foto: Shutterstock
Kas jāņem vērā, dodoties pārgājienā? Ja maz staigāts vai līdzi nāk bērni, pietiks ar 5 km
Plānojot maršrutu, vienmēr rēķinies ar laikapstākļiem un ģērbies atbilstīgi tiem.
Dzīvesstils
2023. gada 28. oktobris, 07:22

Kas jāņem vērā, dodoties pārgājienā? Ja maz staigāts vai līdzi nāk bērni, pietiks ar 5 km

"100 Labi Padomi"

Došanās īsākā vai garākā pārgājienā ir iespēja ne tikai izkustēties, bet arī iepazīt dabas skaistumu un gūt pozitīvas emocijas.

1. Pirms dodies pārgājienā, izpēti, cik daudz kilometru būs jānoiet līdz izvēlētajam mērķim. Ja pēdējā laikā ir maz staigāts un līdzi nāk bērni, izvēlies aptuveni 5 km garu maršrutu, lai pārāk nenogurtu. Ar katru nākamo pārgājienu attālumu vari palielināt. Ja pārgājiena maršruts ved pa mežu, rēķinies, ka iešana pa meža takām un pakalniem nav līdzvērtīga pastaigai pa gludu segumu.

2. Vienmēr līdzi paņem uzlādētu telefonu, tad varēsi gan uzņemt fotogrāfijas, gan sekot līdzi kartei, lai zinātu, cik tālu vēl līdz mērķim. Atceries, ka vēsā laikā telefons var izlādēties ātrāk, tāpēc, ja iespējams, paņem līdzi bezvadu lādētāju.

3. Plānojot maršrutu, vienmēr rēķinies ar laikapstākļiem un ģērbies atbilstīgi tiem. Līdzi vari paņemt otru zeķu pāri un vēl vienu apģērbu kārtu, lai vajadzības gadījumā pārģērbtos. Vasarā vienmēr līdzi jābūt cepurei, lai pasargātu galvu no karstiem saules stariem. Ja sola lietu, noderēs plēves pončo vai cits ūdensnecaurlaidīgs apģērbs.

4. Neaizmirsti par uzkodām un dzērieniem! Gada siltajā laikā liec somā vieglas uzkodas un ūdeni, bet, ja laiks ir vēsāks, noderēs silta tēja termosā. Banāni, melnā šokolāde, rieksti, sviestmaizes - pārgājiena laikā viss šis šķitīs dubulti gards.

5. Siltā laikā nodrošinies arī pret knišļiem. Ikreiz pēc pārgājiena rūpīgi apskati drēbes un noģērbjoties pārbaudi, vai nav piesūkusies ērce.

6. Velc ērtus apavus un līdzi paņem arī plāksterus – tie var noderēt.

7. Ņem vērā, ka rudenī un ziemā diezgan ātri mēdz satumst, tāpēc ieplāno, lai pārgājiens beidzas dienas gaišajā laikā. Ja gadās aizkavēties vai plānots iet diennakts tumšajā laikā, noderēs lukturītis.

8. Dodoties pārgājienā, ikdienas steigu, rūpes un problēmas atstāj mājās. Maksimāli baudi dabu un uzsūc sevī visu tās skaistumu un spēku.

Kur meklēt pārgājiena maršrutus?

* trektours.lv. Te atradīsi gan maksas, gan bezmaksas maršrutus. Pārgājieni ir ļoti labi strukturēti, tāpēc izvēlies sev piemērotāko – īsu, garu vai arī vispopulārāko maršrutu.

* aktivalatvija.lv. Šajā mājaslapā pieejami gan pastaigu, gan pārgājienu maršruti bukletu veidā PDF formātā. Bez paša maršruta apskatīšanas vietnes autori piedāvā arī nelielu informāciju par maršrutā iekļautajiem apskates objektiem un atpūtas vietām. Informācija ir pieejama bez maksas.

* travelfree.lv. Noderēs ikvienam, kam pārgājiena maršruta izvēlē svarīga citu cilvēku pieredze un fotogrāfijas. Te apkopota arī informācija par apskates objektiem un lejupielādējamas maršrutu kartes.