1dienas
19stundas
34minūtes
19sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
foto: Shutterstock
Indiešu tradicionālās virtuves īpašā garša nav iedomājama bez garšvielām.
Indiešu tradicionālās virtuves īpašā garša nav iedomājama bez garšvielām.

Pikantie un sātīgie indiešu ēdieni - 3 receptes. Kas ir kas Indijas garšvielu plauktā?

Signe Šēnfelde

Žurnāls "OK!"

Smaržīgs, pikants un sātīgs - tāds ir tradicionālais Indijas ēdiens, ko mums, eiropiešiem, nav grūti pagatavot, ja vien tiekam pāri bailēm, recepšu sastāvdaļu sarakstā pamanot daudzus dīvainus vārdus. Taču viss ir tik tiešām vienkārši – aizej uz lielveikalu ar sarakstu...

Pikantie un sātīgie indiešu ēdieni - 3 receptes. K...

Pikantie rīsi

Patiesībā – mums tie ir pikanti, indiešiem šie rīsi ir rīsi parastie, ko ēd kā pamatēdienu vai arī pasniedz piedevās gaļai, zivīm, dārzeņiem. Aromātiski un sātīgi.

4 porcijas
30 minūtes pagatavošanai

VAJADZĪGS:

2 tases gargraudu rīsu

2 sīpoli, sagriezti ripās

liela sauja gaišo rozīņu

liela sauja apgrauzdētu Indijas riekstu

PAGATAVOŠANA:

1.    Lielā pannā eļļā līdz zeltainumam apcep sīpolus – aptuveni 10 – 12 minūtes.

2.    Ietilpīgu kastroli piepildi ar ūdeni, uzvāri to, pievieno sāli, tumeriku, kanēļa standziņu. Pieber rīsus, samaisi, ļauj uzvirst, tad samazini liesmu. Uzliec vāku un bez maisīšanas vāri 10 minūtes. Pagaršo dažus rīsu graudus – ja tie vēl ir cieti, pavāri vēl dažas minūtes un atkal nogaršo. Ja rīsi ir mīksti, nokās, izņem kanēļa standziņu, noskalo ar verdošu ūdeni, notecini.

3.    Piestā sagrūd kardemona sēkliņas, kas izņemtas no pogaļām, un kuminu, iemaisi garšvielas sīpolos un ātri uzkarsē. Pievieno sauju gaišo rozīņu un Indijas riekstu, kā arī tikko vārītos rīsus, samaisi, gatavs.

4.    Pikantie rīsi būs labi pie karija, grilētas gaļas vai zivs.

Turku zirņu sautējums

Auna jeb turku zirņi ir ļoti iecienīts austrumnieku produkts, tos ne tikai vāra vai sutina kopā ar garšvielām, dārzeņiem, gaļu, zivīm, bet arī maļ miltos, no kuriem cep plāceņus. No auna jeb turku zirņiem gatavo arī Tuvajos Austrumos iecienīto zirņu pastēti humusu.  

4 porcijas
30 minūtes pagatavošanai

VAJADZĪGS:

1 bundža (400 ml) auna zirņu, nokāstu, noskalotu

2 mazi tomāti, kapāti

1 sīpols, kapāts

2 ķiploka daiviņas, kapātas

2 ēdamkarotes eļļas

1 tējkarote kumina

1 tējkarotes paprikas pulvera    

1 tējkarotes maltu koriandra sēklu

1-2 svaiga čili, bez sēklām, sakapāta

½ tējkarotes kurkumas pulvera

1-2 krustnagliņas

1 maza kanēļa standziņa

1 lauru lapa

1 ēdamkarote svaiga koriandra lapu, kapātu

sāls, drupināti melnie pipari pēc garšas

PAGATAVOŠANA:

1.    Uzkarsētā smagā čuguna pannā kopā apcep kuminu, čili, krustnagliņu, kanēli, lauru lapu līdz kumins kļūst trausls. Pievieno sīpolu, tumeriku un šķipsnu sāls. Cep 2 minūtes, līdz sīpols kļūst mīkstāks, tad iemaisi ķiploku.

2.    Turpini visu cept 4 – 5 minūtes, līdz sīpols ir pavisam mīksts, pievieno auna zirņus, piparus, malto koriandru. Labi samaisi un ļauj, lai garšas labi saēdas.

3.    Pievieno ēdienam tomātus un 2 tējkarotes ūdens. Cep uz vidēji lielas uguns, līdz tomāti it mīksti un šķidrums kļūst biezs un lipīgs. Ņem nost no uguns un pārkaisi ar svaigu koriandru.

Lēcu zupa bez taukvielām

Sildoša un dikti sātīga zupa bez taukvielām, turklāt tā ir piemērota, lai sasaldētu priekšdienām un, kad nepieciešams, tikai uzkarsētu. Lai nebiedē garais sastāvdaļu saraksts, viss, arī saldais kartupelis un pastinaks, nemaz nerunājot par sarkanajām lēcām, ir nopērkams ikvienā Rimi un Maximā!

Interesanti – šī recepte pirmo reizi ir publicēta 1970. gadā britu lielākā ēdienu žurnāla Good Food janvāra numurā.

4 – 6 porcijas

45 minūtes pagatavošanai

VAJADZĪGS:

225 g sarkano lēcu

200 g muskatķirbja, sagriezta gabalos

200 g saldā kartupeļa, sagriezta gabalos

100 g grūbu

2 tomāti, rupji sakapāti

1 liels sīpols, sakapāts

2 ķiploka daiviņas, sakapātas

2 ēdamkarotes eļļas

1 tējkarotes kumina

2 svaigi zaļie čili, bez sēklām, sakapātu

2 krustnagliņu

1 maza kanēļa standziņa

1 pastinaks, sagriezts gabalos

1 tējkarote paprikas pulvera

1 tējkarote malta koriandra sēklu

1 tējkarote rīvēta ingvera

1 tējkarote citrona sulas

½ tējkarotes sinepju sēklu

½ tējkarotes kurkumas pulvera

PAGATAVOŠANA:

1.    Izmērcē vai vismaz rūpīgi noskalo grūbas un vāri, līdz tās kļūst mīkstas, tad nokās un noliec malā. Kamēr grūbas vārās, uzkarsē eļļu biezā čuguna pannā un tajā uzkarsē sinepju un kumina sēklas, čili, lauru lapu, krustnagliņas, kanēļa standziņu, tumeriku līdz garšvielas sāk smaržot un kļūst trauslas. Pievieno sīpolus un ķiplokus, turpini cept 5 – 8 minūtes, līdz viss ir mīksts. Liec klāt pastinaku, ķirbi, saldo kartupeli un visu pamatīgi samaisi – tā, lai dārzeņi būtu kārtīgi apviļāti garšvielās. Visbeidzot pārkaisi ar paprikas un koriandra pulveriem un atkal samaisi.

2.    Garšvielotajiem dārzeņiem pievieno grūbas, tomātus un 1,7 litrus ūdens, visam ļauj uzvirst, tad samazini liesmu un vāri, līdz dārzeņi ir mīksti. Pārbaudi – ja mīkstas ir arī lēcas, pārkaisi virumu ar svaigo, kapāto koriandru, ingveru un pārlej ar citrona sulu.

Kas ir kas Indijas garšvielu plauktā?

* Kumins jeb romiešu jeb Indijas ķimenes, sauktas arī par krusta ķimenēm

Aiz sāls un pipariem trešā populārākā garšviela pasaulē, bez kuras nav iedomājama ne tikai austrumnieku, bet arī kaukāziešu, latīņamerikāņu un afrikāņu virtuve. Der arī veselības uzlabošanai, jo mazina pārlieku skābumu kuņģī un veicina uzturvielu ātrāku uzsūkšanos. Sēklas, kas garšo ļoti atšķirīgi no mums pierastajām ķimenēm, pirms lietošanas uz karstas pannas vajadzētu nedaudz atdzīvināt – tas atraisīs aromātu. Veido labu garšas duetu ar koriandru.

* Kurkuma jeb tumeriks, mēdz saukt arī par dzelteno ingveru un Indijas safrānu

Satur krāsvielu kurkumīnu, kas labi šķīst taukos, tāpēc to paši izmanto pārtikas rūpnieki produktu izskata uzlabošanai pievienojot, piemēram, sviestam, sieram, dažādiem dzērieniem. Bez kurkumas nav iedomājams vairums Indijas un citu austrumnieku ēdienu, līdzās zeltainajam tonim piešķirot siltu, maigi rūgtenu garšas noti. Kurkuma ir svarīga populārā garšvielu jaukuma karija sastāvdaļa. Kurkuma veicina gremošanu un palīdz uzturēt normālu mikroklimatu zarnu traktā, mazinot gāzu veidošanos. Esi uzmanīga – kurkuma ir stipra dabiskā krāsviela, kuru ir teju neiespējami izmazgāt, ja esi ieķēpājusi baltās blūzītes krūtežā.

* Kardemons (zaļais)

Trešā dārgākā garšviela pasaulē aiz safrāna un vaniļas – ar mazliet saldenu, citronīgu garšu, kurā jūtamas arī eikalipta notis. Mūsdienās to audzē Šrilankā, Gvatemalā, Malaizijā, Vjetnamā, bet visi garšvielu eksperti ir vienisprātis, ka viskvalitatīvākā ir no Keralas štata Indijā. Svarīgi ir zināt, ka īstā garša meklējama sēkliņās, kuras ieslēptas nelielās zaļās pogaļās, nevis jau gatavā pulverī, kurā parasti ir samaltas sēkliņas ar visām pogaļām, tāpēc tā garša ne tuvu nav tik intensīva. Kardemons ir iecienīta garšviela ne tikai saldēdienos un austrumnieku garšvielu mikslī, bet arī medicīnā un ājurvēdā, jo tam ir izteikti atvēsinoša vai dzesējoša iedarbība.

* Kanēlis

Viena no senākajām izmantotajām garšvielām – aromātiskā kanēļkoka miza, ko veikalos varam iegādāties gan standziņās, gan jau samaltu pulverī. Saldi pikanta garšviela, ko dāsni lietojam desertos un austrumniecisko garšu ēdienos. Citstarp lielisks diētas līdzeklis – pazemina sliktā holesterīna daudzumu asinīs un veicina vājēšanu. Lietpratēji iesaka, gatavojot ēdienu, lietot kanēļa standziņu, kuru pirms pasniegšanas no trauka izņemt, bet, ja tas nepieciešams pulvera veidā, tad standziņu sasmalcināt īsi pirms lietošanas – tā garša un smarža būs daudzreiz spēcīgāka un pilnvērtīgāka par veikalā nopirkto jau samalto garšvielu.

* Krustnagliņas

Krustnagliņas ir nagliņkoka žāvēti ziedpumpuri, kurus var iegādāties gan veselus, gan jau maltus. Tā kā tās garša ir spēcīga, parasti krustnagliņas pievieno ēdienam gatavošanas beigās. Iecienīta garšviela gaļas, īpaši – putnu, ēdieniem, augļu salātiem, un citiem saldēdieniem, kā arī augļu un dārzeņu marinādēs, karstos alkoholiskos un nealkoholiskos dzērienos. Krustnagliņas ir viena no būtiskajām garšvielām Indijas karija maisījumā.

Signe Šēnfelde, žurnāls „OK!” / Foto: Shutterstock