Sabiedrībā pazīstami cilvēki, kuri kļuvuši par tuvinieku vardarbības upuriem
Foto: Vida Press
Attiecības
2023. gada 14. novembris, 07:07

Sabiedrībā pazīstami cilvēki, kuri kļuvuši par tuvinieku vardarbības upuriem

jauns OK

Ilgus gadus par vardarbību mājās bija pieņemts klusēt, uzskatot, ka tas attiecas tikai uz pāri vai vecākiem un bērniem. Taču, kad par vardarbību sāka runāt slavenības, atklājās, ka šajā jomā tās ne ar ko neatšķiras no “parastajiem mirstīgajiem”.

Kristīna Agilera

2011. gadā dziedātāja atzinās, ka viņas tēvs bijis emocionāli un fiziski vardarbīgs. Pagātnes pieredzi Agilera nolīdzinājusi attiecībās ar vīru Džordanu Beitmenu, un, kad piedzima Makss, viņa zināja, ka nevēlas šādu emocionālo bagāžu nodot dēlam. Tikt ar to galā palīdzējusi arī joga. Agilera atbalsta vairākas organizācijas, kas cīnās pret vardarbību mājās, kā arī nereti izsola koncertbiļetes un piemiņas lietas, lai iegūto naudu novirzītu labdarībai.

foto: CAMERA PRESS/Chris Ashford / Vida Press

Halle Berija

Bērnībā pieredzējusi, kā tēvs-alkoholiķis, kurš bērnībā pats bija cietis no sava tēva-alkoholiķa uzbrukumiem, paceļ roku pret māti, Halle Berija reiz atzina: “Esmu cīnījusies ar pašvērtības problēmām. Man nekad nav vajadzējis bēgt, lai meklētu patvērumu, bet ir bijušas reizes, kad esmu izvēlējusies nepareizo partneri un skrējusi laukā pa ārdurvīm.” 1991. gadā Beriju bijušais draugs tik smagi piekāva, ka viņas kreisā auss zaudēja 80 % dzirdamības.

Berija atbalsta Jenesse Center Losandželosā, kurā rod patvērumu no vardarbības cietušas sievietes ar bērniem. “Kaut arī izskatās, ka esmu tam tikusi pāri, patiesībā tā nav. Palīdzot šīm sievietēm, es palīdzu arī pati sev,” atzīst oskarotā aktrise.

foto: MediaPunch / BACKGRID/ Vida Press

Vitnija Hjūstone

Kamēr Vitnija Hjūstone bija attiecībās ar “slikto zēnu” Bobiju Braunu, viņa ne reizi vien kļuva par viņa fiziskā pārspēka upuri – diemžēl arī abu meitiņas Bobijas Kristīnas klātbūtnē. Taču abu attiecības bija apzīmogojis “mīlas un naida” zīmogs, kā arī alkohols un narkotikas. Hjūstone uzskatīja, ka filmas Miesassargs, kurā viņa izpildīja dziesmu I Will Always Love You, milzīgie panākumi Braunu iedzina zemē, jo “ja sievietei ir lieli panākumi, ar vīrieti kaut kas notiek”.

foto: Allstar Picture Library Ltd / Alamy/ Vida Press

Tīna Tērnere

Viena no pirmajām slavenībām, kas publiski runāja par vardarbību mājās, bija Tīna Tērnere. 16 gadu ilgās laulības laikā Aiks sievu regulāri piekāva, reiz pat salaužot žokli un degunu, taču 1976. gadā dziedātājas mērs bija pilns. Ar 36 centiem kabatā viņa aizgāja, kur acis rāda. Tērneres pirmo laulību šķīra 1978. gadā, trīs gadus vēlāk viņa par savu pieredzi runāja skaļi, bet vēl pēc pieciem gadiem izdeva autobiogrāfiju, kurā detalizēti aprakstīja savas ciešanas, norādot, ka vardarbība var piemeklēt ikvienu un par to nav jākaunas runāt skaļi.

foto: Michael Olivers / Alamy/ Vida Press

Markuss Mamfords

Grupas Mumford & Sons mūziķis Markuss Mamfords (precējies ar aktrisi Keriju Maliganu), pērn atzinās, ka dziesmas Cannibal tekstā iekļāvis personīgu pieredzi. “Kā daudzi, arī es, kad biju  bērns, tiku seksuāli izmantots,” viņš teica. Tas gan nav noticis ne ģimenē, ne baznīcā.

foto: Xavier Collin/Image Press Agency/ Vida Press

Šarlīze Terona

Oskarotā Šarlīze Terona atbalsta krīzes centrus, kuros palīdzību meklē izvarošanas upuri. Viņas pieredze ir skaudra – Dienvidāfrikā augusī aktrise bija spiesta regulāri noskatīties, kā viņas agresīvais tēvs-alkoholiķis piekauj māti. Bet reiz, kad Čārlzs izvilcis šaujamo, Gerdas mērs bijis pilns – gadiem ilgi mocītā sieviete piedzērušos varmāku nošāva savas 15 gadus vecās meitas acu priekšā.

foto: CAMERA PRESS/Lumeimages / Vida Press

Rianna

Fotogrāfijas ar Riannu, kuru reperis Kriss Brauns izmeta no mašīnas, bija paparaci prieks, taču tas arī lika runāt par abu attiecībām plašākā kontekstā. Pēc policijas iejaukšanās kauslim piesprieda 180 stundas sabiedriskajos darbos, kā arī aizliedza bijušajai draudzenei tuvoties. Viņa gan nosprieda, ka veca mīlestība nerūs, un, kā jau daudzi vardarbības upuri, cerēja, ka nekas tamlīdzīgs neatkārtosies. Tomēr četrus gadus pēc liktenīgā notikuma Rianna attiecības ar Braunu pārtrauca un tagad ir kopā ar ASAP Rocky. Pārim ir divi bērni.

foto: Matt Baron/Shutterstock/ Vida Press