"Šāda situācija nav pieļaujama" - noteiks papildu prasības bērnu nometņu darbiniekiem
foto: Shutterstock
Bērni
2024. gada 20. jūnijā, 14:11

"Šāda situācija nav pieļaujama" - noteiks papildu prasības bērnu nometņu darbiniekiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Izglītības likumā, kas paredz paplašināt Ministru kabinetam doto pilnvarojumu, lai varētu noteikt papildu prasības bērnu nometņu vadītājiem un darbiniekiem.

"Šāda situācija nav pieļaujama" - noteiks papildu ...

Valdība varēs noteikt papildu prasības bērnu nometņu vadītāju profesionālās kompetences pilnveidei, kā arī kārtību, kādā izsniedz, reģistrē, aptur vai anulē bērnu nometnes vadītāja apliecību.

Likumprojekta autori, koalīcijas deputāti norāda, ka sabiedrībā arvien vairāk pastiprinās neiecietība pret jebkāda veida vardarbību un tiek pievērsta arvien lielāka uzmanība vardarbības novēršanai. Deputāti atsaucās uz medijos izskanējušos informāciju par vardarbības un seksuāla rakstura nodarījumiem, kas sastopami arī bērnu nometnēs. Kā norāda koalīcijas politiķi, patlaban nav pilnvarojuma un MK noteikumos nav paredzēta kārtība attiecībā uz nometnes vadītāja apliecības darbības apturēšanu vai anulēšanu.

"Nav pieļaujama situācija, ka kompetentajām institūcijām - Valsts policijai, Veselības inspekcijai, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, Pārtikas un veterinārajam dienestam vai Bērnu aizsardzības centram - uzsākot izmeklēšanu vai pārbaudi par iespējamu nometnes vadītāja pārkāpumu vai to konstatējot, kā arī gadījumā, ja nometnes vadītājs neatbilst Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72.panta piektajā daļā noteiktajām prasībām, nometņu vadītājam saglabātos tiesības vadīt kādu citu nometni. Tādēļ ir nepieciešams noteikt, kādos gadījumos tiek apturēta vai anulēta bērnu nometnes vadītāja apliecība," uzsver grozījumu autori.

Koalīcijas deputāti norāda, ka ir būtiski noteikt prasības bērnu nometņu vadītājiem un darbiniekiem, kā arī prasības bērnu nometņu vadītāju profesionālās kompetences pilnveidei, atbilstīgi paaugstinot izpratni par drošību, citām aktuālajām prasībām bērnu nometņu darbībai. Tādējādi likumprojekts ļaus precizēt un pilnveidot arī bērnu nometņu organizēšanu un darbību, uzsver tā autori.