrumu. Dehidrēta āda ir sausa un pieļauj ātrāku ādas novecošanos.

Ilga sutināšanās pirtī

Pārāk ilga gozēšanās saunā nav laba tavai ādai. Tā bremzē kolagēna ražošanos organismā, kas ar laiku rosinās ādas elastīguma zudumu un noslīdēšanu.

Karstais un aukstais gaiss

Ļoti auksts gaiss no kondicioniera vasarā sausina ādu tāpat kā apkure ziemā.

Pasīvā smēķēšana

Pat tad, ja pati nesmēķē, cigarešu dūmi tev tik un tā var kaitēt. Bieža uzturēšanās cigarešu dūmos veicina ādas nokarāšanos un paātrina ādas novecošanās procesus.

Bieza grima kārta

Nelieto kosmētiku pāris dienas nedēļā un ļauj ādai atpūsties. Tas ļaus mazināt poru aizsprostošanos un pumpu mešanos, kā arī aizkavēs ādas novecošanos.

Uzacu raustīšana

Pārāk bieža uzacu raustīšana kaitē tavai ādai. Pirms lietošanas vienmēr nomazgā pinceti ar antibakteriālajām ziepēm. Lai atvērtu poras, kādu brīdi paturi pie ādas siltu, mitru dvieli. Pēc lieko matiņu izraustīšanas nomierini ādu ar nelielu daudzumu losjona.

Kasjauns.lv / Foto: All Over Press