foto: Kristaps Kalns
Viņas grāmatplaukti draud sagāzties – tik pārpildīti tie ir. Ko lasa Krista Burāne?
Krista Burāne atzīst, ka galvenokārt lasa latviešu valodā, jo viņai ir svarīgi trenēt valodas instrumentu: "Veidoju filmas un teātra izrādes Latvijas cilvēkiem un vēlos, lai mana domāšana un valoda nes latvisko kodu."
Dzīvesstils
2023. gada 14. marts, 18:03

Viņas grāmatplaukti draud sagāzties – tik pārpildīti tie ir. Ko lasa Krista Burāne?

Zane Dzene

Žurnāls "OK!"

Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" nominētās, sabiedriski aktīvās teātra un kino režisores Kristas Burānes grāmatplaukti ir tik pilni, ka draud sagāzties. Kādai lasāmvielai režisore dod priekšroku?

Šogad trīs Lielais Kristapa nominācijās bija lasāms animētās īsfilmas Dziesma par brīnumskapi nosaukums. Jau tapušas divas Brīnumskapja filmas, un trīs ir ražošanā. “Tās ir mans mēģinājums pietuvoties bērnības grāmatām un animācijas filmām, ar kurām esmu uzaugusi. Piedzīvojumi, pasaules krāsainība un iztēles dažādība ir tas, ko vēlos radīt. Mani lielākie iedvesmotāji mīt Muminu pasaulē. Un, protams, vēlos saglabāt cilvēcību un fantāzijas maigo lidojumu, kas raksturīgs Rozes Stiebras Pasaciņu filmām,” saka Krista.

“Lielāko daļu mana lasīšanas laika aizņem darbam nepieciešamā literatūra, taču tas nenozīmē, ka tā sagādā nepatiku pret lasāmo, jo lasu to, kas mani interesē, un pēc tam to izmantoju savos darbos.” Daiļliteratūra pie viņas atnāk pa dažādiem ceļiem, un šogad Burāne bija Baltvilka balvas žūrijā, tāpēc “mans pienākums bija izlasīt visu, kas izdots bērnu un jauniešu literatūrā”. Viņa smej, ka “tas bija smags, taču arī ļoti aizraujošs darbs, jo citādi nebūtu pamanījusi, cik daudz foršu grāmatu Latvijā izdod. Lieliski ir Luīzes Pastores Laimes bērni – pasaules līmeņa, aizraujoša, neparasta un balstīta patiesos notikumos”.

Režisore dod priekšroku literatūrai latviešu valodā, jo “man ir svarīgi trenēt valodas instrumentu. Veidoju filmas un teātra izrādes Latvijas cilvēkiem un vēlos, lai mana domāšana un valoda nes latvisko kodu”.

Jābūt katrā mājā

Janīnas Kursītes sastādītais Dainu kodekss

Grāmata, kas saistīta ar izrādi un filmu Visi putni skaisti dzied. Vārdnīca, kuru, zinot tautasdziesmas, iespējams lasīt ar padziļinātu sapratni. Manuprāt, šai grāmatai būtu jābūt ikviena Latvijā dzīvojoša cilvēka mājās. “Tradīcija” un “latviskums” ir termini, ar kuriem šobrīd daudzi negodprātīgi manipulē. Grāmata ļauj iepazīt, atklāt un brīnīties par pasauli, ko var apzīmēt kā latvisku, un redzēt, cik tā ir atklāta, dodoša un cilvēcīga.

foto: Publicitātes foto

Iepazīt Latvijas putnus

Jānis Baumanis un Viesturs Klimpiņš Putni Latvijā: palīgs putnu novērošanai dabā

Līdzīgi kā ar tautasdziesmām, tāpat arī putniem – viņi ir mums apkārt, bet mēs viņus neredzam, neatpazīstam, jo zinām tikai dažus. Bet putnu pasaule ir tik bagāta un svarīga kopējai ekosistēmai! Taču putnu populācijas strauji samazinās – arī Latvijas mitoloģijā svarīgi putni, kuru balsis drīz nedzirdēsim. Bēdīgākais ir tas, ka mēs pat nepamanīsim, kā šīs balsis pazūd, jo nezinām, kā tās skan.

foto: Publicitātes foto

Vismīļākā grāmata

Esmu Muminu cilvēks, un, ja man jāsaka, ar kuru no Muminu tēliem es sev asociējos, tā ir Snorkes jaunkundze, kura stāv jūrā līdz ceļiem un skalo paklāju, un mazā Mia kā nešpetnuma simbols. Tūves Jānsones Vasaras grāmata ir viena no manām vismīļākajām dzīves grāmatām. Autobiogrāfisks romāns īsos stāstos pieaugušajiem par mazu meiteni – šo grāmatu es gribētu lasīt priekšā visiem saviem mīļajiem un nozīmīgajiem cilvēkiem un pie izdevības arī mēģinu to darīt.

foto: Publicitātes foto

Baiss, taču cerīgs stāsts

Margarētas Atvudas Liecinieces

Mana 13 gadu vecā meita Mare pati izvēlas grāmatas, ko lasīt, – šo grāmatu aizņēmos no viņas. Manuprāt, tā ir ļoti svarīga, domājot par procesiem, kas šobrīd notiek, cīnoties pret necilvēcību, autoritārismu un sociāli smagiem procesiem, kuriem cilvēki, paši pat nemanot, ir pakļāvuši savu un citu cilvēku dzīvi. Lai arī baiss stāsts, tas ir arī ļoti cerīgs. Man patīk, ka pusaudži šo grāmatu lasa, smeļoties drosmi, lai varētu stāties pret netaisnību.

foto: Publicitātes foto

Netverama pasaule

Alesandro Bariko Okeāns Jūra

Šī grāmata mani aizved netveramā pasaulē un sajūtās un rada bezgalīgu prieku ar savu ēteriskumu un to, ka dod iespēju ceļot iztēles pasaules laukos. Bariko ir viens no autoriem, kura darbus man patīk pārlasīt.

foto: Publicitātes foto

Tumša un lieliska vienlaikus

Meelis Friedenthal Bites

Ārkārtīgi tumša, baisa, gotiska, bet ļoti lieliska grāmata, kurā nav ērti uzturēties, bet nav arī iespējams nolikt malā.

foto: Publicitātes foto

Vienā elpas vilcienā

Gunāra Priedes Kopotie raksti

Izlasīju kā bestselleru, trilleri un vēsturisku grāmatu vienā elpas vilcienā. Ārkārtīgi interesanti no kultūrvēsturiskā un personības aspekta, kad niansēti ieraugi, kā veidojusies Padomju Latvija, kāda ir bijusi personību loma, lai nosargātu vērtības, kas mums šeit ir bijušas, un vienlaicīgi kas tiek sagrauts.

foto: Publicitātes foto