Aizkari, spilvenu pārvalki, pledi un somas - IKEA jaunā kolekcija, kas gatavota no darbinieku formastērpiem

gallery icon
Stila jaunumi
2024. gada 21. februāris, 11:37

IKEA laiž klajā kolekciju, kas gatavota no pārstrādātiem darbinieku apģērbiem

Jauns.lv

IKEA laiž tirdzniecībā VÄXELBRUK – kolekciju, kurā izmantots tekstils, kas daļēji ražots no pārstrādātām IKEA darbinieku uniformām, tai skaitā no Baltijas valstīm. Kolekcijā ir iekļauti 16 tekstilizstrādājumi, piemēram, aizkari, spilvenu pārvalki, pledi un somas.

Pilotprojekts deva iespēju IKEA izzināt, kā piešķirt jaunu dzīvi lietotiem tekstilizstrādājumiem un pārvaldīt pārstrādes procesus IKEA vērtības ķēdē. VÄXELBRUK kolekcija jau ir pieejama IKEA veikalā Latvijā.

"Arī mēs Baltijas valstīs esam iesaistījušies šajā iniciatīvā: līdz ar formastērpu maiņu uzņēmuma struktūrvienībās visā pasaulē un ar ikviena IKEA darbinieka iesaisti Latvijā, Lietuvā un Igaunijā vairāk nekā deviņas tonnas darba apģērbu tika savākti un nodoti pārstrādei jaunos materiālos, sniedzot tiem jaunu dzīvi.

foto: Publicitātes foto

Turklāt arī jaunie darba apģērbi tiek ražoti pēc ilgtspējas principa: tie izgatavoti, izmantojot pēc iespējas mazāk jaunu izejmateriālu, ūdens un ķimikāliju.

Audums lielākoties ir izgatavots no ilgtspējīgi audzētas kokvilnas, pārstrādāta poliestera un liocela – celulozes šķiedras, kas iegūta no pārstrādātas koksnes.

Ir padomāts arī par darba apģērbu kalpošanas laika beigām, tāpēc visas apģērba daļas ir izgatavotas tā, lai būtu viegli pārstrādājamas," saka IKEA vadītājs Latvijā Pēteris Grīnbergs.

Viņš piebilst, ka darbinieku darba apģērbs ne tikai reprezentē uzņēmumu, bet arī daudz pasaka par to, kas mēs esam. Uzņēmumā visi, no augstākā līmeņa vadītājiem līdz jebkuram biroja vai citam darbiniekam, valkā vienādu darba apģērbu. Tas ir veids, kā mēs ikdienā ievērojam tādas vērtības kā vienlīdzība un kopības sajūta.

foto: Publicitātes foto

Pāreja uz aprites principiem

No 2020. līdz 2022. gadam IKEA visā pasaulē ieviesa jauna dizaina darba apģērbu saviem darbiniekiem IKEA klientu apkalpošanas vietās. Līdz ar uniformu maiņu iepriekšējā dizaina apģērbi tika apkopoti un nodoti pārstrādei. Tas bija sākumpunkts pilotprojektam ar mērķi izpētīt, kā lietoto darba apģērbu pārvērst otrreizējos izejmateriālos un kā izstrādāt un pārvaldīt visus IKEA pārstrādes procesa posmus, no tekstilatkritumu savākšanas līdz jaunu preču ražošanai no tiem. Projekta rezultātā radusies VÄXELBRUK tekstilizstrādājumu kolekcija, kas no 2024. gada februāra ir pieejama atsevišķos IKEA veikalos Eiropā.

Šajā projektā IKEA pētīja visu pārstrādes procesu savā vērtības ķēdē. Pilotprojektā uzkrātās zināšanas ir ļāvušas IKEA gūt svarīgas atziņas, lai turpinātu meklēt jaunas otrreizējas pārstrādes iespējas. "Veicot VÄXELBRUK pilotprojektu, IKEA mērķis bija pārbaudīt un apgūt, kā tekstilatkritumus pārvērst otrreizējos izejmateriālos jaunu preču ražošanai. VÄXELBRUK projekts ir uzņēmējdarbības piemērs, kas izaicina pašreizējo praksi un attīsta pārstrādes iespējas," stāsta IKEA of Sweden ilgtspējas vadītāja Lēna Julle.

foto: Publicitātes foto

No darba apģērba līdz jauna dizaina precēm

VÄXELBRUK kolekcijā ir iekļauti 16 tekstilizstrādājumi, piemēram, aizkari, spilvenu pārvalki, pledi un somas. Preces izgatavotas, izmantojot šķiedras, kas pārstrādātas no savāktajiem darba apģērbiem. Lai nodrošinātu vēlamo krāsu izteiksmīgumu un nepieciešamos kvalitātes standartus,

šķiedras tika jauktas ar citiem materiāliem, piemēram, pārstrādātu poliesteri no lietotām PET pudelēm vai pirmspatēriņa tekstilatkritumiem.

Projekta gaitā, konstatējot ražošanas defektu atsevišķās jauno uniformu vienībās un ka tās nav derīgas valkāšanai, arī tās tika iekļautas jaunās kolekcijas ražošanā.

"IKEA VÄXELBRUK projekts bija iespēja padziļināti izpētīt pārstrādes procesus. Mums bija jāmācās orientēties prasību, tiesību aktu un loģistikas ziņā diezgan sarežģītā vidē. Projektā guvām daudz atziņu vairākās jomās, ne tikai par tekstiliem vien. Uzņēmumā dalāmies ar šīm atziņām, lai tās izmantotu visās jomās, no piegādes tīkla līdz preču izstrādei un dizainam," atklāj jaunu uzņēmējdarbības modeļu un inovāciju ieviešanas vadītājs Eiropā Luka Kleriči.

foto: Publicitātes foto

VÄXELBRUK kolekcija no 2024. gada februāra ir pieejama atsevišķos IKEA veikalos Eiropā, tostarp Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.