“Bērns nav gatavs gada vecumā doties uz dārziņu!” Vecāki sašutuši par plāniem saīsināt bērna kopšanas atvaļinājumu
foto: LETA
Vecāki nav mierā ar ieceri saīsināt bērna kopšanas atvaļinājumu.
Bērni

“Bērns nav gatavs gada vecumā doties uz dārziņu!” Vecāki sašutuši par plāniem saīsināt bērna kopšanas atvaļinājumu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) izraisījis sašutumu vecāku vidū, paziņojot, ka darbaroku trūkuma dēļ tiek apsvērta iespēja saīsināt bērna kopšanas atvaļinājumu. Kāda māmiņa platformā "X" norādījusi, ka "bērns nav gatavs doties uz dārziņu 1,5 gadu vecumā, kur nu vēl gadiņa."

“Bērns nav gatavs gada vecumā doties uz dārziņu!” ...

Pēc Auguļa teiktā, bērna kopšanas atvaļinājumu varētu saīsināt par pusgadu, tas ir, līdz vienam gadam. To gan varētu darīt tikai tādā gadījumā, ja bērniem jau no viena gada vecuma tiktu nodrošināti bērnudārzi vai aukļu pakalpojumi. Tas ļautu bērnu vecākiem pēc iespējas ātrāk atgriezties darba tirgū, raidījumā "Spried ar Delfi" teica Augulis.

"Bērns nav gatavs 1,5 gadiņā iet uz dārziņu, kur nu vēl 1 gadiņā, pilnīgs ārprāts!!!" platformā "X" norāda Laura.

"Tātad mammas vai nu ņems uz darbu bērnus, vai sēdēs mājās, un tēvs strādās 2-3 darbos vai strādās ārzemēs, lai nodrošinātu savu ģimeni," uzskata Albīne, piebilstot, ka, tā vietā, lai stimulētu dzemdēt, tiek darīts tieši pretēji, atņemot jau tāpat pēdējo.

Roberts tikmēr skaidro, ka pašvaldības bērnudārzā pat neuzņem no viena gada vecuma. "Tad to laiku uz privāto būs jāsūta, kas maksās?"

Kārlis savukārt uzskata, ka bērns reāli ir gatavs iet dārziņā 3-4 gadu vecumā, sakot, ka "līdz 3 gadiem bērnam ir milzīga piesaiste mātei, un šo saišu saraušana var būt traumatiska. Tas, ka citur iet no gada vecuma, nav arguments. Kapitālisti stāstīs jebko, lai ritenis neapstātos."

Liela daļa piekrīt viedoklim, ka šāda iecere samazinās dzimstību. "Tā ir īstermiņa domāšana, lai būtu divas papildu darba rokas šodien. Un lai nebūtu papildu četras, sešas vai astoņas darba rokas pēc 20 gadiem," pauda kāds platformas "X" lietotājs.

"Skatos, te visiem bērni staigāt sāk no 6 mēnešiem, uz podiņa no 8 mēnešiem, karbonādes piebarojumā jau no 9 mēnešiem, un augstskolā jau no 2 gadiem. Augulim, ja nogrieztu rokas, tās būtu darba tirgū noderējušas," ironizēja Atis.

Daži gan piemin citu valstu pieredzi, sakot, ka, piemēram, Vācijā bērni tiek sūtīti bērnudārzā no viena gada vecuma, kamēr, piemēram, Islandē vēl agrāk.