foto: Shutterstock
Mati vairs nebūs jākrāso - zinātnieki atklājuši, kā uz visiem laikiem tikt vaļā no sirmiem matiem
Pētnieki atraduši veidu, kā atbrīvoties no sirmuma, neziežot matos krāsu un neejot pie friziera.
Skaistums
2023. gada 10. maijs, 07:07

Mati vairs nebūs jākrāso - zinātnieki atklājuši, kā uz visiem laikiem tikt vaļā no sirmiem matiem

Jauns.lv

Zinātnieki apgalvo, ka ir atklājuši veidu, kā atrisināt sirmo matu problēmu. Viņu atklājumi ļauj domāt, ka nākotnē cilvēki, iespējams, varēs saglabāt savu dabīgo matu toni bez krāsošanas.

Sirmi mati ir acīmredzama novecošanās pazīme, ar kuru cilvēkiem agrāk vai vēlāk nākas saskarties. Gadsimtiem ilgi vīrieši un sievietes ir meklējuši dažādus veidus, kā palīdzēt noslēpt šīs novecošanās pazīmes, taču tagad zinātnieki ir nonākuši pie pārliecības, ka no sirmiem matiem var izvairīties, vēsta Daily Mail.

Ņujorkas universitātes Grosmana medicīnas skolas zinātnieki pētījumā atklājuši, ka cilmes šūnām, kuras var attīstīties par daudziem dažādiem šūnu tipiem, piemīt unikāla spēja ievietoties starp matu folikulu augšanas zonām.

Tagad pētnieki uzskata, ka ir atraduši veidu, kā atbrīvoties no sirmuma, neziežot matos krāsu un neejot pie friziera. Ir zināms, ka šīs unikālās cilmes šūnas, mums novecojot, iestrēgst zonā, ko sauc par matu folikulu izliekumu. Tā rezultātā tās nespēj atjaunoties par pigmenta šūnām, kas palīdz mums saglabāt dabīgo matu krāsu, un tā ar laiku kļūst sirma.

Pētījuma autori uzskata, ka viņu šodienas atklājums kādu dienu varētu palīdzēt cilvēkiem saglabāt dabīgo matu krāsu un pārtraukt matu krāsošanu. Veicot pētījumu, zinātnieki analizēja gados vecu peļu apspalvojumu un pievērsās melanocītu cilmes šūnām, kas ir sastopamas arī cilvēkiem. Viņi atklāja, ka normālas augšanas laikā šīs šūnas pārvietojas starp augošā matu folikulu daļām un ir pakļautas dažāda līmeņa olbaltumvielu signāliem.

Tomēr, matiem novecojot, izkrītot un ataugot, aizvien vairāk šo cilmes šūnu iestrēgst un nevar tikt pakļautas noteiktu olbaltumvielu iedarbībai. Tādējādi tās nespēj pārvērsties par pigmenta šūnām - mati noveco. Pētījuma rezultāti liecina, ka jaunībā "iestrēgušās šūnas" veido tikai 15 % no kopējā šūnu skaita, bet vēlākā vecumā to skaits pārsniedz 50 %.

Kā norāda pētījuma vadošais autors Kvi Suņs (Qi Sun), viņš un viņa kolēģi uzskata, ka šie procesi notiek arī cilvēkiem. Ja tā ir taisnība, nākotnē zinātnieki, iespējams, spēs izmantot šīs "iesprūdušās šūnas", lai šo procesu mainītu, liekot šūnām kustēties.