foto: Zane Bitere/LETA
Saeima skatīs iniciatīvu par lielāku palīdzību grūtniecēm un jaunajām māmiņām
Sievietes ar bērnu ratiņiem.
Bērni
2024. gada 16. marts, 23:03

Saeima skatīs iniciatīvu par lielāku palīdzību grūtniecēm un jaunajām māmiņām

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Nākamnedēļ, 20. martā, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā skatīs iniciatīvu par atbalsta nodrošināšanu grūtniecībā, dzemdībās un pēcdzemdību posmā, informēja fonda "Mammamammai.eu" dibinātāja un valdes locekle Jekaterina Zilpauša.

Viņa norādīja, ka sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti 10 000 parakstu atbalsta nodrošināšanai grūtniecībā, dzemdībās un pēcdzemdību posmā, tādējādi iniciatīvu skatīs Saeimas komisijā.

Balsoties uz fonda apkopotajiem datiem, 34% sieviešu nav informētas par sagatavošanos dzemdībām - relaksāciju, elpošanas paņēmieniem, dzemdību pozām, partnera atbalstu, savukārt 45% sieviešu nav informētas par zīdīšanu - priekšrocībām, tehniku, iespējamām grūtībām un to novēršanu.

Tāpat dati liecina, ka 54% sieviešu nav informētas par vēlīno pēcdzemdību periodu, iespējamām problēmām, bet 69,7% sieviešu nav informētas par pēcdzemdību depresiju un tās profilaksi.

Fonds "Mammamammai.eu" iniciatīvā aicina ieviest individuālu profesionālu sagatavošanu dzemdībām, nepārtrauktu atbalstu dzemdībās, kā arī atbalsta paketi sievietēm pēc dzemdībām un papildināt to ar preventīvā atbalsta paketi - pēc vajadzības nodrošinot fizioterapeita, psiholoģisko, emocionālais un/vai praktisko atbalstu, kā arī zīdīšanas konsultācijas.

Fonda tuvākais mērķis ir pilotprojektā pēc šīs programmas atbalstīt vismaz 100 ģimenes. "Kamēr iniciatīva tiek skatīta valdībā, jau tagad meklējam mecenātus, kas mūs varētu atbalstīt. Fondam ir sabiedriskā labuma organizācijas statuss," papildina Zilpauša.

Organizētajā fonda aptaujā piedalījās 300 respondenti, tostarp 65% no tiem bija vecumā no 25 līdz 35 gadiem, savukārt 50% gadījumu grūtniecība tika novērota Rīgā.

Jau ziņots, ka jautājumi par pēcdzemdību depresiju kļuva aktuāli pēc Annas Jansones pazušanas. Viņas vīrs publiski atzina, ka sieva ārstēja pēcdzemdību depresiju.

1989. gadā dzimusī Jansone ar pērn pasaulē nākušo meitu Luīzi Evertovsku pagājušā gada 1.novembra rītā ap plkst.9 izgāja no savas dzīves vietas Rīgā, Pētersalas ielā.

Saņemot informāciju par mātes un meitas bezvēsts prombūtni, policija nekavējoties personas izsludināja meklēšanā un sāka plašus meklēšanas pasākumus.

Tajā pašā dienā pārbaudītas adreses, kur sieviete ar bērnu varētu uzturēties, kā arī pārmeklēta apkārtne. Policisti noskaidroja, ka 1. novembra rītā sieviete ar bērnu pametusi savu dzīvesvietu ar nomas automašīnu.

2. novembrī, turpinot meklēšanas pasākumus, meža masīvā Jelgavas novadā, Valgundes pagastā policijas darbinieki atrada minēto nomas automašīnu "Toyota Corolla", kuras salonā atradās miris minētais zīdainis.

Valsts policija informēja, ka saņēmusi ekspertu atzinumu par zīdaiņa nāves iemeslu, un eksperti konstatējuši, ka bērns miris 1. novembrī no zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma. Vardarbības pazīmes bērnam nav konstatētas, kā arī organismā nav atrastas ķīmisku vielu paliekas.