foto: Vida Press
Stils. Pasauli pārņem rozā drudzis, un spēkā ir tikai viens noteikums
Lai arī krietni uzbāzīgs, šis stils ir izrādījies neticami dzīvotspējīgs, noturējies virs ūdens visu 2022. gadu un negrasās pamest modes skatuvi arī šogad.
Stila jaunumi
2023. gada 8. augusts, 05:50

Stils. Pasauli pārņem rozā drudzis, un spēkā ir tikai viens noteikums

Anda Poiša

jauns OK

Jeļena Vlasova

jauns OK

Rozā ir viena no šīs vasaras modīgākajām krāsām, un tās aktualitātei ir ne tikai tieša saistība ar filmu “Bārbija”, bet arī ar sievišķīgu spēku. Spēkā ir tikai viens noteikums: lai kas būtu rozā, koptēlam nevajadzētu izskatīties salkani vai mīlīgi. Lūk, kā to valkā slavenības!

foto: Doug Peters / Alamy/ Vida Press
Amerikāņu aktrise Keita Hadsone Oskara balvu ceremonijas Vanity Fair ballītē, 2023. gads.

Rozā drudzis pasauli pārņēma jau 2022. gadā, kad tīmekli pārpludināja kadri no režisores Gretas Gervigas Bārbijas filmēšanas laukuma, kur galvenās lomas spēlē Margota Robija un Raiens Goslings.

foto: Matt Baron/BEI/Shutterstock/ Vida Press
Lai gan Barbiecore būtība ir izteikts, īpaši “trekns” rozā tonis, “skaitās” arī visas citas rozā nokrāsas. Margota Robija un Raiens Goslings īpašā filmas Bārbija prezentācijā Lasvegasā, 2023. gads.

Šai ažiotāžai ir tiešs sakars ar attiecīgu modes tendenci – Barbiecore, kas paspējusi nostiprināt savas pozīcijas krietni pirms paredzētās filmas pirmizrādes un ir īpaši aktuāla šovasar.

foto: Piovanotto Marco/ABACA/Shutterstock/ Vida Press
Amerikāņu aktrise Anne Hetaveja pozē pirms Valentino modes skates Romā, 2022. gads.

Līdere ir vēsi rozā fuksija, kuras oficiālais nosaukums ir Valentino Pink. Par šīs krāsas patentēšanu parūpējās itāļu modes nama Valentino radošais direktors Pjerpaolo Pičoli, kurš šai krāsai veltīja 2022. gada rudens/ziemas kolekciju (precīzāk, pusi kolekcijas, jo otra puse bija melna).

foto: Best Image / BACKGRID/ Vida Press
Amerikāņu aktrise un dziedātaja Zendaja, Valentino 2022/2023 modes šovs Parīzē.

Aktuālā rozā toņa galvenā īpatnība ir tā atklātais raksturs. Atšķirībā no 2000. gados iemīļotā pūderīgā Millennial Pink tas ir drosmīgāks, pat agresīvs un lecīgs, tāpēc arī kļuvis par jaunā feminisma simbolu un tiek izmantots sociālajās akcijās dzimumu vienlīdzības atbalstam.

foto: Doug Murray via Icon/Action Plus/Shutterstock/ Vida Press
Luiss Hamiltons ierodas uz F1 Maiami Grand Prix, 2022. gads

Un vēl – kas nav mazāk svarīgi – pēdējās modes desmitgades rozā toņi vairs neraisa asociācijas ar infantilismu, tiem ir absolūti jauns, kaujiniecisks zemteksts. Kad rozā bikškostīmu uzvelk Hilarija Klintone, Kamala Harisa vai Nensija Pelosi, tas vairs nav vājums, tas ir spēks! Pat vara.

foto: Zak Hussein / SplashNews.com/ Vida Press
Velsas princese Keita Midltone, apmeklējot Foundling muzeju Londonā, 2023. gads. 
foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Angļu aktrise Florensa Pjū tika kritizēta par caurspīdīgās Valentino kleitas izvēli, auguma aprisēm un mazajām krūtīm uz zīmola modes skati Romā 2022. gadā. Daudzi komentāri bija patiešām ļauni. Vēlāk aktrise atzina – kleita bijusi pārdroša, taču nekādā gadījumā pārlieku seksuāla. Viņu pārsteidzis, ka tērps izraisīja tādu naidu.

Arī pati Bārbija vairs nav tā lelle, kas agrāk. Tagad bārbijām ir dažādas ādas nokrāsas, atšķirīga ķermeņa uzbūve un īpatnības, piemēram, alopēcija (matu trūkums), vitiligo vai vajadzība sēdēt ratiņkrēslā. Un, raugi, Bārbija, kas bija diskriminējošas vienveidības iemiesojums, ir kļuvusi par ļoti laikmetīgu dažādības un iekļaušanas simbolu.

foto: action press/ Vida Press
Angļu modele Keita Mosa ar meitu Lilu Met Gala pasākumā Metropoles mākslas muzejā Ņujorkā, 2023. gads.
foto: David Fisher/Shutterstock/ Vida Press
Saimona Ešlija.

Arī Barbiecore nav stiliņš tikai slaidām blondīnēm ar gaišu ādas krāsu. Zīmīgi, ka izšķiroša loma šīs tendences popularizēšanā bijusi tumšādainām un izteikti ķermeņpozitīvām popkultūras zvaigznēm: Nikijai Mināžai un Lizzo.

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Amerikāņu repa māksliniece Cardi B Met Gala pasākumā Metropoles mākslas muzejā Ņujorkā, 2023. gads.
foto: Doug Peters / Alamy/ Vida Press
Britu modele Naomi Kempbela Met Gala pasākumā Metropoles mākslas muzejā Ņujorkā, 2023. gads.

Lai arī stipri uzbāzīgs, šis stils ir izrādījies neticami dzīvotspējīgs, noturējies virs ūdens visu 2022. gadu un negrasās pamest modes skatuvi arī šogad. Interesanti, ka lielāko mīlestību tas izpelnās nevis no jaunu meiteņu puses (viņas lielākoties ir izaugušas ar Monster High leļļu komplektiņu un atbilstošu skaistuma izpratni), bet gana nobriedušu lēdiju aprindās (viena no tām ir cienījamā aktrise Šerona Stouna).

foto: Anders Wiklund/TT/Shutterstock/ Vida Press
Zviedrijas kroņprincese Viktorija, 2023. gads.
foto: TheImageDirect.com/ Vida Press
Vācu modele Heidija Klūma fifīgā rozā kostīmā izskatās ļoti šiki, dodoties uz America’s Got Talent filmēšanu Pasadīnā, Kalifornijā, 2023. gads.

Spēkā ir tikai viens noteikums: lai kas būtu rozā, koptēlam nevajadzētu izskatīties salkani vai mīlīgi. Drīkstam izvēlēties nevainojamu klasiku, atļauties kaut ko agresīvi seksīgu vai pat uzpucēties franču muzikālās kafejnīcas stilā.

foto: action press/ Vida Press
Amerikāņu aktrise Skārleta Johansone filmas Asteroīdu pilsēta pirmizrādē Kannu kinofestivālā, 2023. gads.
foto: Ben Hider/PictureGroup for Hulu/Shutterstock/ Vida Press
Par reālās dzīves Bārbiju un Kenu dēvētie – aktrise Megana Foksa un mūziķis Machine Gun Kelly – dokumentālās filmas Machine Gun Kelly’s Life in Pink pirmizrādē, 2022. gads.

Rozā toņi arvien aktīvāk iekaro vīriešu garderobi. Līdz šim lielākā atļaušanās no stiprā dzimuma puses bija bāli rozā biroja krekls, bet tagad vīriem tiek piedāvāti spilgti rozā uzvalki, mēteļi un pat totāli rozā tēls no galvas līdz kājām.

foto: BACKGRID/ Vida Press
Harijs Stailzs Pālmspringsā, noslēdzot savu Amerikas Love on Tour koncerttūri, īpaši uzposies par godu savai 29. dzimšanas dienai, 2023. gads.
foto: action press/ Vida Press
Breds Pits filmas Ložu ekspresis pirmizrādē Berlīnē, 2022. gads.

No bārbiju rozā līdz vēsi rozā fuksijai - pasauli pārņem rozā stila trakums

gallery icon

Bārbiju "trakums" pasaulē. 2023

Filma "Barbie" un ir kļuvusi par popkultūras sensāciju. Daudzviet pasaulē pirmizrādi piedzīvojusi daudzu gaidītā filma “Barbie”, un, kā jau tas ...

gallery icon