Atbrīvo savu skapi no sintētikas! Lins, zīds un vilna dod mieru un labu prātu
Sintētiska apģērba valkāšana rada augumā statisko elektrību. Ja organismā valda šāds spriegums, samazinās imunitāte, cilvēks ir nervozs, ar viņu var vieglāk manipulēt.
2014. gada 27. oktobris, 11:31

Atbrīvo savu skapi no sintētikas! Lins, zīds un vilna dod mieru un labu prātu

Jauns.lv

Pirms pāris gadiem nolēmu attīrīt skapi no sintētiska apģērba un apņēmos ģērbties tikai dabisku materiālu apģērbā. Protams, pārmaiņas nenotika vienā dienā, bet jau pēc pusgada pamanīju, ka esmu kļuvusi mierīgāka, pat tumšajā rudenī vairs nepārņēma grūtsirdība.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jāatzīstas, ka esmu bijusi depresijas upuris, bija laiks, kad lietoju pat antidepresantus. Kopš valkāju tikai kokvilnu, linu, zīdu, kašmiru, manī ir miers un līdzsvars. Retāk slimoju un šņaukājos.

Tikai par dažiem eiro

Vēlāk uzzināju, ka sintētiska apģērba valkāšana rada augumā statisko elektību: kurš gan nav dabūjis pa nagiem no automašīnas roktura vai ziemā sveicinoties? Ja organismā valda šāds spriegums, samazinās imunitāte, cilvēks ir nervozs, ar viņu var vieglāk manipulēt.

Nepārmetiet, ka sludinu bagātnieku izpriecas, jo – kurš gan var nopirkt kašmira un zīda tērpus, kas maksā simtiem eiro? Es to visu pērku par dažiem eiro lietoto apģērbu veikalos. Eju gar drēbju rindām un tikai taustu – kad sajūtu ko maigu un zīdainu, meklēju vīlē iešūto informāciju par auduma sastāvu. Ja rakstīts „silk” vai „seide”, tas ir zīds. Ja „cashmere” – kašmirs – visideālākā vilna, to ķemmē no kašmira šķirnes kazām, kas dzīvo tikai Himalajos.

Esmu savākusi pamatīgu kašmira džemperu un jaku kolekciju, no tiem šuju mazbērniem gan bikses, gan jaciņas, no vienas mugurdaļas iznāk cepure gan lielam, gan mazam. Lieliska ir arī alpaku vilna – man ir tikai viena tāda jaka, ziemā silta, vasarā pārlieku nekarsē. Zīda blūze uz miesas un pa virsu plāns kašmira džemperītis – tas ir daudzreiz labāks risinājums nekā reklamētā termoveļa, kas patiesībā ir gatavota no PET pudelēm.

Arī gaisu kāds jau ir elpojis

Izlasīju, ka mati spīdēs un krunkas samazināsies, ja gulēs uz zīda spilvendrānas. Uzvilku spilvenam novalkātu zīda blūzi, tas taču ir tik vienkārši! Liela laime ir atrast jaku, vesti vai mēteli, kur dūnas ir kokvilnas auduma ietvarā.

Varbūt lietoto drēbju veikala guvumi nav pēdējais modes kliedziens. Ja svarīgi smalki „iznesties”, ejiet cilvēkos jelkāda materiāla drēbēs, bet pa māju staigājiet un guliet tikai zīdā un kašmirā. Man vaicā, vai nebaidos no sliktām enerģijām, ko varbūt nes lietotas drēbes. Atbildu, ka smalku un dabisku materiālu apģērbu diez vai pērk muļķi, turklāt gaiss arī ir jau kāda cita elpots, ne visi mīt mājoklī, kurā neviens cits nav dzīvojis, vai brauc auto, ar kuru neviens cits nav braucis. Protams, visas drēbes – vai tās pirktas jaunu vai lietotu apģērbu veikalos – pirms valkāšanas obligāti ir jāizmazgā, jo arī nevalkāti materiāli ir apstrādāti ar vielām, kas var izraisīt niezi un pat smagu alerģiju.

Vides žurnāliste Anitra Tooma / Foto: All Over Press, Shuttterstock

Tēmas