foto: Rojs Maizītis
Ir viena lieta, ko sievietēm noteikti vajadzētu iemācīties no vīriešiem
"Brīvbodes" vadītāja Alise Ziemule-Zariņa.
Stila jaunumi
2024. gada 6. janvāris, 08:08

Ir viena lieta, ko sievietēm noteikti vajadzētu iemācīties no vīriešiem

Jauns.lv

Lai saistībā ar apģērbu un apaviem rīkotos ilgtspējīgāk, mūsdienu sievietes varētu mācīties no vīriešiem. "Brīvbodes" vadītāja Alise Ziemule-Zariņa intervijā portālam Jauns.lv piekrita, ka sieviešu pucēšanās ir atbalstāma, bet vienlaikus jādomā, kā to darīt cilvēkiem, dabai un pasaulei draudzīgā veidā.

“Es vienmēr saku, ka mums apģērba lietošanā ir jāmācās no vīriešiem. Kad “Brīvbodē” paskatāmies uz apģērbu klāstu, tad redzam, ka 80% apģērbu ir sieviešu, bet tikai 20% ir vīriešu apģērbu.

Ja vīrieši velk kādu apģērba gabalu, tad viņi nonēsā to līdz pēdējam. Beigās viņi to vēl sagriezīs lupatiņās un nopucēs ar to savas mašīnas lukturus.

Sākumā uz darbu, bet pēc tam pa mājām

Vīriešu apģērba lietošanas cikls ir no darba apģērba līdz mājas pidžamai, talkas apģērbam un pat lupatiņām. Ļoti maz kas paliek pāri no vīriešu apģērba!

Viņiem [saistībā ar apģērbu parasti] nav principu: “Neiet kopā ar kurpītēm,” vai “Nepiestāv manam jaunajam tēlam.” Vīriešiem apģērbs ir tīri praktiska lieta.

Pāri paliek tikai kāzu uzvalki

No vīriešu lietām mums “Brīvbodē” lielākā daļa ir uzvalki, ko nereti lietojam tikai vienu reizi mūžā.

Piemēram, nopērk uzvalku uz meitas kāzām, bet pēc tam tur skapī, līdz tas noput un vīrietis saprot, ka ir mainījušās viņa ķermeņa aprises un vairs nekad to neuzvilks.”

Parasti vīriešiem ir tikai daži apavu pāri

Ziemule-Zariņa piekrita, ka arī ar apaviem vīrieši rīkojas citādi nekā vairums sieviešu. Visbiežāk vīriešiem ir tikai daži apavu pāri, bet sievietēm mēdz būt desmitiem apavu pāru.

“Tāpēc es saku, ka mēs varam mācīties no vīriešiem, kā dzīvot ilgtspējīgi.”

Pucēties nav slikti, bet jādomā arī par atbildību

Vienlaikus nevar kritizēt sieviešu vēlmi pucēties un dažādot savu garderobi. “Tas ir mehānisms, ko sievietes izmanto arī savā labā, lai labi justos. Nav tā, ka pucēties ir slikti.

Vienkārši ir jādomā, kā mūsu komforts un vēlme būt skaistām, autentiskām vai modīgām iet kopā ar atbildīgumu pret dzīvi un pasauli.

Aicina padomāt par kapsulas garderobi

Man liekas, ka kapsulas garderobes pieeja būtu lielisks pagrieziens ilgtspējas virzienā.

Būtu labi, ja cilvēki vairāk domātu tajā virzienā – ja katram būtu savas lietas, ko viņš pārzina, ko varētu kombinēt un tiešām arī nonēsāt.

Atbrīvojamies ne tikai no novalkātām drēbēm

Bieži mēs no apģērbiem atbrīvojamies nevis tāpēc, ka tie ir nonēsāti, bet tie mums apnikuši, īsti neder, nepiestāv garderobei vai mode ir mainījusies.”

Turklāt jāņem vērā, ka kapsulas garderobe ir universālāka nekā dažādi savstarpēji nekombinējami apģērba gabali, Ziemule-Zariņa piebilda.