Neapskaužama situācija! Maltā divus jauniešus apsūdz seksuālās attiecībās ar nepilngadīgo, taču "cietušie" ir viņi paši
Foto: Shutterstock
Attiecības
2024. gada 22. jūnijs, 04:02

Neapskaužama situācija! Maltā divus jauniešus apsūdz seksuālās attiecībās ar nepilngadīgo, taču "cietušie" ir viņi paši

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Divi Dienvideiropas valsts Maltas jaunieši bija nokļuvuši neapskaužamā situācijā: viņi labprātīgi bija uzsākuši dzimumattiecības, taču bija spiesti stāties tiesas priekšā sakarā ar apsūdzībām seksuālās attiecībās ar nepilngadīgu personu. Problēma — viņi paši bija šīs nepilngadīgās personas, tādējādi vienlaikus kļūstot par apsūdzētajiem un cietušajiem.

Kā vēsta laikraksts “Times of Malta”, puisis, kurš publikācijā norādīts ar izdomātu vārdu Džeiks, pēc 16 gadu sasniegšanas saņēma zvanu no policijas ar aicinājumu ierasties uz policijas iecirkni nopratināšanai par viņa pastrādāto noziegumu. Kad izbrīnītais Džeiks kopā ar tēvu tur ieradās, puisim paziņoja, ka viņš ir iekūlies nepatikšanās par seksuālām attiecībām ar nepilngadīgu meiteni, kad viņam pašam bija 15 gadi. Meitenei, kura publikācijā norādīta ar neīstu vārdu Dženija, toreiz bija 14 gadi.

“Es nezināju, ka esmu izdarījis kaut ko sliktu. Patiesībā es nevarēju iedomāties nevienu iemeslu, kāpēc policija būtu gribējusi ar mani runāt,” tagad saka 17 gadus vecais Džeiks, atrodoties pie sava advokāta kopā ar tēvu.

Laikraksts norāda, ka pirms dažām dienām Džeiku un viņa nu jau bijušo draudzeni Dženiju Nepilngadīgo tiesa attaisnoja apsūdzībās par seksuālām attiecībām ar nepilngadīgu personu, jo abi nolēma neliecināt viens pret otru.

Džeiks atzīst, ka līdz šim brīdim nezina, kā policija uzzināja par šo gadījumu, un uzskata, ka kaut kas ir licis Dženijai izstāstīt citiem par viņu seksuālajām attiecībām. Viņš arī noliedza agrākos mediju ziņojumus par Dženijas dzemdēto viņa bērnu.

Džeika tēvs ir neizpratnē par apsūdzībām. “Es teicu policistam, ka viņiem vajadzētu arestēt visus jauniešus no pasaules sākuma. Ja nebija izvarošanas un nebija vecuma starpības, es neuzskatu, ka viņi būtu izdarījuši kaut ko sliktu. Tie bija divi bērni,” viņš teica.

Pats Džeiks ir sašutis par notiekošo. “Daudzi mana vecuma draugi ir kļuvuši par vecākiem un nekad nav stājušies tiesas priekšā. Man bija arī apkaunojoši, ka par šo tēmu nācās runāt ar vecākiem.” “Tiesā mani pārņēma šausmas. Es baidījos, ka mani atzīs par vainīgu,” viņš atzina. Viņi jaunieši bija spiesti divas reizes stāties tiesas priekšā — otrajā reizē, kad tiesnese pasludināja spriedumu, viņus abus attaisnojot. “Tas bija milzīgs atvieglojums… Nav taisnīgi, ka tāds kā es nonāk tiesā.” 

Viņu lietu izskatījusī tiesnese Abigeila Kritjēna ierosinājusi apsvērt ideju par dzimumpilngadības vecuma pazemināšanu no pašreizējiem 16 līdz 14 gadiem vai arī vismaz dekriminalizēt gadījumus, kad labprātīgās dzimumattiecībās iesaistās divi nepilngadīgie aptuveni vienā vecumā un brieduma pakāpē. Viņas ierosinājumu atbalsta bērnu tiesību aizstāvji, kuri uzskata, ka Maltai ir jāpieņem sava veida “Romeo un Džuljetas” likumi, kas dekriminalizē abpusēji labprātīgas līdzīga vecuma pusaudžu seksuālas attiecības, kā arī jāuzlabo dzimumaudzināšana skolās.

Nacionālā jaunatnes lietu padome jau izteikusies par visaptverošas seksuālas izglītošanas nepieciešamību, kas aizstātu pašreizējo novecojušo programmas, kuras vadlīnijas nav grozītas kopš 2013. gada. Padome uzsvērusi arī nepieciešamību steidzamu atjaunināt Maltas seksuālās veselības politiku. Novecojusī 2010. gada politika sākotnēji bija paredzēta izsludināšanai 2021. gadā, bet tika nodota atpakaļ pārlūkošanai, jo tika atzīts, ka tās pamatā bijušie pētījumi ir krietni novecoti. Politikas pārskatīšanu kavēja arī Covid-19 pandēmija, un Maltas Veselības ministrija paziņojusi, ka konsultācijas šajā jautājumā sāksies līdz šī gada beigām.