Cita pasaule
2023. gada 16. septembris, 06:07

"Reizēm piedzīvotas mīlestības jūtas, citreiz tikai daži randiņi," Elīna ar Aigaru atklāj, kā ir dzīvot atvērtās attiecībās

Jauns.lv

Elīna un Artūrs bija precējušies 10 gadus, un laulībā piedzima trīs bērni, bet neilgi pēc tam, kad pāris attiecības nolēma atvērt, abi tomēr izšķīrās. Elīna šobrīd ir precējusies ar Aigaru, un abi dzīvo atvērtās attiecībās, savukārt kopā ar Artūru un viņa partneri Ievu audzina nu jau četrus bērnus, kurus visi uzskata par saviem kopīgajiem.

Par ētisku poliamoriju ir dzirdēti daudzi mīti, taču šī trijotne – Elīna, Aigars un Artūrs – tos grauj, un, veidojot veselīgu "paplašināto ģimeni", pierāda, ka jebkuros apstākļos galvenais ir komunikācija, raksta portāls "Lsm.lv".

Elīna tagad ir precējusies ar Aigaru, un abi dzīvo atvērtās attiecībās, savukārt ar bijušo vīru Artūru Elīnai ir trīs kopīgi bērni. Artūram ir jaunas attiecības ar partneri Ievu (viņu attiecības nav atvērtas, abi viens otram ir vienīgie partneri), un viņiem piedzimis kopīgs bērniņš – Artūram jau ceturtais.

Jau šķiroties Elīna un Artūrs zināja, ka abiem galvenais ir turpināt uzturēt labas attiecības un lai neciestu bērni.

Varētu šķist paradoksāli, bet tieši Aigars – Elīnas jaunais partneris un nu jau vīrs – bija tas, kurš šķiršanās posmā nereti darbojās kā vidutājs starp abiem, kā mediators, kurš palīdz noturēt uzņemto kursu... tagad gan tas vairs nav nepieciešams, jo Elīna un Artūrs ir ļoti tuvi draugi.

Tolaik, kad Elīna un Artūrs vēl tikai apsvēra šķiršanos, viņi vispirms atvēra attiecības un tā nodzīvoja vairākus mēnešus, tiekoties arī ar citiem cilvēkiem.

Tolaik Elīna iepazinās ar Aigaru, bet īsi pēc tam Artūrs – ar Ievu. Artūrs atzīst, ka no malas varētu izskatīties, ka viss noticis pēc "klasiska" scenārija: pāris atver attiecības un notiek sliktākais iespējamais – tajās ienāk kāds, kurš viņam atņem sievu! Bet patiesībā attiecībās bija izveidojusies plaisa, kā rezultātā radās vieta citam partnerim.

Elīna un Artūrs bija gājuši uz pāru terapiju, bet būtiskāko problēmu tā neatrisināja: Elīnai vajadzēja lielāku brīvību, nekā Artūrs attiecību ietvaros spēja sniegt.

Artūrs piekrita pamēģināt atvērtu attiecību modeli, taču saprata, ka tomēr ir citādāk domājošs, un atvērtas attiecības nevēlas.

Artūrs juta, ka atvērtās attiecībās viņam jāupurē pārāk daudz sevis, savukārt Elīna – ka viņa nekad līdz galam laimīga nebūs monogāmijā un nevēlas ziedot savu brīvību.

Daudzi tic stereotipam, ka poliamorija ir iegansts partneri krāpt, taču tieši ētiskā komponente ir visbūtiskākā. Veidojot attiecības ar vairākiem partneriem, visām iesaistītajām pusēm jāzina par esošo situāciju; savukārt attiecību formāts un dziļums atkarīgs no konkrētās situācijas.

Elīnai un Aigaram termina nozīme nepārtraukti mainās: reizēm abi tiekas ar vēl vienu partneri kopā, reizēm atsevišķi, reizēm piedzīvotas mīlestības jūtas, citreiz tikai daži randiņi. Daudzi randiņu partneri beigās kļūst abiem vienkārši par labiem draugiem. Reizēm abi attiecības arī uz laiku "aizver", un tad gadu vai pusgadu dzīvo kā monogāms pāris.

Tēmas