Līdz nāve mūs šķirs! Britu pensionāru pāris izmantos dubulto “nāves kapsulu”, lai mirtu viens otra apskāvienos
foto: Shutterstock
Pāris pavēstījis, ka nevēlas dzīvot viens bez otra.
Attiecības

Līdz nāve mūs šķirs! Britu pensionāru pāris izmantos dubulto “nāves kapsulu”, lai mirtu viens otra apskāvienos

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

86 gadus vecais bijušais inženieris un viņa 80 gadus vecā sieva, medicīnas māsa, parakstījušies, lai nomirtu viens otra rokās. Viņi būs pirmais pāris, kas izmantos dubulto “nāves kapsulu” Šveicē.

Līdz nāve mūs šķirs! Britu pensionāru pāris izmant...

Pīters un Kristīne Skoti, kuri ir precējušies 46 gadus, šādu lēmumu pieņēma pēc tam, kad 80 gadus vecajai bijušajai medicīnas māsai Kristīnei pirms vairākām nedēļām tika diagnosticēta agrīna vaskulārā demence. Pāris vēlas doties uz Šveici, lai viens otram rokās nomirtu "nāves kapsulā", kas pazīstama kā “Sarco”, tādējādi atzīmējot savas ilgās un laimīgās laulības beigas.

Pēc emocionālas ģimenes sanāksmes, kurā pāris dalījās savās bailēs, ka viņi varētu gadiem ilgi ciest nespēku, zaudēt māju un mūža uzkrājumus, lai segtu milzīgās aprūpes izmaksas, viņu dēls un meita negribīgi paziņoja, ka respektēs viņu izvēli.

Pīters un Kristīne ir reģistrējušies Šveicē bāzētajā organizācijā “The Last Resort”, kas piedāvā asistētu nāvi “Sarco”. “Nāves kapsulas” darbības princips ir vērsts uz slāpekļa iepludināšanu slēgtā kapsulā, samazinot skābekļa koncentrāciju, kas cilvēkam izraisīs hipoksiju un hipokapniju.

foto: AFP/Scanpix
Nāves kapsula "Sarco".
Nāves kapsula "Sarco".

Atklātā intervijā savās mājās Mellisa ciematā Sufolkas štatā viņi atklāja savus plānus, cerot, ka tādējādi atbalstīs kampaņu, kas vērsta uz to, lai Apvienotajā Karalistē, kur tā ir nelikumīga, atļautu asistētu nāvi.

Pīters teica: “Mums ir bijusi gara, laimīga, veselīga, pilnvērtīga dzīve, bet nu esam vecumdienās, un tās ar mums nedara patīkamas lietas. Doma par to, ka es redzēšu, kā lēnām pasliktinās Kristīnes garīgās spējas, man ir šausminoša. Es rūpētos par viņu, līdz vairs to nevarētu, bet viņa savas karjeras laikā ir aprūpējusi pietiekami daudz cilvēku ar demenci, lai būtu nelokāma, ka vēlas saglabāt kontroli pār sevi un savu dzīvi. Atbalstītā nāve dod viņai šādu iespēju, un es negribētu turpināt dzīvot bez viņas.”

"Mēs saprotam, ka citi cilvēki var nepiekrist mūsu uzskatiem, un mēs respektējam viņu nostāju. Mēs vēlamies, lai mums būtu tiesības izvēlēties. Manuprāt, tas ir ļoti nomācoši, ka mēs to nevaram izdarīt šeit, Apvienotajā Karalistē," pauda vīrietis.

Pašlaik viņš kārto visus dokumentus, kas nepieciešami, lai iesniegtu pilnu pieteikumu. Viņš gan ir noraizējies par Kristīnes pieteikumu, jo demences slimniekiem asistētās pašnāvības nodrošināšana ir grūtāka nekā, piemēram, cilvēkiem, kas slimo ar neārstējamu vēzi.

"Sarco" tika izgudrots pēc britu insulta upura Tonija Niklinsona lūguma, kurš pēc insulta bija palicis pie samaņas, bet nespēja kustēties un runāt.