Interesantākās bērnu nometnes var atļauties tikai turīgas ģimenes
Arī šovasar maksātspējīgo vecāku bērni vislabprātāk izvēlas populāru bērnu un jauniešu grāmatu un filmu varoņiem veltītas vasaras nometnes.
Sabiedrība
2012. gada 23. maijā, 17:27

Interesantākās bērnu nometnes var atļauties tikai turīgas ģimenes

Jauns.lv

Pēdējos septiņos gados bērnu privātās vasaras nometņu cena ir gandrīz divkāršojušies un tagad, lai bērnu aizsūtītu uz nometni, vecākiem jāšķiras no 100 līdz 190 latiem nedēļā.

Interesantākās bērnu nometnes var atļauties tikai ...

Pirms desmit gadiem šī summa bija ievērojami mazāka – no 70 līdz 120 latiem. Lai piesaistītu bērnus, nometnes imitē arī jauniešu vidū populāro grāmatu sižetus, piemēram, „Bada spēles”, raksta laikraksts „Diena”. Vislielāko interesi gan bērni, gan arī viņu vecāki izrāda par bērnu iecienītu grāmatu un filmu nometnēm - Zirgu draugu klubiņu, Harija Potera faniem, austrumu cīņu tīkotājiem, jaunajiem skautiem, kā arī reālo piedzīvojumu meklētājiem.

Jāpārbauda nometnes legalitāte

Vasaras nometņu raibais piedāvājums spēj izdabāt teju ikviena bērna iegribai. Daudz grūtāk tajos ir atrast atbildi uz vecākiem būtisku jautājumu – cik droši šajās rokās būs atstāt savu lolojumu? Valsts izglītības satura centra pārstāve Inta Kraskeviča par drošību iesaka pārliecināties datubāzē www.nometnes.gov.lv, kur redzams, vai nometne ir legāla.

Otrs variants ir uzticēties reklāmai „no mutes mutē” un informāciju par nometnēm ievākt vecāku iecienītos forumos. Visvairāk šobrīd tur apspriež Mirandas nometnes, kas bērnos izraisot sajūsmu. Vecākiem pret tām gan ir daži iebildumi, galvenokārt par tīrības ievērošanu, tomēr šķiet, ka savu atvašu sajūsmas priekšā viņi kļūst bezspēcīgi.

Nolūkoto nometni vecāks var uzskatīt par legālu, ja tās vadītāja rīcībā ir Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta un Veselības inspekcijas atzinumi par norises vietas piemērotību un ēdināšanas pakalpojuma sniedzējs reģistrēts Pārtikas un veterinārajā dienestā. Savukārt rīkotājam ir jābūt derīgai nometnes vadītāja apliecībai.

Bērni, arī puiši, viens otram veic vaksāciju

Atverot nometņu mājaslapu, paveras vairāk nekā 20 piedāvājumu, pārsvarā populāru filmu un grāmatu faniem. Viena no tām ir arī improvizēta izdzīvošanas nometne pretrunīgi vērtētās grāmatas „Bada spēles” cienītājiem, kuras aktivitātēs ietilpst arī manikīrs un kāju vaksācija.

„Nevienu nost negalinām,” jautri atbild Mirandas nometņu rīkotāja Lolita Osipova. Pusaudžu auditorijā iecienītais fantastikas romāns stāsta par kādas valsts valdības rīkotu spēli uz dzīvību un nāvi, kurā pusaudži dažādos veidos nogalina cits citu, līdz izdzīvo pēdējais.

„Viena no visepiskākajām, labākajām un aktīvākajam nometnēm, kur esmu bijis. Viss nodarbību pielīdzinājums grāmatai bija vienkārši ideāls,” nometnes mājaslapā publicēta 16 gadu vecā Rolanda atsauksme. Arī Osipova stāsta, ka viss esot veidots ļoti līdzīgi grāmatai. Piemēram, pirmajā nometnes dienā dalībnieki, tajā skaitā puiši, „cits citam taisa manikīru un atspalvo kājas”, jo arī grāmatā jauniešus pirms liktenīgās spēles saposa. Ieroči, ar kuriem notiek treniņi, izskatās gluži īsti, tomēr tie ir apvilkti ar putuplastu. Izšķirošā spēle pēdējā nometnes naktī notiek peintbola laukumā, un uzvarētājs iegūstot pārtiku gadam.

Nekrīt histērijā par netīrumiem

Pērn Mirandas nometnēs piedalījās 800 bērnu. „Mēs vienkārši rīkojam tādas nometnes, kādas bērniem patīk,” par savu veiksmes atslēgu spriež Osipova.

Dažādos forumos var lasīt, ka bērni par šīm nometnēm ir sajūsmā. Kāda māte www.calis.lv pārējo satraukumu par higiēnas neievērošanu padara mazsvarīgu: „Dušā bijis tikai pāris reizes, kad kāds no pieaugušajiem licis. Mājās viņš var krist histērijā par mazāko netīrumu. Man šķiet, ka super, ja bija TIK interesanti, ka pat manējam nebija laika pievērsties kam tādam.”

Ar autortiesībām viss kārtībā

Piedāvājuma klāstā atrodamas arī filmas „Krēsla”, Harija Potera, Toma un Džerija, Simpsonu, kā arī citu bērnu un jauniešu vidū iecienītu tēlu nometnes. Uz jautājumu, vai visu šo preču zīmju izmantošana komerciāla labuma gūšanai ir saskaņota, Osipova atbild apstiprinoši: „Esam informējuši Harija Potera pārstāvjus. Arī Bada spēļu logo izmantošana ir saskaņota. Līdz šim naudu neviens nav prasījis.” Pret varoņu izmantošanu iebildumu nevienam neesot bijis, jo nometnes kvalificējas kā fanu pasākumi.

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock

Tēmas