Dzērveņu tiramisu un kūka svētku galdam. Lienes Zemītes receptes
2015. gada 18. februārī, 13:43

Dzērveņu tiramisu un kūka svētku galdam. Lienes Zemītes receptes

Jauns.lv

Svētku gardumiem no dzērvenēm raksturīgs gan krāšņs, košs izskats, gan arī pārpārēm C un citu vitamīnu, kas nostiprina imunitāti. Tiem, kuriem prāts nesas uz našķošanos un kuri šogad gavēņa laikā nav nolēmuši atteikties no saldumiem, piedāvājam 2 latvisku saldēdienu receptes. Kā tos gatavot, māca Liene Zemīte.

Dzērveņu tiramisu un kūka svētku galdam. Lienes Ze...

Dzērveņu tiramisu

Šī dzērvenīgā saldēdiena recepti Liene ir aizņēmusies no itāļu tiramisu, taču pārvērtusi to īsti latviskā gardumā.

2 porcijas

30 minūtes pagatavošanai

100 g svaigu dzērveņu, sablendētu

100 g svaigā saldkrējuma siera Mascarpone

200 ml saldā krējuma

2 olu dzeltenumi

50 g cukura

100 g tumšās šokolādes

100 g saldā krējumā

20 g trauslu biskvītu, piemēram, Dāmu pirkstiņi

1. Saputo olu dzeltenumus ar cukuru, pievieno maskarpones sieru.

2. Saputo 100 ml saldo krējumu stingrās putās un iecilā maskarpones – siera – olu masā.

3. Uzkarsē atlikušos 100 ml saldā krējuma, pievieno šokolādi, salauzītu mazos gabaliņos, un maisi, kamēr šokolāde izkususi.

4. Deserta trauciņā vai glāzē liec sasmalcinātus biskvītus, pārlej ar sablendētajām dzērvenēm, tad liec maskarpones krēmu, tad izkausēto šokolādes krēmu, tad atkal biskvītus, dzērvenes, krēmu. Pārkaisi ar sadrupinātiem cepumiem. Ja garšo, cepumus vari pamērcēt deserta vīnā.

Dzērveņu kūka 

Tikai izskatās sarežģīti! Receptē produktu daudzums dots pa kārtām. Pamatā gan ir jāliek ceturtā kārta.

8 porcijas

1 stunda pagatavošanai

Pirmā kārta:

3 olu dzeltenumi

175 g baltās šokolādes

40 g cukura

75 ml ūdens

Otrā kārta:

250 ml saldā krējuma

5 g želatīna

25 ml ūdens

Trešā kārta:

125 g dzērveņu + 40 g dzērveņu, kuras atstāsi veselās ogās

115 g cukura   

5 g želatīna     

15 ml ūdens   

Ceturtā kārta:

3 olas

60 g cukura

60 g miltu

naža gals vaniļas

1. Cukuru un ūdeni savāri biezā sīrupā. Puto olu dzeltenumus un tievā strūkliņā lej klāt karsto sīrupu. Masu puto, līdz tā kļuvusi gaisīga un pieņēmusies apjomos.

2. Karstā ūdens peldē izkausē balto šokolādi un lēnām iemaisi gatavajā masā.

3. Želatīnu aplej ar vārītu, atdzesētu ūdeni un atstāj uzbriest. Paralēli saputo saldo krējumu. Olu – šokolādes masā iemaisi izkausētu, uzbriedinātu želatīnu. Tad gatavo masu iecilā saputotajā saldajā krējumā.

4. 5 g želatīna uzbriedini vārītā, atdzesētā ūdenī. 125 g dzērveņu sastampā ar cukuru un uzkarsē, lai cukurs izkustu. Dzērveņu masā iemaisi želatīnu un atlikušās veselās dzērvenes.

5. Olas saputo ar cukuru, tajā iecilā izsijātus miltus. Cep 185 grādos apmēram 10–12 minūtes. Izņem no krāsns, atdzesē.

6. Liec biskvītu pamatā un tad liec pārējās kārtas.

Žurnāls „100 Labi Padomi” / Foto: Andris Tone (no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva)