"Mēs mīlam viņu vienkārši par to, ka viņa ir!" Marija lūdz palīdzību meitas cīņā ar smagu cerebrālo trieku
foto: Privātais arhīvs
14 gadus vecā Santa ar mammu Mariju.
Bērni

"Mēs mīlam viņu vienkārši par to, ka viņa ir!" Marija lūdz palīdzību meitas cīņā ar smagu cerebrālo trieku

Jauns.lv

14 gadus vecajai Santai kopš dzimšanas ir ļoti smaga cerebrālās triekas forma. Viņa pati nespēj paveikt neko. Taču viņai ir paveicies piedzimt brīnišķīgā ģimenē, kas dara visu iespējamo, lai atvieglotu meitenes stāvokli. “Viņa ir mūsu svētība, mēs mīlam viņu vienkārši par to, ka viņa ir,” saka Santas mamma Marija.

"Mēs mīlam viņu vienkārši par to, ka viņa ir!" Mar...

Šī atzīšanās beznosacījumu mīlestībā ir tik patiesa, ka aizkustina līdz asarām. Šādi stāsti spēj atkausēt pat visvienaldzīgākās sirdis.

Ar Mariju un viņas ģimeni, kurā bez Santas ir vēl trīs dēli un vīrs, iepazināmies pirms astoņiem gadiem. Jau toreiz atklājām, cik apbrīnojama ir šī ģimene. Tagad ģimenei no Balviem ir nepieciešama palīdzība, lai apmaksātu Santas ārstēšanās kursu gadam pēc īpašas metodikas. Gada kursa izmaksas ir 6540 eiro. Tas kvalitatīvi uzlabos Santas stāvokli, mazinās sāpes un lēkmes, un tas dod cerību.

Darīt visu iespējamo un neiespējamo

Marija ir bijusī skolotāja – skaista sieviete, triju dēlu mamma. Marija un viņas vīrs sapņoja par meitu, un, kad piedzima ceturtais bērns – mazā Santiņa –, viņi bija laimīgi. Taču, kad sešu mēnešu vecumā meitenītei tika diagnosticēta cerebrālā trieka, ģimenes dzīve pilnībā mainījās.

Mazo Santiņu nevarēja atstāt vienu ne uz mirkli, un mammai nācās aiziet no darba. Vecāki centās ārstēt mazuli, cik vien iespējams viņu apstākļos. Balvos ir grūti saņemt pat ārstniecisko masāžu un fizioterapiju – speciālistu vienkārši nav. Marija vadāja Santu uz Rīgu pie dažādiem speciālistiem, tostarp uz osteopāta seansiem, kas uz laiku mazināja lēkmes.

Kad Santai bija pusotrs gadiņš, Marija Liepājā apguva Domana metodi, lai nodarbotos ar meitu. Viņa veda Santu arī pie speciālistiem uz Ukrainu un sūtīja pieteikumus visur, kur vien varēja. Galvenās procedūras – masāžas, fizioterapiju un citas – mājās veic pati Marija, jo mammas rokas neviens nevar aizstāt.

Pirmo reizi ciemojāmies Balvos, kad Santai bija seši gadi. Tagad meitenei ir 14, un viņai ir smagi funkcionālie traucējumi. Santa nevar staigāt vai runāt un nespēj veikt pat visvienkāršākās lietas, taču viņa var smaidīt, priecāties par saviem mīļajiem, ziediem un dabu, kā arī iepriecināt apkārtējos.

“Mums bija liels pārtraukums ārstēšanā,” skumji saka Marija. “Kad Santai bija deviņi gadi, mums pateica, ka uz uzlabojumiem cerēt nevajadzētu, jo Santai nav perspektīvu. Tā ir mana sāpe. Viņa ir īpašs bērns, un tāds viņa arī paliks. Mēs to pieņēmām kā faktu, ko nevaram mainīt. Bet mēs varam padarīt viņas dzīvi labāku, mazināt sāpīgās lietas. Un es darīšu visu, lai to izdarītu.”

“Tādi bērni kā Santa ir ļoti neaizsargāti un jutīgi,” piebilst mamma. “Tāpēc mēs pat nevaram atļauties būt sliktā noskaņojumā, jo tas uzreiz atsaucas uz Santu.”

Cerēt un ticēt

Nesen parādījās cerība. Marija uzzināja par ABR terapiju, ko veiksmīgi izmanto Beļģijas ārsti, strādājot ar līdzīgiem sarežģītiem gadījumiem. Turklāt tagad šo terapiju iespējams iziet arī Rīgā.

“Tā ir liela veiksme, ka ārsti piekrita ierasties Rīgā. Daudzi vecāki uzskata, ka ABR terapijas metode ir lieliska iespēja slimiem bērniem. Rezultāti ir ļoti labi. Tāpēc mēs sadūšojāmies, lai mēģinātu iekļūt šajā programmā,” stāsta Marija.

“Mūs uzņēma. Ar Santu uz vienu dienu atbraucām uz Rīgu, kur viņai veica diagnostiku un pārbaudīja, ko viņa spēj un ko nespēj. Pēc tam piecas stundas mēs apguvām īpašus vingrinājumus, kurus mājās pildīsim paši. Mēs jau esam sākuši strādāt.”

Gada laikā Santai vēl vairākas reizes jāapmeklē ABR nodarbības, savukārt vecākiem ir jāiziet apmācības. Ārstēšanas kursa izmaksas vienam gadam ir 6540 eiro, un tas ir ļoti svarīgs Santas stāvokļa uzlabošanai. Taču ģimene no Balviem nevar atļauties šādu summu, tāpēc mēs vēršamies pēc palīdzības pie visiem labas gribas cilvēkiem.

Viens nav karotājs

Marijai ir brīnišķīgs vīrs. Jau daudzus gadus viņi ir viena komanda. “Es nemūžam nespētu ar visu tikt galā viena, bez Andra. Tā tas ir – ja es esmu nogurusi, viņš mani nomaina. Un otrādi,” saka Marija.

Santa aug un mainās, un viņas dzīve ir nemitīga cīņa ar sāpēm. Santas sejas, roku un kāju muskuļi ir saspringti. Viņa jāpieskata arī naktīs – jādod padzerties, jāapgriež no vieniem sāniem uz otriem. Dažreiz Santa vispār neguļ. Viņai nepieciešama īpaša uztura režīms – ketogēnā diēta, un viss ēdiens jāsmalcina blenderī.

“Santa ir apbrīnojams bērns. Viņa ne par ko nesūdzas, viņa dara mūs laimīgus,” saka mamma. “Meita nāca šajā pasaulē, lai mēs viņu mīlētu. Tas ir brīnums – mīlēt viņu tādu, kāda viņa ir. Mēs viņai par to esam pateicīgi.”

Santai ir trīs vecākie brāļi. “Mēs ar meitu esam daudz stundu pavadījušas mašīnā,” atceras Marija. “Kad zēni auga, man nācās viņus vadāt uz skolu un nodarbībām, un Santu ņēmu līdzi, jo nevarēju viņu atstāt vienu.”

Tagad dēli ir pieauguši. Armandam ir 23 gadi, un viņš aizraujas ar programmēšanu. Raitim ir 21 gads, un viņš dzīvo un strādā Nīderlandē. Jānis mācās 12. klasē amatniecības skolā un ļoti palīdz ģimenei, bieži vedot Santu ratiņos.

Vasarās ģimene no dzīvokļa pārceļas uz laukiem. Tur viņi dzīvo mājā, kas celta pirms 100 gadiem. Viņiem ir sakņu dārzs, augļu koki un bites, kuras aprūpē tētis. Marija arī gatavo ziemai marinējumus un sālījumus, bet, iestājoties aukstumam, ģimene atgriežas pilsētā.

Cilvēks - orķestris un invalīdu biedrība

Marija, ņemot vērā viņas lielo fizisko un emocionālo slodzi, vienmēr paliek stipra. Mīlestība pret bērniem, ģimeni un apkārtējiem ir viņas spēka avots.

Daudzus gadus Marija vada Balvu invalīdu biedrību, kas šobrīd apvieno 270 biedrus, tostarp 60 bērnus ar invaliditāti. Viņi aktīvi piedalās Pārtikas bankas un SEB projektos, palīdzot trūcīgām ģimenēm. Biedrība arī organizē dažādus pasākumus un ekskursijas.

Marija ir talantīga organizatore un smeļas iedvesmu no savas mammas. Viņa ar domubiedriem cenšas padarīt dzīvi Balvos interesantāku, un viņu aktivitātes ir pamanāmas.

Kam nepieciešama palīdzība

Dzīve mainās, kad saproti, ka tev jācīnās par savu bērnu. “Es sapratu, ka man jāpriecājas, ka Santa ir ar mums. Es to uzskatu par svētību,” saka Marija.

Santai ļoti nepieciešams ABR terapijas kurss, lai uzlabotu viņas stāvokli un mazinātu sāpes. Gada kursa izmaksas ir 6540 eiro, un ģimenei nepieciešama palīdzība, lai to apmaksātu.

Ziedojumu tālrunis 90006384 darbojas līdz 10. oktobrim. Maksa par zvanu ir 1,42 eiro. Labdarības fonds BeOpen ir atvēris arī kontu, lai palīdzētu Santai apmaksāt ārstēšanos, un no kontā ienākušajiem līdzekļiem netiek ieturēti nekādi procenti vai komisijas maksas.

Konta nr. LV66CBBR1123215500660

Bankas SWIFT kods: CBBRLV22

Mērķis: Zaļā lampa. Palīdzība Santai Duļbinskai